Темы статей
Выбрать темы

Перейменовуємо посаду у зв’язку з правками в Класифікаторі

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Життя не стоїть на місці, обростає подіями. Періодично зміни «наздоганяють» і Класифікатор професій: зникають «старі» професії, з’являються нові, коригуються назви існуючих посад. Як наслідок, доводиться вносити зміни до назв посад, зазначених у кадровій документації. Як правильно це зробити, читайте в цій статті.

Якщо відбулися зміни в Класифікаторі

Останні (дев’яті за ліком) зміни до Класифікатора професій були внесені минулого року наказом Мінекономіки від 18.08.2020 р. № 1574*.

* Про останні зміни ми розповідали, зокрема, в статтях «Директорка» та «брат медичний» стали законними посадами у Класифікаторі професій» (спецвипуск «ОП», 2020, № 18/1, с. 10); «Зміни до КП. Застосовуємо на практиці» («ОП», 2020, № 17, с. 27).

Тут передусім слід проаналізувати, чи змінюються в результаті «пертурбацій», що відбулися в Класифікаторі, посадові обов’язки працівника. Якщо заміна одного професійного найменування роботи на інше не зачепила трудових функцій працівника, то діємо так.

img 1Видаємо наказ (розпорядження) з основної діяльності про внесення змін до штатного розпису (див. рис. 1) або затверджуємо штатний розпис у новій редакції, виключивши стару посаду і ввівши нову.

img 2

Рис. 1. Зразок наказу про внесення змін до штатного розпису

img 3Видаємо наказ (розпорядження) з особового складу про зміну найменування посади і внесення змін до трудової книжки та інших кадрових документів (див. рис. 2).

img 4Інформуємо працівника про зміни в найменуванні його посади. Це можна зробити, наприклад, шляхом ознайомлення працівника з відповідним наказом (розпорядженням).

img 5

Рис. 2. Зразок наказу про внесення змін до кадрової документації

img 6Вносимо відповідний запис до трудової книжки працівника.

Зверніть увагу: порядок внесення такого запису в Інструкції № 58 не прописаний. На наш погляд, тут можна діяти за аналогією зі зміною найменування підприємства (див. п. 2.15 Інструкції № 58). Тобто в графі 3 зазначити «Назву посади (вказуєте стару назву посади) з такого-то числа змінено на (вказуєте нову назву посади) у зв’язку з внесенням змін до Класифікатора професій ДК 003:2010». У графі 4 зазначаємо дату і номер наказу (розпорядження) про зміну назви посади, на підставі якого вносимо запис.

Приклад такого запису наведений на рис. 3.

ВІДОМОСТІ ПРО РОБОТУ

№ запису

Дата

Відомості про прийом на роботу, переведення на іншу роботу і звільнення (із зазначенням причин і посиланням на статтю, пункт закону)

На підставі чого внесено запис (документ, його дата і номер)

число

місяць

рік

1

2

3

4

<…>

Товариство з обмеженою відповідальністю «Веселка»

5

15

03

2018

Прийнята на посаду друкарки

Наказ від 14.03.2018

№ 35-ос

6

08

06

2021

Назву посади «друкарка» з 18.08.2020 змінено

Наказ від 08.06.2021

на «офісний службовець (друкування)» у зв’язку

№ 47-ос

із внесенням змін до Національного класифікатора

ДК 003:2010 «Класифікатор професій»

Рис. 3. Зразок запису в трудовій книжці про зміну найменування посади

img 7Вносимо зміни до інших кадрових документів.

Не забудьте ознайомити працівника з новим записом у трудовій книжці під підпис в особовій картці.

Що стосується додатка Д5 об’єднаного Податкового розрахунку, то відображати в ньому інформацію про зміну найменування посади у зв’язку з приведенням у відповідність до Класифікатора професій або у зв’язку зі змінами, які були внесені до Класифікатора, не потрібно.

Якщо в результаті змін у Класифікаторі або ж за ситуації, коли ви просто приводите назву посади у відповідність до Класифікатора, трудові функції працівника змінюються, то фактично відбувається переведення працівника з однієї посади на іншу. Як це правильно зробити, розглянемо в наступній статті.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше