Темы статей
Выбрать темы

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років і скорочення штату

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Працівницю попередили про майбутнє звільнення у зв’язку зі скороченням штату 01.11.2019 р. У грудні вона принесла медвисновок про те, що її дитина потребує домашнього догляду, і написала заяву з проханням надати їй відпустку для догляду за дитиною до 6 років. Чи може керівник відмовити працівниці в наданні такої відпустки, зважаючи на звільнення у зв’язку зі скороченням, що намічається, або звільнити її в той час, коли вона перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 6 років?

Відпустка для догляду за дитиною

Якщо дитина потребує домашнього догляду, то матусі в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку*. Це визначено ч. 6 ст. 179 КЗпП і п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки. Тому відмовити працівниці в наданні відпустки «за свій рахунок» для догляду за дитиною до досягнення нею 6-річного віку керівник не має права, навіть через заплановане звільнення такої працівниці у зв’язку зі скороченням штату працівників.

* Якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) або дитина, якій не встановлена інвалідність, належить до важко хворих (її захворювання включене до Переліку, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2018 р. № 1162), така відпустка може бути надана не більше ніж до досягнення дитиною 16-річного віку, а якщо дитині встановлена категорія «дитина з інвалідністю підгрупи А» або дитина, якій не встановлена інвалідність, отримала важку травму, потребує трансплантації органу, паліативної допомоги — до досягнення дитиною 18-річного віку.

Скорочення штату

Перейдемо до питання звільнення працівників у зв’язку зі скороченням штату.

Однією з підстав для звільнення працівників за ініціативою роботодавця є зміни в організації виробництва та праці, у тому числі ліквідація, реорганізація, банкрутство або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП). За цією підставою роботодавець може розірвати трудовий договір, укладений як на визначений, так і на невизначений строк.

Нагадаємо: скорочення штату — це зміна штатного розпису за рахунок ліквідації певних посад або зменшення кількості штатних одиниць за певними посадами (див. лист Мінпраці від 07.04.2011 р. № 114/06/187-11).

Зверніть увагу! Звільнення у зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівників класифікується як звільнення за ініціативою роботодавця. Мало кому сподобається таке рішення керівника, і звільнені особи можуть оскаржити таке звільнення в суді. Тому так важливо дотримуватися процедури скорочення. Сама по собі вона доволі кропітка і вимагає дотримання низки вимог. Але, перш ніж когось скорочувати, потрібно з’ясувати, кого звільняти не можна.

Так, ч. 3 ст. 184 КЗпП забороняє звільняти за ініціативою роботодавця, зокрема, жінок, які мають дітей віком до 6 років, за умови, що згідно з медичним висновком дитині потрібен домашній догляд.

Звільнити таку працівницю можна тільки в одному випадку: при повній ліквідації підприємства, установи, організації, та й то за умови її обов’язкового подальшого працевлаштування. Крім того, на весь період перебування у відпустці для догляду за дитиною до 6 років за працівницею зберігають робоче місце (ст. 2 Закону про відпустки). Звільнити працівницю в період перебування її у відпустці (в тому числі у відпустці для догляду за дитиною до 6 років) не можна (ч. 3 ст. 40 КЗпП).

Отже, що виходить? Якщо працівниця написала заяву про надання їй відпустки для догляду за дитиною до 6 років і додала медвисновок, який підтверджує, що дитина потребує домашнього догляду, роботодавець не має права відмовити їй у наданні такої відпустки.

Звільнити працівницю у зв’язку зі скороченням штату на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП можна буде тільки після виходу її з відпустки для догляду за дитиною до 6 років.

Причому зверніть увагу: КЗпП не забороняє звільняти жінок з дітьми за підставами, які не розцінюються як розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця. Наприклад, працівниця може бути звільнена за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) або за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП).

Скорочення «відпускної» посади

Чи можна скоротити посаду працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 6 років?

Законодавство цього не допускає. Як ми вже говорили, на період відпустки для догляду за дитиною до 6 років (на підставі медичного висновку) за працівницею зберігається місце роботи (посада). Тобто після закінчення відпустки працівниця повинна вийти на роботу на ту ж саму посаду, яку вона обіймала до відпустки.

Тому роботодавець не має права скорочувати посаду працівниці, яка перебуває в такій відпустці.

На це також звертало увагу Мінсоцполітики в листах від 13.03.2012 р. № 40/06-187-12 та від 16.05.2012 р. № 158/13/133-12 (ср. ).

Ідеальним є варіант, коли посаду працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною, скорочують з першого робочого дня після виходу такої працівниці з відпустки.

При цьому попередити працівницю про майбутнє звільнення у зв’язку зі скороченням штату за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП роботодавець може в тому числі до виходу у відпустку для догляду за дитиною (як у нашому випадку) або в період перебування її в такій відпустці.

Головне — дотриматися двомісячного строку, як того вимагає ст. 492 КЗпП (див. лист Мінсоцполітики від 26.03.2015 р. № 182/06/187-15).

У бюджетників, штатний розпис яких затверджується органами вищого рівня, можуть бути свої особливості.

Річ у тому, що орган вищого рівня доводить до відома бюджетної установи рішення про скорочення штатів у відповідному розпорядженні. І в ньому зазначена конкретна дата виконання цього припису, причому, зазвичай, без урахування того факту, що скорочувані посади можуть обіймати працівниці, які перебувають у відпустках для догляду за дитиною до 3 років або до 6 років.

У цьому випадку бюджетній установі нічого не залишається, як затвердити новий штатний розпис без урахування скорочених посад. Працівниці фактично виявляються «поза штатом». Їм можуть запропонувати вакантну посаду відповідно до їх спеціальності (кваліфікації), а за відсутності таких посад — попередити не пізніше ніж за 2 місяці про майбутнє звільнення у зв’язку зі скороченням штату (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП) і звільнити після закінчення відпустки для догляду за дитиною (звичайно, якщо працівниця не належить до пільгової категорії згідно зі ст. 184 або 1861 КЗпП).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше