Темы статей
Выбрать темы

Звільняємо працівника, який не пройшов строку випробування

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
На що звернути увагу при звільненні працівника через незадовільні результати випробування?

Строк звільнення. Звільнити працівника як такого, що не пройшов випробування, можна тільки в межах строку випробування. Наприклад, останнім днем випробування є 20.10.2020 р. Це останній день, коли працівник може бути звільнений через незадовільні результати випробування. Починаючи з 21.10.2020 р. звільняти працівника за цією підставою не можна.

Попередження. Роботодавець зобов’язаний письмово попередити працівника про звільнення за результатами випробування за 3 дні до дати звільнення (ч. 2 ст. 28 КЗпП). Вважаємо, що попереджати про розірвання трудового договору за зазначених обставин можна й раніше, ніж за 3 дні, а ось пізніше — не допустимо.

Ініціатор звільнення. Звільнення через незадовільні результати випробування розглядається як розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця. Це означає, що звільнення працівника як такого, що не пройшов випробування, не допустиме під час тимчасової непрацездатності, а також у період його перебування у відпустці (ч. 3 ст. 40 КЗпП). Причому зверніть увагу: під відпусткою маються на увазі не лише щорічні, але й інші відпустки, що надаються працівникам як зі збереженням, так і без збереження заробітку.

Як бути, якщо останній день випробування припадає на період тимчасової непрацездатності або відпустки працівника? Тут вступає в дію норма ч. 3 ст. 27 КЗпП: до строку випробування не зараховуються дні, коли працівник фактично не працював, незалежно від причини. Тобто в цьому випадку строк випробування збільшується на тривалість хвороби або відпустки працівника.

Докази. Факт невідповідності працівника дорученій роботі потрібно задокументувати. У цьому вам допоможуть, наприклад:

• письмові пояснення працівника про причини невиконання або несвоєчасного виконання доручених йому завдань із зазначенням причин та обставин, що перешкоджали виконанню;

• акти, протоколи, доповідні (службові) записки безпосереднього керівника працівника, що випробовується, в яких зазначено факти невиконання, неякісного або несвоєчасного виконання доручених завдань, тощо.

Оформлення. Не пізніше за останній день строку випробування керівник видає наказ (розпорядження) про розірвання трудового договору. З наказом працівника знайомлять під підпис. Якщо він відмовляється від підпису, складають відповідний акт.

До наказу про звільнення за п. 11 ч. 1 ст. 40 КЗпП обов’язково додаємо документи, що підтверджують невідповідність працівника займаній посади.

До трудової книжки вносять запис: «Звільнений у зв’язку з встановленням невідповідності займаній посаді (виконуваній роботі) протягом строку випробування, п. 11 ч. 1 ст. 40 КЗпП України».

У цьому випадку не вимагається:

• подання працівником заяви про звільнення;

• погодження звільнення з профспілковою організацією (абз. 3 ст. 431 КЗпП).

У день звільнення видайте працівникові на руки копію наказу про звільнення разом з трудовою книжкою та проведіть із ним остаточний розрахунок — виплатіть усі належні йому суми (зарплату, компенсацію за невикористані дні відпустки тощо). Вихідну допомогу при звільненні за результатами випробування не виплачують.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше