Темы статей
Выбрать темы

Дистанційна згода на обробку персональних даних

Носиков Александр, заведующий отделом мониторинга социальных процессов НИИ труда и занятости населения Минсоцполитики и НАН Украины, канд. соц. наук
Як отримати дистанційну згоду на обробку персональних даних в умовах карантину?

Закон України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 р. № 2297-VI передбачає, що згода на обробку персональних даних повинна бути висловлена в письмовій формі або у формі, що дає змогу зробити висновок про її надання. Виходячи з цього визначення, для отримання згоди дистанційно підприємство може скористатися одним із запропонованих шляхів.

1. Отримання згоди у формі письмової заяви, надісланої електронними засобами. Для цього підприємство надсилає працівнику документ під назвою «Згода на обробку персональних даних», яка, у свою чергу, роздруковує його, підписує, сканує або фотографує та надсилає назад електронною поштою або sms-повідомленням.

Недоліком такої форми згоди може стати відсутність у особи принтера для роздруківки документа, брак часу тощо. Варто також зазначити, що альтернативою традиційному підпису від руки може бути електронний цифровий підпис. Проте використання такого підпису в Україні все ще не набуло масового характеру.

2. Отримання згоди у формі електронної відмітки. Ця дія може включати проставлення відмітки у відповідній клітинці на вебсайті підприємства, що проставляється працівником, передбачену інтерфейсом вебсайту електронну анкету для заповнення, технічні налаштування вебсайту, операційної системи, програмного забезпечення або мобільного додатка, які передбачають обробку персональних даних працівників підприємства. Зазначимо, що створення такої технічної можливості може потребувати від підприємства значних коштів та часу, які особливо важко виділити в умовах епідемії.

3. Отримання згоди у формі відповіді на електронний запит. Прикладом такої форми згоди може бути електронний запит на надання згоди на обробку персональних даних, який підприємство надсилає працівнику, а він у відповідь на запит підтверджує свою згоду шляхом зазначення свого імені та проставлення «надаю згоду».

За неможливості отримання оригіналу згоди на обробку персональних даних, надсилання електронного запиту вбачається найбільш оптимальним варіантом з точки зору економії часу та коштів.

Зазначимо, що у будь-якому разі отримання дистанційної згоди має відбуватися за умов:

• добровільності та повної поінформованості (хто збирає й навіщо тощо) працівника, чіткого усвідомлення ним своїх дій;

• можливості для працівника відкликати надану згоду або відмовити у її наданні;

• забезпечення захисту прав і свобод працівника.

Будь-яке зовнішнє втручання у процес отримання такої згоди, приховане налаштування вебсайту, що може вплинути на процес надання згоди, інші «хитрощі за замовчуванням» з боку отримувача згоди є неприпустимими. Радимо також забезпечити надійну схоронність отриманих підприємством електронних документів.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше