Темы статей
Выбрать темы

Зменшення педагогічного навантаження після відпустки для догляду за дитиною

Клименко Антонина, начальник Управления социально-экономической защиты ЦК Профсоюза работников образования и науки Украины
Чи можна зменшити навчальне навантаження вчительці, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років?

Згідно з ч. 5 ст. 24 Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX розподіл педагогічного навантаження у закладі освіти затверджується його керівником відповідно до вимог законодавства.

Педагогічне навантаження педагогічного працівника закладу освіти обсягом менше норми, передбаченої цією статтею, встановлюється за його письмовою згодою.

Перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року допускається у разі зміни кількості годин з окремих навчальних предметів (інтегрованих курсів), що передбачається навчальним планом закладу освіти, або за письмовою згодою педагогічного працівника з додержанням законодавства про працю.

Пунктом 63 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, передбачено, що навчальне навантаження між вчителями та іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі.

Згідно з п. 20 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455, керівник закладу освіти зобов’язаний доводити до відома педагогічних працівників наприкінці навчального року (до надання відпустки) педагогічне навантаження в наступному навчальному році.

Увага

У випадку скорочення контингенту учнів класів, груп у закладі загальної середньої освіти та, як наслідок, зменшення кількості навчальних годин з відповідних предметів учитель має бути попереджений про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за два місяці.

Водночас пп. 6.3.1 та 6.3.2 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки Сторони Угоди рекомендують керівникам закладів освіти:

• при встановленні вчителям навчального навантаження на новий навчальний рік зберігати зазвичай його обсяг, а також дотримуватися принципу наступності роботи, викладання предметів у класах, групах;

• установлювати педагогічним працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, навчальне навантаження під час тарифікації на відповідний навчальний рік у обсязі не менше ставки. На період їх відпустки години навчального навантаження тимчасово передавати вчителям. Після закінчення відпустки забезпечувати педагогічним працівникам навантаження, встановлене при тарифікації на початок навчального року.

Згідно з п. 1.4 Угоди її положення діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, та є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

Стосовно трудових відносин працівників у випадку перебування основного працівника у відпустці для догляду за дитиною до 3 років слід відзначити таке.

Відповідно до ст. 23 КЗпП трудовий договір може укладатися, зокрема, на визначений строк, установлений за погодженням сторін, а також на час виконання певної роботи.

Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Тому на час відпустки тимчасово відсутнього вчителя — основного працівника у зв’язку з відпусткою, пов’язаною з вагітністю та пологами та продовженою на час відпустки для догляду за дитиною до досягнення трирічного (шестирічного) віку за погодженням сторін, працівника може бути прийнято на роботу на посаду вчителя лише на умовах строкового договору.

Такий строковий трудовий договір може бути припинено тоді, коли основний працівник забажає перервати таку відпустку раніше.

Висновки

• У разі виходу на роботу вчительки після припинення нею додаткової відпустки для догляду за дитиною, або ж після її закінчення, за нею має зберегтися навчальне навантаження в обсязі щонайменше не нижче за 18 годин на тиждень.

• Інші працівники мали прийматися на посаду вчителя за строковим договором на час фактичної відпустки для догляду за дитиною до 3 років вчительки.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше