Темы статей
Выбрать темы

Шестиденка в установі: розраховуємо тривалість робочого часу на 2021 рік

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
На столі поряд із календарем на 2021 рік почесне місце повинен посідати календар робочого часу — помічник при плануванні часу роботи та відпочинку. Де знайти такий календар для організацій та установ, у яких установлений шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем? У цьому вам допоможе наша стаття.

Обчислення норми тривалості робочого часу для організацій із шестиденкою вимагає не лише точних розрахунків. Тут стануть у нагоді і знання норм трудового законодавства, які притаманні цьому графіку роботи. Далі ми спочатку розглянемо такі норми, а потім наочно покажемо порядок проведення розрахунків.

Загальні правила

Шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем вводять тільки в організаціях, де за характером виробництва і умовами роботи встановлення п’ятиденного робочого тижня недоцільне (ч. 2 ст. 52 КЗпП). При цьому загальним вихідним днем є неділя (ч. 2 ст. 67 КЗпП).

У кожній установі (іноді щодо окремих працівників) використовують свої підходи до розподілу встановленої тривалості робочого тижня (40-годинної (нормальної), 30-, 18-годинної тощо (неповної, скороченої)) протягом 6 робочих днів. Але кожному такому підходу властиві загальні «працезаконодавчі» правила.

Дотримуємося тривалості робочого тижня та дня

Важливо пам’ятати, що нормальна тривалість робочого часу як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 40 годин на тиждень (ч. 1 ст. 50 КЗпП).

Тривалість робочого тижня залежить від різних факторів, у тому числі від посади, яку обіймає працівник.

Також не забувайте: окремим категоріям працівників роботодавець зобов’язаний установити скорочений (ст. 51 КЗпП) або неповний (за бажанням працівника, ст. 56 КЗпП) робочий час.

При шестиденці «довжина» робочого дня не повинна перевищувати (ч. 2 ст. 52 КЗпП):

7 годин при 40-годинному робочому тижні;

6 годин при 36-годинному робочому тижні;

4 години при 24-годинному робочому тижні.

Для працівників, яким установлено іншу тривалість робочого тижня (30-годинну, 18-годинну тощо), норми головного трудового закону подібних обмежень не містять.

Важливо!

Напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин.

Щоб виконати вимоги ч. 2 ст. 52 і ч. 2 ст. 53 КЗпП, для 40-годинного робочого тижня тривалість робочого часу розподіляють так: 5 днів роботи по 7 годин плюс 5 годин роботи в передвихідний день.

В інших випадках на практиці час роботи протягом тижня (з урахуванням зазначених вище правил) розподіляють так, як ми показали в таблиці нижче:

Тривалість робочого тижня

Тривалість робочого дня з понеділка по п’ятницю

Тривалість робочого дня напередодні вихідного (у суботу)

40-годинна

7 год

5 год

30-годинна

5 год

5 год

25-годинна

4 год 30 хв

2 год 30 хв

24-годинна

4 год

4 год

18-годинна

3 год

3 год

Зверніть увагу! Саме зазначені в таблиці години роботи взяті за основу при визначенні норми тривалості робочого тижня для шестиденки (див. нижче).

Нагадаємо: інформацію про тривалість робочого тижня та робочого дня, встановлених в організації, прописують у колективному договорі, правилах внутрішнього трудового розпорядку. Тому ви з легкістю їх згадаєте, зазирнувши до цих документів.

«Святково-вихідне» перенесення: дотримуємося, але не завжди

Трудовим законодавством передбачено норми, які регламентують режим роботи при відзначанні свят, перелічених у ст. 73 КЗпП. Але не в усіх випадках вони однакові для п’ятиденки та шестиденки.

Так, тривалість робочого дня скорочують на 1 годину напередодні святкових і неробочих днів (ч. 1 ст. 53 КЗпП). Це також справедливо для шестиденного робочого тижня.

Проте норма ч. 1 ст. 53 КЗпП поширюється тільки на 40-годинний графік роботи. Стосовно працівників, які працюють на умовах скороченого або неповного робочого часу, це правило не застосовується (див. листи Мінсоцполітики від 28.08.2014 р. № 395/13/116-14, від 22.12.2017 р. № 2960/0/107-17/284 // «ОП», 2018, № 2, с. 6).

Якщо святковий або неробочий день припадає на вихідний, то вихідний день переносять на наступний після святкового або неробочого дня (ч. 3 ст. 67 КЗпП). Це правило працює і для шестиденного робочого тижня, причому незалежно від установленої тривалості робочого тижня (40 годин, 36 годин, 24 години тощо). Наприклад, святковий день Пасхи традиційно припадає на неділю (2 травня 2021 року). Оскільки неділя є вихідним днем при шестиденці, спрацьовує «святково-вихідне» перенесення і 3 травня 2021 року (понеділок) стає вихідним днем.

А ось святковий день 1 травня припадає на суботу, яка є робочим днем при шестиденці. Тому тут «святково-вихідне» перенесення не спрацьовує.

Будьте пильними при таких перенесеннях для працівників, які працюють на умовах неповного робочого тижня (подробиці — в «ОП», 2018, № 2, с. 18).

Рекомендації Уряду про перенесення вихідних і робочих днів для оптимізації графіка роботи установи при відзначанні свят на шестиденний робочий тиждень не поширюються. Річ у тому, що в ч. 4 ст. 67 КЗпП чітко зазначено: такі рекомендації спрямовані виключно на працівників, які працюють за п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями.

Алгоритм розрахунку норм

Тепер переходимо до найцікавішого — механізму розрахунку норми тривалості робочого часу для шестиденного робочого тижня. Із уже розрахованими нормами ви можете ознайомитися нижче цього номера. Але вони визначені з урахуванням графіка роботи, наведеного в таблиці вище. Тому якщо ваша організація (окремий працівник) працює за іншим графіком, то вам варто ознайомитися з алгоритмом, запропонованим далі. Він допоможе точно визначити індивідуально для вашої організації (окремого працівника) норму тривалості робочого часу.

У прикладі проводитимемо розрахунки для 40-годинного робочого тижня з тривалістю роботи: понеділок — п’ятниця — по 7 годин на день, субота — 5 годин на день, неділя — вихідний день.

img 1Визначаємо кількість робочих днів у місяці (Крд). Для цього скористайтеся формулою:

Крд = Ккд - Квд - Ксвд,

де Ккд — кількість календарних днів у місяці;

Квд — кількість вихідних (у тому числі через перенесення святкових і неробочих) днів у місяці;

Ксвд — кількість святкових і неробочих днів у місяці згідно зі ст. 73 КЗпП.

Приклад 1. У січні 2021 року (31 к. дн.) кількість вихідних днів — 5 (3, 10, 17, 24 і 31 січня). У цьому місяці два святкові дні — Новий рік (1 січня) і Різдво Христове (7 січня). Оскільки святкові дні не припадають на вихідні, то на робочі дні їх святкування не переноситься. Отримуємо кількість робочих днів у січні: 31 - 5 - 2 = 24 роб. дн.

Приклад 2. У травні 2021 року три святкові дні: 1 травня — День праці, 2 травня — Пасха і 9 травня — День перемоги. Окрім Пасхи, яка традиційно припадає на неділю — вихідний день, у 2021 році на неділю також припадає свято 9 травня. Тому ці два вихідні дні автоматично переносяться на робочі дні, що настають за ними, — понеділки 3 травня і 10 травня. Загальна кількість вихідних днів становить 5 (2, 9, 16, 23 і 30 травня). А загальна кількість святкових/неробочих і вихідних днів — 8. Відповідно кількість робочих днів у травні 2021 року становить:

31 - 8 = 23 роб. дн.

Приклад 3. У серпні 2021 року святковий день — День незалежності (24-е число) припадає на вівторок. Тому жодних запитань щодо «святково-вихідних» перенесень узагалі не виникає. Загальна кількість вихідних днів у серпні становить 5 (1, 8, 15, 22 і 29 серпня). Кількість святкових днів — 1 (24 серпня). Отримуємо кількість робочих днів у серпні: 31 - 5 - 1 = 25 роб. дн.

img 2Визначаємо тривалість роботи в різні робочі дні тижня. Пам’ятайте, що при шестиденці тривалість робочого дня зазвичай не однакова протягом тижня. Також не забувайте про правило скорочення робочого дня напередодні святкового (актуально для 40-годинного робочого тижня) і перенесення святкових і неробочих днів при збігу їх із вихідними.

Цінна порада. При проведенні розрахунків на цьому етапі (тобто коли ви визначаєте тривалість роботи в різні дні кожного місяця) візьміть календар на 2021 рік і проставте навпроти кожного дня його тривалість. Так легше орієнтуватися при підрахунку норми тривалості робочого часу.

Місяць

Тривалість робочого дня у відповідному місяці

7 год

6 год

5 год

4 год

Січень

18 роб. дн.

1 роб. дн.*

5 роб. дн.**

—***

* Для цього графіка роботи 6-годинна тривалість робочого дня актуальна, якщо передсвятковий день випадає на дні тижня з понеділка по п’ятницю. У січні 2021 року така тривалість робочого дня буде в середу 6 січня, який передує святковому дню — Різдву — 7 січня.

** Тривалість робочого дня напередодні вихідного: 2, 9, 16, 23 і 30 січня.

*** У січні 2021 року такої тривалості робочого дня немає. Для обраного режиму роботи актуально, якщо передвихідний день передує святковому дню.

Травень

19 роб. дн.

—*

3 роб. дн.**

1 роб. дн.***

* Для цього графіка роботи 6-годинна тривалість робочого дня актуальна, якщо передсвятковий день випадає на дні тижня з понеділка по п’ятницю. У травні 2021 року такої тривалості робочого дня немає.

** Тривалість робочого дня напередодні вихідного: 15, 22 і 29 травня.

*** Тривалість робочого дня в суботу 8 травня, який передує святковому дню — Дню перемоги і тому скорочується на 1 год (замість 5 годин триває 4 години).

Серпень

20 роб. дн.

1 роб. дн.*

4 роб. дн.**

—***

* Для цього графіка роботи 6-годинна тривалість робочого дня актуальна, якщо передсвятковий день випадає на дні тижня з понеділка по п’ятницю. У серпні 2021 року така тривалість робочого дня буде 23 серпня (понеділок), який передує святковому дню — Дню незалежності — 24 серпня.

** Тривалість робочого дня напередодні вихідного: 7, 14, 21 і 28 серпня.

*** У серпні 2021 року такої тривалості робочого дня немає. Для обраного режиму роботи актуально, якщо передвихідний день передує святковому дню.

img 3Визначаємо норму тривалості робочого часу на місяць. Вона становить:

для січня: 18 х 7 + 6 + 5 х 5 = 157 год;

для травня: 19 х 7 + 3 х 5 + 4 = 152 год;

для серпня: 20 х 7 + 6 + 4 х 5 = 166 год.

Далі здійснюєте аналогічні розрахунки щодо кожного місяця 2021 року і виводите норму тривалості робочого часу за рік.

Як бачите, при розрахунку норми тривалості робочого часу простим множенням не обійтися. Але є й винятки — стосуються вони тих режимів роботи, які передбачають однакову тривалість робочого дня протягом усього тижня. Наприклад, при 30-годинному робочому тижні тривалість щоденної роботи протягом тижня становить 5 годин. Для визначення норми тривалості робочого часу за місяць достатньо помножити кількість робочих днів у відповідному місяці на тривалість робочого дня.

Приклад 4. При 30-годинному робочому тижні тривалість робочого дня становить 5 годин. Тоді в червні 2021 року норма тривалості робочого часу становитиме: 24 х 5 = 120 год, де 24 — кількість робочих днів у червні.

На закінчення наведемо розраховану норму тривалості робочого часу для шестиденки на 2021 рік (див. нижче).

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2021 рік при шестиденному робочому тижні

img 4

Розрахунки проведено з урахуванням того, що тривалість роботи протягом робочого тижня становить:

• при 40-годинному: з ПН по ПТ — 7 год, СБ — 5 год;

• при 30-годинному: з ПН по СБ — 5 год;

• при 25-годинному: з ПН по ПТ — 4 год 30 хв, СБ — 2 год 30 хв;

• при 24-годинному: з ПН по СБ — 4 год;

• при 18-годинному: з ПН по СБ — 3 год.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше