Темы статей
Выбрать темы

Працівник не відповідає займаній посаді: як звільнити?

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Якщо працівник не відповідає займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, то роботодавець має право звільнити його на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Які моменти при цьому потрібно врахувати, обговоримо в статті.

Недостатня кваліфікація

Якщо ми говоримо про звільнення за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП, то тут передусім потрібно пам’ятати про те, що йдеться про невідповідність працівника, виявлену після прийняття на роботу.

Якщо ви прийняли працівника на роботу, виконання якої передбачає наявність відповідної освіти або досвіду роботи, незважаючи на відсутність таких, то надалі звільнити його на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП ви не зможете. Адже про невідповідність такого працівника займаній посаді (виконуваній роботі) ви знали, коли приймали його на роботу, але не надали значення цьому факту. У цій ситуації є можливість звільнити працівника на підставі ст. 7 КЗпП у зв’язку з порушенням порядку прийняття на роботу (постанова ВСУ від 29.10.2018 р. у справі № 751/8481/15-ц*).

* reyestr.court.gov.ua/Review/78044668

Також не можна звільнити працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП у випадку, якщо на його робочому місці встановлено нове обладнання, використання якого вимагає додаткових знань. Чому?

По-перше, необхідність використання нового обладнання має бути обумовлена трудовими функціями працівника.

По-друге, роботодавець зобов’язаний підготувати працівника до використання нового обладнання, наприклад, на відповідних курсах. І тільки якщо працівник навіть після проходження навчання не зможе виконувати своїх трудових обов’язків з використанням нового обладнання, його можна буде звільнити.

А ось позбавлення водія автотранспортного засобу в період роботи права керувати автомобілем може бути підставою для звільнення за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Важливо! Доказом невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації може бути висновок атестаційної комісії**. У ньому комісія дає працівникові одну з оцінок:

** Порядок проведення атестації визначено розд. III Закону України «Про професійний розвиток працівників» від 12.01.2012 р. № 4312-VI, а також галузевими нормативними актами.

• відповідає займаній посаді;

• відповідає займаній посаді за умови поліпшення роботи і виконання рекомендацій комісії з повторною переатестацією не пізніше ніж через рік;

• не відповідає займаній посаді.

Також атестаційна комісія може надавати рекомендації про звільнення «невідповідних» працівників.

Рішення на підставі матеріалів атестації приймає керівник установи.

Важливо!

Результати атестації повідомляють працівнику в письмовому вигляді.

Якщо «невідповідний» працівник відмовився від переведення на іншу посаду або роботу, яка відповідає його кваліфікаційному рівню, роботодавець має право його звільнити на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Зробити це можна протягом 2 місяців з дня атестації.

Майте на увазі: працівник може оскаржити результати атестації.

У цьому випадку суд оцінюватиме кваліфікаційну невідповідність працівника на основі не лише висновку атестаційної комісії, але й інших доказів (абз. 3 п. 21 постанови № 9*, постанова ВСУ від 30 травня 2018 р. у справід № 297/3092/15-ц**).

* Постанова Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9.

** reyestr.court.gov.ua/Review/74439968

Такими доказами можуть слугувати результати перевірок роботи відділу, документи, звіти, плани, доповідні записки та інші докази неякісного або неналежного виконання трудових обов’язків, інші документи, які свідчать про те, що працівник приймав помилкові рішення.

Увага!

Відмова працівника проходити атестацію не є підставою для звільнення за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Невідповідність за станом здоров’я

Якщо робота протипоказана працівникові за станом здоров’я, його можна звільнити на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП, знову-таки, лише в тому випадку, коли протипоказання виявлено після укладення трудового договору.

Якщо ж медвисновок про наявність протипоказань уже був на момент укладення трудового договору, працівника звільняють відповідно до ст. 7 і ч. 5 ст. 24 КЗпП (ср. ).

Наявність протипоказань обов’язково фіксується в медвисновку, згідно з яким працівнику встановлено інвалідність і йому рекомендована інша робота, ніж виконувана ним раніше.

У такому разі роботодавець може перевести працівника на іншу менш кваліфіковану або легшу роботу (за його згодою), з урахуванням медвисновку. А якщо такого працівника неможливо перевести на легшу роботу або він відмовився від переведення — звільнити на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Отже, звільнення працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП можливе, якщо:

відсутнє вакантне робоче місце, посада, на яку необхідно перевести працівника відповідно до медвисновку;

працівник відмовився від переведення на іншу роботу згідно з рекомендаціями медвисновку;

• згідно з медвисновком працівника визнано непрацездатним і не визначено види робіт, які він може виконувати через таку його непрацездатність та необхідність охорони його здоров’я.

Важливо! При переведенні працівника за станом здоров’я на легшу нижчеоплачувану роботу за ним зберігають попередній середній заробіток протягом 2 тижнів з дня переведення.

А в окремих випадках, передбачених законодавством, середній заробіток зберігають на весь час виконання нижчеоплачуваної роботи або працівникові надають «соцстрахівське» матзабезпечення (ст. 170 КЗпП).

Пам’ятайте! За працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або профзахворюванням, зберігають місце роботи (посаду) і середню зарплату на весь період до відновлення працездатності або до встановлення стійкої втрати професійної працездатності.

У разі неможливості виконання потерпілим попередньої роботи роботодавець зобов’язаний забезпечити навчання і перекваліфікацію працівника, а також працевлаштування відповідно до медичних рекомендацій (ст. 9 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII). Тепер «пробіжимося» процедурами звільнення.

Процедура звільнення

Після того як установлено невідповідність працівника займаній посаді або виконуваній роботі з причини недостатньої кваліфікації або за станом здоров’я, роботодавець повинен пройти 3 етапи (див. рисунок).

img 1

Процедура звільнення працівника, який не відповідає займаній посаді

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше