Теми статей
Обрати теми

Надомна та дистанційна робота: зустрічаємо форми трудових договорів

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Закон України від 04.02.2021 р. № 1213-IX (далі — Закон № 1213) установив правила гри для надомної та дистанційної роботи. Зокрема, обов’язковість до тримання письмової форми трудових договорів. Наказом № 913-21* Мінекономіки затвердило типові форми таких договорів.

* Наказ Мінекономіки «Про затвердження типових форм трудових договорів про надомну та дистанційну роботу» від 05.05.2021 р. № 913-21.

Нагадаємо, що характерні особливості надомної та дистанційної роботи визначив Закон № 1213, закріпивши відповідні норми в нових ст. 601 і 602 КЗпП.

У загальному випадку (якщо йдеться не про запровадження дистанційної/надомної роботи на період епідемії, пандемії тощо) при укладенні трудового договору про дистанційну або про надомну роботу письмова форма (паперова/електронна) обов’язкова! Цього вимагає ст. 24 КЗпП.

Типові форми таких договорів затвердило Мінекономіки наказом № 913-21. Він набув чинності з 16.07.2021 р.

Таким чином, із зазначеної дати при прийнятті відповідних працівників з ними треба укладати письмові трудові угоди з дотриманням відповідних типових форм.

Це стосується й ФОП-роботодавців, які приймають на роботу дистанційників і надомників. Тобто за такими працівниками замість зразка трудового договору з наказу № 260** беремо вже типові форми з наказу № 913-21.

** Наказ Мінпраці «Про затвердження Форми трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю» від 08.06.2001 р. № 260.

Щодо раніше прийнятих працівників, то у разі потреби до трудових договорів із ними треба внести доповнення, зокрема:

• за надомниками закріпити робоче місце, а дистанційників — навпаки, можна «відкріпити»;

• у договорах із дистанційниками прописати, хто забезпечує працівника необхідною технікою та обладнанням;

• визначити, чи поширюється на працівника режим роботи підприємства;

• зазначити час відключення для дистанційних працівників;

• визначити порядок і строки подання звітів про виконану роботу для дистанційників;

• укласти договори про повну матеріальну відповідальність із працівниками, яким передано в користування обладнання і кошти роботодавця, тощо.

Якщо йдеться про працівників ФОП, то достатньо оформити звичайні додаткові угоди до чинних трудових договорів.

Реєструвати в центрі зайнятості їх не треба.

Як і слід було чекати, у затверджених типових договорах якраз-таки і відображені особливості, властиві кожній із форм організації праці. Також у трудових договорах треба визначити умови оплати праці, структуру та складові зарплати, строк і порядок її виплати, права та обов’язки, відповідальність сторін, способи комунікації між працівником і роботодавцем тощо.

Важливо! Укладення письмового трудового договору не скасовує обов’язку роботодавця видати наказ (розпорядження) про прийняття на роботу і подати Повідомлення про прийняття працівника на роботу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі