Теми статей
Обрати теми

Перейменовуємо посаду у зв’язку з правками в Класифікаторі

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Життя не стоїть на місці, обростає подіями. Періодично зміни «наздоганяють» і Класифікатор професій: зникають «старі» професії, з’являються нові, коригуються назви існуючих посад. Як наслідок, доводиться вносити зміни до назв посад, зазначених у кадровій документації. Як правильно це зробити, читайте в цій статті.

Якщо відбулися зміни в Класифікаторі

Останні (дев’яті за ліком) зміни до Класифікатора професій були внесені минулого року наказом Мінекономіки від 18.08.2020 р. № 1574*.

* Про останні зміни ми розповідали, зокрема, в статтях «Директорка» та «брат медичний» стали законними посадами у Класифікаторі професій» (спецвипуск «ОП», 2020, № 18/1, с. 10); «Зміни до КП. Застосовуємо на практиці» («ОП», 2020, № 17, с. 27).

Тут передусім слід проаналізувати, чи змінюються в результаті «пертурбацій», що відбулися в Класифікаторі, посадові обов’язки працівника. Якщо заміна одного професійного найменування роботи на інше не зачепила трудових функцій працівника, то діємо так.

img 1Видаємо наказ (розпорядження) з основної діяльності про внесення змін до штатного розпису (див. рис. 1) або затверджуємо штатний розпис у новій редакції, виключивши стару посаду і ввівши нову.

img 2

Рис. 1. Зразок наказу про внесення змін до штатного розпису

img 3Видаємо наказ (розпорядження) з особового складу про зміну найменування посади і внесення змін до трудової книжки та інших кадрових документів (див. рис. 2).

img 4Інформуємо працівника про зміни в найменуванні його посади. Це можна зробити, наприклад, шляхом ознайомлення працівника з відповідним наказом (розпорядженням).

img 5

Рис. 2. Зразок наказу про внесення змін до кадрової документації

img 6Вносимо відповідний запис до трудової книжки працівника.

Зверніть увагу: порядок внесення такого запису в Інструкції № 58 не прописаний. На наш погляд, тут можна діяти за аналогією зі зміною найменування підприємства (див. п. 2.15 Інструкції № 58). Тобто в графі 3 зазначити «Назву посади (вказуєте стару назву посади) з такого-то числа змінено на (вказуєте нову назву посади) у зв’язку з внесенням змін до Класифікатора професій ДК 003:2010». У графі 4 зазначаємо дату і номер наказу (розпорядження) про зміну назви посади, на підставі якого вносимо запис.

Приклад такого запису наведений на рис. 3.

ВІДОМОСТІ ПРО РОБОТУ

№ запису

Дата

Відомості про прийом на роботу, переведення на іншу роботу і звільнення (із зазначенням причин і посиланням на статтю, пункт закону)

На підставі чого внесено запис (документ, його дата і номер)

число

місяць

рік

1

2

3

4

<…>

Товариство з обмеженою відповідальністю «Веселка»

5

15

03

2018

Прийнята на посаду друкарки

Наказ від 14.03.2018

№ 35-ос

6

08

06

2021

Назву посади «друкарка» з 18.08.2020 змінено

Наказ від 08.06.2021

на «офісний службовець (друкування)» у зв’язку

№ 47-ос

із внесенням змін до Національного класифікатора

ДК 003:2010 «Класифікатор професій»

Рис. 3. Зразок запису в трудовій книжці про зміну найменування посади

img 7Вносимо зміни до інших кадрових документів.

Не забудьте ознайомити працівника з новим записом у трудовій книжці під підпис в особовій картці.

Що стосується додатка Д5 об’єднаного Податкового розрахунку, то відображати в ньому інформацію про зміну найменування посади у зв’язку з приведенням у відповідність до Класифікатора професій або у зв’язку зі змінами, які були внесені до Класифікатора, не потрібно.

Якщо в результаті змін у Класифікаторі або ж за ситуації, коли ви просто приводите назву посади у відповідність до Класифікатора, трудові функції працівника змінюються, то фактично відбувається переведення працівника з однієї посади на іншу. Як це правильно зробити, розглянемо в наступній статті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі