Темы статей
Выбрать темы

Декретна посада: при скороченні не забудьте попередити працівницю

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років. У цей час її посада в штатному розписі була скорочена з 1-ї до 0,5 штатної одиниці. Через 3 місяці працівниця повинна вийти з відпустки для догляду за дитиною. Чи потрібно її якось попереджати? Які дії кадровика?

На період відпустки (у тому числі відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) за працівником зберігається місце роботи (посада) (ст. 2 Закону про відпустки).

Тобто після закінчення відпустки працівниця повинна вийти на роботу на ту ж саму посаду, яку вона обіймала до відпустки.

У цьому випадку посада працівниці збережена (її не скоротили повністю). Просто тепер у штатному розписі передбачене утримання неповної штатної одиниці (у нашій ситуації — 0,5 одиниці).

Тому формально зазначена вимога Закону про відпустки дотримана.

Але при цьому відбулася зміна істотних умов праці, а саме встановлений неповний робочий час з ініціативи роботодавця.

Згідно зі ст. 32 КЗпП у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією або посадою.

Про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших — працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за 2 місяці.

Зверніть увагу! На працівницю, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, повною мірою поширюється трудове законодавство. Тому її потрібно було попередити не пізніше ніж за 2 місяці до дати встановлення неповного робочого часу за посадою, яку вона обіймає.

Якщо колишні умови праці не можуть бути дотримані, а працівниця не згодна на продовження роботи в нових умовах, то після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років вона може бути звільнена на підставі п. 6 ст. 36 КЗпП (звісно, якщо вона не належить до пільгової категорії працівників зі ст. 184, 1861 КЗпП).

Виходячи із запитання, за посадою, яку обіймає працівниця, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, уже встановлений неповний робочий час (0,5 штатної одиниці). Проте працівницю заздалегідь (за 2 місяці) про це не попередили, що є порушенням трудового законодавства. Тому працівниця має право оспорити таке рішення роботодавця в комісії з трудових спорів, а якщо вона не створювалася — у суді, протягом 3 місяців після того, як вона дізналася або повинна була дізнатися про порушення свого права (ст. 225, 232, 233 КЗпП). А суд, імовірніше, підтримає працівницю. Наприклад, Верховний Суд у постанові від 31.10.2019 р. у справі № 200/1562/18* визнав незаконним наказ про переведення на іншу посаду працівниці, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років (фактично відбулася зміна розміру заробітної плати і перейменування посади). Причина — неповідомлення працівниці про зміну істотних умов праці за 2 місяці, як того вимагає ст. 32 КЗпП.

* reyestr.court.gov.ua/Review/85390554

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше