Темы статей
Выбрать темы

Виводимо працівників на роботу під час карантину

Носиков Александр, заведующий отделом мониторинга социальных процессов НИИ труда и занятости населения Минсоцполитики и НАН Украины, канд. соц. наук
Як правильно оформити повернення працівників до роботи під час карантину?

Як правильно оформити повернення працівників до роботи під час карантину?

Варто зазначити, що автоматичного виходу працівників із «карантинних відпусток» законом не передбачено. Крім випадків, коли працівник одразу в заяві на відпустку без збереження заробітної плати зазначив дату виходу на роботу, наприклад 22.06.2020 р.

Переривання відпустки (основної або додаткової) можливе лише в крайніх випадках, передбачених ст. 79 КЗпП, наприклад, у разі виробничої аварії або для усунення наслідків виробничої аварії, відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства. У решті випадків вихід з відпустки має відбуватися зі згоди самого працівника. У такому випадку роботодавець може вчинити так:

а) зв’язатися з працівниками та поінформувати їх про можливість виходу на роботу у зв’язку із закінченням карантину;

б) працівник має написати заяву з проханням перервати відпустку та стати до роботи;

в) на підставі заяви працівника видати наказ про переривання відпустки без збереження заробітної плати, яку було надано на час карантину;

г) у наказі зазначити дату, коли працівнику потрібно стати до роботи.

УВАГА!

Примушувати працівника виходити з відпустки є неправомірним.

Зауважимо також, що у разі запровадження роботодавцем дистанційної роботи під час карантину, то до виходу працівників на свої робочі місця в офісі потрібно підготуватись. Для цього треба:

а) визначитися з датою повернення працівників;

б) з’ясувати, чи всі працівники мають можливість працювати в офісі;

в) підготувати наказ (розпорядження) про припинення дистанційної роботи.

Роботодавцеві необхідно видати наказ (розпорядження) про припинення дистанційної роботи та відновлення звичайного режиму роботи, в якому зазначити:

• причину зміни режиму роботи з дистанційного на звичайний, а саме — у зв’язку із скасуванням обмежувальних заходів, відновленням роботи транспорту;

• дату припинення дистанційної форми роботи;

• дату виходу працівника на робоче місце.

Повертаючи працівників до офісів, варто подбати про дотримання санітарних та епідеміологічних вимог, визначених передусім Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III. Тож обов’язковим є: проведення дезінфекції приміщень, забезпечення працівників антисептиками для обробки рук, дотримання відстані між столами працівників тощо.

За правильної організації роботи на підприємстві все це можливо зробити одночасно.

Обов’язком роботодавця є створення належних та безпечних умови праці (ст. 141, 153 КЗпП).

При цьому роботодавець не вправі вимагати від працівника виконання роботи, поєднаної з явною небезпекою для життя, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці.

На автотранспортному підприємстві працюють 11 водіїв шкільних автобусів. У зв’язку з відсутністю роботи для них вони були відправлені у простій з оплатою 2/3 посадового окладу. Наразі виникла потреба у 2 водіях для виходу на один день. Як правильно написати наказ про відкликання їх із простою?

Перш за все нагадаємо, що якщо простій на підприємстві носить цілодобовий (тижневий) характер, власник або уповноважений ним орган повинен у наказі про його запровадження обумовити необхідність присутності або відсутності працівника на роботі.

У свою чергу, трудовий розпорядок на підприємствах, в установах, організаціях визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку, які затверджуються трудовими колективами за поданням власника або уповноваженого ним органу і профспілкового комітету на основі типових правил (ч. 1 ст. 142 КЗпП України).

Так, правилами внутрішнього трудового розпорядку визначаються права і обов’язки працівників та адміністрації, визначається час початку і закінчення роботи, зобов’язання адміністрації організувати облік явки на роботі і залишення роботи тощо.

Тобто питання необхідності присутності або відсутності на роботі працівників у разі простою може бути вирішено у правилах внутрішнього трудового розпорядку підприємства.

ВАЖЛИВО!

Якщо у колективному договорі передбачено більший розмір оплати у разі простою, то така оплата здійснюється у розмірі, передбаченому колективним договором.

У будь-якому разі, вважаємо некоректним вживання терміна «відкликання з простою». Якщо у роботодавця з’явилася робота для всіх або окремих працівників, роботодавець має видати наказ про закінчення простою. Текст цього наказу може бути, наприклад, таким:

img 1

У разі потреби запровадження повторного простою керівництво підприємство знову видає відповідний наказ.

Оформивши таким чином переривання простою, відпадають усі можливі незрозумілості. Наприклад, щодо заробітної плати при поновленні працівниками роботи — вона нараховується згідно з даними Табеля обліку робочого часу.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше