Темы статей
Выбрать темы

Продовжуємо трудові договори з педагогами-пенсіонерами

Клименко Антонина, начальник Управления социально-экономической защиты ЦК Профсоюза работников образования и науки Украины
Як продовжити роботу на посаді вчителя у 2021 році педагогу, який отримує пенсію за віком?

Робота педагогів-пенсіонерів

Підпунктом 2 пункту 3 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX (далі — Закон № 463) керівників комунальних закладів загальної середньої освіти було зобов’язано припинити до 1 липня 2020 року безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками, яким виплачується пенсія за віком.

Одночасно з припиненням таких безстрокових трудових договорів із ними мали бути укладені строкові трудові договори строком на 1 рік. Цим підпунктом також установлено, що після закінчення строку трудового договору з такими педагогічними працівниками можуть укладатися строкові трудові договори відповідно до абзацу третього частини другої ст. 22 цього Закону.

Абзацом третім частини другої ст. 22 Закону № 463-IX передбачено, що педагогічні працівники комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років. Тобто в Законі № 463 йдеться саме про факт виплати пенсії педагогічному працівнику, а не її призначення чи оформлення.

Тривалість строкових договорів і відпустки

Стосовно тривалості строкових трудових договорів з вчителями-пенсіонерами, то вони мали бути укладені строком на 1 рік, а саме з 1 липня 2020 року по 30 червня 2021 року, а не на навчальний 2020/2021 рік.

Згідно з частиною другою ст. 3 Закону про відпустки у разі звільнення працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

Увага!

Тобто за заявою таких вчителів після закінчення строку трудового договору в обов’язковому порядку їм має бути надано щорічну основну відпустку повної тривалості, а саме 56 календарних днів із продовженням чинності строкового договору до закінчення цієї відпустки.

Оздоровчі та щорічна винагорода

Відповідно до частини першої ст. 57 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII (далі — Закон про освіту) держава гарантує педагогічним працівникам виплату допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки, а також щорічної грошової винагороди в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання покладених на них обов’язків.

Тому при наданні вчителям, з якими укладено строковий договір у зв’язку з отриманням пенсії за віком, щорічної відпустки їм має бути виплачена допомога на оздоровлення у розмірі ставки заробітної плати, а також щорічна винагорода.

Галузеві особливості для освітян

Згідно зі ст. 32 КЗпП та підпунктом 5.3.17 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та Профспілками працівників освіти і науки на 2021 — 2025 роки (далі — Галузева угода) керівники закладів освіти мають повідомити працівників про введення нових і зміну чинних умов праці не пізніше ніж за 2 місяці до їх запровадження.

Підпунктом 5.3.25 Галузевої угоди Міністерство освіти і науки України рекомендує органам управління освітою, керівникам закладів освіти продовжувати до закінчення строку чинності строкового договору, укладеного на підставі Прикінцевих положень та ст. 22 Закону № 463, трудовий договір на новий строк, але не менше ніж на 3 роки.

Підпунктом 5.3.26 Галузевої угоди також передбачено положення про продовження строкового трудового договору на строк щорічної основної відпустки повної тривалості, наданої за заявою педагогічного працівника, відповідно до частини другої ст. 3 Закону «Про відпустки» з виплатою допомоги на оздоровлення та щорічної грошової винагороди за сумлінну працю та зразкове виконання посадових обов’язків відповідно до ст. 57 Закону України «Про освіту».

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про колективні договори та угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII та пункту 1.4 Галузевої угоди положення Угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів.

Тож директори закладів загальної середньої освіти мають повідомити вчителів про укладення наступного строкового договору до виходу їх у відпустку та, дотримуючись положень колективно-договірного регулювання трудових відносин, укласти трудовий договір на новий строк не менше ніж на 3 роки.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше