Темы статей
Выбрать темы

Спеціальний стаж бібліотекаря

Клименко Антонина, начальник Управления социально-экономической защиты ЦК Профсоюза работников образования и науки Украины
Чи зараховується бібліотекарю закладу загальної середньої освіти до спеціального стажу для призначення пенсії за вислугу років час його педагогічної діяльності як вчителя у цьому закладі?

Відповідно до ст. 51 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII пенсії за вислугу років установлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Статтею 55 цього Закону встановлено, що право на таку пенсію мають працівники освіти після досягнення 55 років і за наявності спеціального стажу роботи за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабміном, станом на 1 квітня 2015 — не менше 25 років та після цієї дати з поступовим збільшенням щороку на 6 місяців та досягненням його з 1 квітня 2024 року або після цієї дати — не менше 30 років.

До спеціального стажу роботи для призначення пенсії за вислугу років зараховується лише час роботи за основною посадою.

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджено постановою КМУ від 04.11.93 р. № 909.

До цього Переліку віднесено посади завідувачів та бібліотекарів бібліотек галузі освіти, що мають статус юридичної особи відповідно до чинного законодавства.

Оскільки шкільні бібліотеки є структурними підрозділами закладів загальної середньої освіти і не мають статусу юридичної особи, то періоди роботи на посадах бібліотекарів не зараховуються до спеціального стажу, що дає право на пенсію за вислугу років.

Щодо зарахування часу виконання бібліотекарем педагогічної роботи, то відповідно до п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, бібліотекарям загальноосвітніх навчальних закладів надано можливість виконувати викладацьку роботу у цьому ж закладі освіти протягом основного робочого часу. За її виконання провадиться оплата праці понад основний посадовий оклад бібліотекаря у порядку, передбаченому відповідно для учителів, тобто за тарифікацією. Але час роботи викладацької роботи, що виконувалася бібліотекарем, як протягом основного робочого часу, так поза його межами, не зараховується до спеціального стажу для призначення пенсії за вислугу років.

Якщо ж у трудовій книжці працівника зроблено запис про прийняття його на посаду вчителя, тобто робота за посадою бібліотекаря виконувалася вчителем на умовах сумісництва, тобто поза межами основного робочого часу за посадою вчителя, то до спеціального стажу для призначення пенсії за вислугу років час роботи вчителем зараховується незалежно від обсягу навчального навантаження та тих обставин, що такий вчитель працював ще за сумісництвом на посаді бібліотекаря.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше