№20/1

Оплата труда, октябрь, 2020/№ 20/1 спецвыпуск Другие номера журнала ›
  • Працівник захворів на COVID-19: дії роботодавця На відміну від наших законотворців, роботодавець не має права на помилку. Він повинен все знати, все вміти, про все здогадуватися й не порушувати права працівників. Він не може заплющити очі й просто чекати: «саме розрулиться». Він за кермом! Ситуація з коронавірусом на 100 % підтверджує сказане вище. Карантин триває вже більше пів року. Статистика щодо тих, хто заразився, лякає. Але роботодавець залишається сам на сам із COVID-19.
  • Звільнення за ініціативою роботодавця Конституція України гарантує кожному громадянинові захист від незаконного звільнення. Роботодавець, який вирішив звільнити працівника за своєю ініціативою, повинен дотримуватися обмеження на звільнення деяких категорій працівників, а також враховувати роль профспілкового органу. Про це розповімо в статті.
  • Скорочуємо чисельність/штат працівників правильно Порядок скорочення чисельності/штату працівників (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП) зазвичай викликає багато запитань на практиці, оскільки до звільнення за цією підставою КЗпП висуває найбільшу кількість вимог. Усі проблемні моменти, пов’язані з розірванням трудового договору за цією підставою, розглянемо в статті.
  • Працівник не відповідає займаній посаді: як звільнити? Якщо працівник не відповідає займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, то роботодавець має право звільнити його на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Які моменти при цьому потрібно врахувати, обговоримо в статті.
  • Невиконання трудових обов’язків: як звільнити працівника? Систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язку чесно та сумлінно працювати, своєчасно і точно виконувати розпорядження роботодавця, дотримуватися трудової та технологічної дисципліни, вимог нормативних актів з охорони праці, пожежної безпеки, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір (ст. 139 КЗпП), може стати приводом для його звільнення на підставі п. 3 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Яких умов необхідно при цьому дотриматися, розглянемо в цій статті.
  • Звільняємо прогульника: дотримуємося процедури Працівник не виходить на роботу тривалий час і причини його непояви на роботі не відомі. Як його можна звільнити? Розбираємося.
  • Звільняємо «новачка» при поновленні «старичка», а сумісника — якщо взяли «основного» працівника Часто винесене судом рішення про поновлення колишнього працівника означає для роботодавця необхідність звільнити співробітника, який був прийнятий на це місце. Схожа ситуація виникає у випадку, коли на місце, зайняте сумісником, узяли «основного» працівника.
  • Чи звільняти співробітника, якщо він довго хворіє? Працівник установи хворіє вже більше пів року. Чи є якась законна можливість звільнити такого співробітника?
  • Звільняємо за появу на роботі в стані сп’яніння Працівник прийшов на роботу в стані алкогольного сп’яніння. Яка процедура звільнення у зв’язку з появою на роботі в нетверезому стані?
  • Звільняємо «розкрадача» майна підприємства Яка процедура звільнення працівника за ініціативою роботодавця у зв’язку з вчиненням за місцем роботи розкрадання?
  • Звільняємо працівника, який не пройшов строку випробування На що звернути увагу при звільненні працівника через незадовільні результати випробування?
  • Додаткові підстави для звільнення працівників Окрім підстав, передбачених ст. 40 КЗпП, у ст. 41 КЗпП установлено додаткові підстави для розірвання трудового договору. Проте застосовувати їх можна не до всіх, а лише до окремих категорій працівників. Про найпоширеніші підстави для звільнення зі ст. 41 КЗпП ми й поговоримо в цій статті*.
  • Відпустка за «шкідливість» & компенсація при звільненні Працівник звільняється 02.09.2020 р. За результатами атестації робочого місця, проведеної 10.04.2019 р., він має право на додаткову відпустку за роботу в шкідливих і важких умовах праці згідно зі Списком № 1 — 4 к. дн. У період з 10.04.2019 р. по 02.09.2020 р. він перебував: на лікарняному — з 20.01.2020 р. по 31.01.2020 р. (12 днів), у відпустці без збереження зарплати — з 17.02.2020 р. по 28.02.2020 р. (12 днів) і весь квітень 2020 року (30 днів). Також на підприємстві було введено простій з 16.03.2020 р. по 31.03.2020 р. Скільки днів додаткової відпустки належать працівникові при виплаті компенсації?
  • Зменшення педагогічного навантаження після відпустки для догляду за дитиною Чи можна зменшити навчальне навантаження вчительці, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років?
  • Перелік професійних свят і пам’ятних дат у листопаді 2020 року
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше