Темы статей
Выбрать темы

Надомна та дистанційна робота: зустрічаємо форми трудових договорів

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Закон України від 04.02.2021 р. № 1213-IX (далі — Закон № 1213) установив правила гри для надомної та дистанційної роботи. Зокрема, обов’язковість до тримання письмової форми трудових договорів. Наказом № 913-21* Мінекономіки затвердило типові форми таких договорів.

* Наказ Мінекономіки «Про затвердження типових форм трудових договорів про надомну та дистанційну роботу» від 05.05.2021 р. № 913-21.

Нагадаємо, що характерні особливості надомної та дистанційної роботи визначив Закон № 1213, закріпивши відповідні норми в нових ст. 601 і 602 КЗпП.

У загальному випадку (якщо йдеться не про запровадження дистанційної/надомної роботи на період епідемії, пандемії тощо) при укладенні трудового договору про дистанційну або про надомну роботу письмова форма (паперова/електронна) обов’язкова! Цього вимагає ст. 24 КЗпП.

Типові форми таких договорів затвердило Мінекономіки наказом № 913-21. Він набув чинності з 16.07.2021 р.

Таким чином, із зазначеної дати при прийнятті відповідних працівників з ними треба укладати письмові трудові угоди з дотриманням відповідних типових форм.

Це стосується й ФОП-роботодавців, які приймають на роботу дистанційників і надомників. Тобто за такими працівниками замість зразка трудового договору з наказу № 260** беремо вже типові форми з наказу № 913-21.

** Наказ Мінпраці «Про затвердження Форми трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю» від 08.06.2001 р. № 260.

Щодо раніше прийнятих працівників, то у разі потреби до трудових договорів із ними треба внести доповнення, зокрема:

• за надомниками закріпити робоче місце, а дистанційників — навпаки, можна «відкріпити»;

• у договорах із дистанційниками прописати, хто забезпечує працівника необхідною технікою та обладнанням;

• визначити, чи поширюється на працівника режим роботи підприємства;

• зазначити час відключення для дистанційних працівників;

• визначити порядок і строки подання звітів про виконану роботу для дистанційників;

• укласти договори про повну матеріальну відповідальність із працівниками, яким передано в користування обладнання і кошти роботодавця, тощо.

Якщо йдеться про працівників ФОП, то достатньо оформити звичайні додаткові угоди до чинних трудових договорів.

Реєструвати в центрі зайнятості їх не треба.

Як і слід було чекати, у затверджених типових договорах якраз-таки і відображені особливості, властиві кожній із форм організації праці. Також у трудових договорах треба визначити умови оплати праці, структуру та складові зарплати, строк і порядок її виплати, права та обов’язки, відповідальність сторін, способи комунікації між працівником і роботодавцем тощо.

Важливо! Укладення письмового трудового договору не скасовує обов’язку роботодавця видати наказ (розпорядження) про прийняття на роботу і подати Повідомлення про прийняття працівника на роботу.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше