Темы статей
Выбрать темы

5 порад, як підготуватись до Нового року

Уклеина Светлана, психолог
Нещодавно я читала новини й побачила цікавий малюнок. На ньому була зображена прикрашена ялинка з підписом: «Лише один дід може прийти до тебе під Новий рік — це ДедЛайн». Я замислилась. Наближення Нового року — це час див чи надзвичайно напружені, а іноді й просто жахливі дні? І що ми можемо зробити, щоб максимально продуктивно й при цьому без зайвого стресу завершити поточний рік? Спробую прояснити це.

img 1

2020-й завершується. Це був непростий рік для всіх, бо дізналися, що означає жити в період карантину та пандемії. І, крім цього, протягом року у кожного з нас виникали труднощі, які потрібно було долати та вирішувати. Все це вимагало від нас енергії й наших ресурсів.

Що таке внутрішні ресурси? Це психічні можливості людини долати стресові ситуації, у тому числі й повсякденного характеру.

Якщо просто кажучи, то це все те всередині нас, за допомогою чого ми справляємося із щоденними викликами.

Ви можете застосувати нескладну техніку самоаналізу внутрішніх ресурсів. Виокремте собі 10 — 20 хвилин часу в тиші й подумайте над такими запитаннями:

1. Чи багато виникало труднощів у 2020 році?

2. Чи були події, які викликали сильне нервове напруження?

3. Що допомагало вам із ними справлятися?

4. Які події поповнювали ваш ресурс (відпустка, підтримка близьких, відпочинок, хобі, творча діяльність тощо)? Це не обов’язково значні події, іноді — це своєчасні дрібниці.

5. Як у зв’язку з цим ви зараз почуваєтеся?

Виходячи з такого самоаналізу оцініть, як вам здається, на якому рівні ваш внутрішній ресурс на цей момент.

Щоб було зручніше, можна взяти шкалу від 1 до 10 балів, де 1 — мінімальний ресурс (ви втомилися, немає сил тощо), а 10 — ви повні сил і бажання діяти.

Можливо, ваш ресурс невисокий на цей момент. Це нормально. Адже ви весь рік переживали різні події. Взагалі труднощі, які ми успішно долаємо, тренують і можуть навіть збільшити нашу здатність справлятися з такими подіями в майбутньому.

Або ж, навпаки, ви відчуваєте, що загалом досить легко й успішно справлялися з усіма труднощами у 2020 році. І наразі готові до Нового року оперативно та якісно закінчити поточні справи.

Що далі?

img 2

Проведемо «інвентаризацію» актуальних завдань, поділивши їх на сфери: я, сім’я, робота і т. д.

Розпишіть справи, які вам необхідно виконати до завершення грудня. Бажано визначити час, в який ви плануєте ними зайнятися. Якщо є завдання, які вимагають термінового виконання, наприклад робочі з установленим дедлайном, краще взятися за них відразу. Це позбавить вас від відчуття тривоги, пов’язаної з наближенням дедлайну.

Як-то кажуть: «краще з’їсти жабу на сніданок». Під жабою, звісно, мається на увазі найнеприємніша/складна/термінова справа. Завершення такої справи дає відчуття вивільнення й додає впевненості. А ваші думки будуть зайняті приємними клопотами.

Важливо додати до цього списку справи, пов’язані з підготовкою до Нового року. Придбання подарунків та новорічного вбрання, складання новорічного меню, прикраса оселі, нова зачіска… Саме ці справи допоможуть вам в очікуванні свята, а разом з тим і підтримають ваш внутрішній ресурс. Адже турбота про себе й близьких наповнює нас енергією.

Отже, у нас є уявлення про те, що має бути зроблено, й про те, яким є наш ресурс.

img 3

Погляньте критично на список справ. Чи всі з них важливі? Чи всі необхідно зробити саме в цьому році або якісь можна залишити на новорічні канікули? Можливо, якісь взагалі можна викреслити і не робити? Ми прагнемо зробити все якнайкраще і бути найкращими. Але часто перфекціонізм не наближає нас до ідеалу, а є додатковим джерелом стресу. Ми витрачаємо енергію на переживання через те, що зробили щось не досить добре. І пропускаємо важливий момент — ми щось зробили! Ось що важливо. Просто зробити й насолодитися задоволенням від того результату, який є.

Наприклад, вам потрібно зробити генеральне прибирання. Але ви розумієте, що виокремити час до Нового року на прибирання з миттям вікон, пранням штор, викиданням старих речей буде складно. І ви постійно думаєте, що ще потрібно зробити велике прибирання. І не починаєте. А Новий рік наближається. Напруга зростає. Енергія витрачається.

Завдання не виконується. Що ж робити?

Робіть основне. Розділіть «цього великого слона» на частини роботи, які необхідно зробити до Нового року, а решту — перенесіть на новорічні канікули, наприклад на січень. Таким чином, і завдання буде зроблено, і ви побачите результат, і отримаєте задоволення від того, що вже є. Замість напруги через те, що не зробили.

img 4

Сприймайте несподіванки зі знаком «+». Адже насправді неважливо, який місяць. Щось нове може з’явитися в будь-яку пору року. Тому постарайтеся налаштувати себе на таке сприйняття, коли «все, що сталося, — це найкраще з того, що могло б бути». І до того ж, Новий рік — час див.

Хоч маленька приємна несподіванка, але може статися в цей період.

Але — не бійтеся говорити «НІ», якщо це потрібно. У психології це про збереження особистісних кордонів. Іноді нам складно відмовити: колезі по роботі, на запрошення відсвяткувати Новий рік із людьми, які нам не приємні… Ми думаємо, що, відмовивши, виглядатимемо гірше в очах інших. Або не хочемо ображати когось. Найчастіше для інших наша відмова має мінімальне значення або не має значення взагалі. Тому і йти наперекір власним інтересам та бажанням сенсу немає. А ось у момент, коли ми відмовляємося, «відсікаємо» зайве й зберігаємо наші кордони, ми зберігаємо наші внутрішній ресурс і психологічне благополуччя.

img 5

А що головне? Святкування Нового року, звісно ж! Постарайтеся провести це свято так, як хочеться саме вам. Адже так ви отримаєте задоволення і відчуття того, що відпочили й розпочався наступний рік.

У 2020-му через карантин нам доводилося відмовлятися від багатьох свят у звичному форматі. Але Новий рік — це свято, атмосферу якого можна створити навіть на карантині. Як?

• Ялинку, гірлянди, мандарини ніхто не скасовує.

• Святкове меню теж, до речі.

• Зустріти Новий рік із рідними так само не забороняють. Вони далеко від вас? Нічого неможливого: за 2020 рік ми вже досконало навчилися користуватися найрізноманітнішими способами відеозв’язку (Zoom, Microsoft teams, всім відомий Skype). Тож онлайн-присутність родичів за столом гарантована. Це один із варіантів — і він безпечний!

Як бачимо, наявність новорічного настрою залежить передусім від нашого бажання його створити. І ще від декількох кроків із підготовки до такого чарівного свята. З прийдешнім Новим роком! Бажаю вам залишити все негативне в році, що минає, а все позитивне перенести в новий рік і примножити його у 2021 разів!

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше