Темы статей
Выбрать темы

Антикорупційне декларування — 2020

Законом України від 02.10.2019 р. № 140-IX внесені зміни до норм Закону № 1700*, зокрема, щодо декларування доходів держслужбовцями:

* Закон України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII.

• зі списку осіб, зобов’язаних подавати декларацію, виключені «антикорупціонери»;

• скорочений перелік випадків, у яких зобов’язані подавати декларацію представники громадських об’єднань, наукових установ, навчальних закладів;

• обмежена кількість виправлених декларацій (не більше трьох);

• скасована норма про обов’язковість декларування фінансових зобов’язань до 50 ПМПО.

Нова форма Е-декларації

У зв’язку з антикорупційними змінами підкоригували форму Е-декларації та Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

В Е-декларації (затверджена рішенням НАЗК від 10.06.2016 р. № 3) доведеться зазначати: унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (свій і членів сім’ї), відомості про всі банківські рахунки, відкриті на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї тощо. Крім того, в Повідомленні з’явиться новий розділ 9 «Видатки».

Підказки щодо заповнення оновлених документів можна знайти на вебсайті НАЗК (nazk.gov.ua) у підрозділі «Роз’яснення щодо заповнення декларацій».

Куди подавати статзвітність?

У зв’язку з реформою органів Держстатистики (з 01.01.2020 р. припинено діяльність її районних підрозділів) підприємствам слід подавати всі форми статзвітності:

а) або в електронному вигляді. Із цією метою можна використовувати:

• як безкоштовне ПЗ «Кабінет респондента»

(statzvit.ukrstat.gov.ua);

• так і комерційне ПЗ (M. E.Doc, iFin, Соната, Приват24 для бізнесу тощо);

б) або в паперовому вигляді (особисто чи поштою) на адресу обласних управлінь статистики.

Попереджаємо: 27.01.2020 р. Держстат планує цей перелік серйозно урізати.

Ознайомлення держслужбовців із документами

Дотримуючись приписів ст. 91, яка нещодавно з’явилася в Законі № 889**, Кабмін своєю постановою від 11.12.2019 р. № 1042 затвердив порядок фіксації доведення до держслужбовців інформації/документів шляхом використання засобів телекомунікаційного зв’язку.

** Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

Згідно із цим документом тепер інформацію/документи з використанням засобів телекомунікаційного зв’язку можна направляти держслужбовцеві тільки на ту адресу електронної пошти або за іншими контактними даними, про які він повідомив службу управління персоналом при вступі або при проходженні державної служби і які зазначені в його особовій справі. Факт доведення інформації/документів до відома держслужбовця фіксуватиметься відповідним протоколом. Держслужбовець має право отримати його копію.

Постанова набрала чинності 20.12.2019 р.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше