Теми статей
Обрати теми

е-Лікарняні: спокій нам тільки сниться…

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Останнім часом так хочеться сказати нашим законотворцям та урядовцям: «Достатньо покращень!» Бухгалтери вже бояться читати новини, бо… знову щось переробили/змінили/удосконалили. Ось і МОЗ вирішив підкоригувати нормативну базу для функціонування електронних лікарняних та електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. Ну а що? Досконалості немає меж!

Спонсором е-лікарняного переполоху є наказ МОЗ від 28.09.2021 № 2086 (далі — наказ № 2086). Саме ним внесено зміни до низки наказів МОЗ, що регулюють питання формування е-медвисновків та е-лікарняних.

Наказ № 2086 набрав чинності з 01.10.2021. Що маємо наразі.

Все ще папір

Загальний перехід на е-лікарняні відбувся з 01.10.2021. Проте до 01.02.2022 паперовий листок непрацездатності видають у разі:

• продовження лікарняного, що був виданий на папері до 01.10.2021. Тобто якщо первинний листок непрацездатності був паперовим, то й лікарняні, видані як його продовження, також будуть на папері;

• спливу строку, протягом якого лікуючий лікар може внести зміни до е-медвисновку про тимчасову непрацездатність. Зазначимо, що на це йому відведено 7 днів з дати формування е-медвисновку з помилками/неточностями. Якщо строк минув, рішення про видачу паперового лікарняного приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я, а за її відсутності керівник закладу;

• коли протягом 7 днів через технічні причини (помилки) е-медвисновок не передано до Електронного реєстру листків непрацездатності й е-лікарняний не створено;

• усиновлення новонародженої дитини застрахованою жінкою.

Увага! Якщо в перелічених вище випадках паперовий лікарняний є продовженням електронного, то перевірте, щоб на його бланку був зазначений номер е-лікарняного, який продовжується.

Переходимо до е-лікарняних.

е-Лікарняний: у пошуках роботодавця

З 01.10.2021 під час формування е-лікарняних повинна враховуватися інформація про основне місце роботи застрахованої особи, визначене за даними Повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Зауважимо, що раніше для е-лікарняних інформацію про основне місце роботи підтягували тільки з Держреєстру соцстрахування Пенсійного фонду, яка потрапляла туди з квартальної Об’єднаної звітності. У результаті були труднощі з е-лікарняними, відкритими на новачків, на яких ця звітність ще не подавалася їх новими роботодавцями. Тож е-лікарняні потрапляли до старих роботодавців або ж зовсім не формувалися, якщо така особа раніше ніде не працювала.

Тепер проблему з новачками буде вирішено.

Ще одна добра новина. Змінами передбачено, що

Увага!

сформований е-лікарняний надсилається страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом).

Тобто е-лікарняний працівника зможуть бачити і його основний роботодавець, і роботодавець, в якого такий працівник працевлаштований за сумісництвом. Йдемо далі за змінами.

Начинка е-лікарняного

Номер е-лікарняного. Його буде змінено. Унікальний номер електронного листка непрацездатності стане довшим та матиме такий формат: ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х, де ХХХХХХ — номер випадку непрацездатності, ХХХХХХХХХХ — порядковий номер листка непрацездатності, Х — номер версії.

Номер версії лікарняного позначається цифрою «1» при створенні первинного е-лікарняного та при створенні е-лікарняного як продовження. Якщо до вже створеного е-лікарняного (первинного чи продовження) вносяться зміни на підставі е-медвисновку про тимчасову непрацездатність, то номер його версії збільшується (з «1» на «2», «3» та далі за порядком при внесенні кожної наступної зміни).

Дата відкриття та закриття. Ці дати в е-лікарняному відповідають датам початку строку дії та закінчення строку дії е-медвисновку, на підставі якого сформований цей листок непрацездатності. У зв’язку з цим звертаємо вашу увагу на те, що е-медвисновки можуть створюватися «заднім числом». Лікуючим лікарям дозволяється формувати е-медвисновки:

• не пізніше наступного дня з дати встановлення факту тимчасової непрацездатності особи, якщо медичне обслуговування здійснювалося не за місцем провадження господарської діяльності з медичної практики;

• не пізніше п’яти днів з дати встановлення факту тимчасової непрацездатності особи, у разі наявних технічних проблем.

Статус е-лікарняного. Тут МОЗ розійшовся не на жарт і порадував роботодавців цілою купою нових статусів для е-лікарняного. Ні, статусу «все складно» чомусь не передбачили. Проте з 1 жовтня е-лікарняний може мати такі статуси: «Закритий», «Готовий до сплати (виданий)», «Помилково сформований», «Недійсний» та «Оплачений».

Коли можемо отримати е-лікарняний зі статусом «Помилково сформований»? Якщо був сформований е-медвисновок, а на підставі нього й е-лікарняний, з помилкам чи неточностями. У цьому випадку лікар повинен протягом 7 днів виправитися та створити коректний е-медвисновок, на підставі якого буде створено новий е-лікарняний. А перший, з помилками, отримає статус «Помилково сформований».

Статус «Недійсний» може отримати лікарняний, у разі якщо він не скорочує вже відкритий лікарняний працівника.

Зараз зрозумієте, про що мова.

Скорочення е-лікарняного

Період тимчасової непрацездатності в е-лікарняному може бути скорочено. Наприклад, працівник може одужати раніше прогнозованої дати закінчення тимчасової непрацездатності або йому буде встановлено (змінено/підтверджено) групу інвалідності.

А ще е-лікарняний працівника може бути скорочено, якщо йому в період дії першого лікарняного відкрито новий е-лікарняний за іншою категорією медвисновків. При цьому причина непрацездатності в новому е-лікарняному скорочує період дії наявного е-лікарняного.

Наприклад, працівниця захворіла. Відкрито е-лікарняний. Проте в період його дії їй відкривається ще один е-лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами. У цьому випадку строк дії першого е-лікарняного скорочується відповідно до Правил, наведених у додатку до Порядку № 1234 (ср. ). Ознайомитися з ними ви можете ниже.

Якщо ж до Реєстру листків непрацездатності надходить е-медвисновок за категорією, яка відповідно до Правил не скорочує період тимчасової непрацездатності у раніше сформованому е-лікарняному, то в Реєстрі створюється листок непрацездатності зі статусом «Недійсний». Це усуне можливе дублювання е-лікарняних, якщо період їх дії перетинається, проте скоротити перший е-лікарняний не можна. У такому разі, якщо строк дії е-лікарняного зі статусом «Недійсний» триваліший, ніж період непрацездатності в раніше створеному е-лікарняному, то формується ще один новий е-лікарняний за новим випадком тимчасової непрацездатності на кількість днів непрацездатності, що виходять за межі періоду непрацездатності в раніше створеному в Реєстрі листку непрацездатності.

Пояснимо на прикладі. Працівник захворів і йому відкрили е-лікарняний з 4 по 8 жовтня 2021 року з причиною непрацездатності «Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві» (назвемо його е-лікарняний на працівника).

Проте 7 жовтня йому було відкрито ще один лікарняний по 11 жовтня з причиною непрацездатності «Необхідність догляду за хворою дитиною» (е-лікарняний на дитину).

У результаті маємо два е-лікарняних, які частково перекривають один одного. При цьому причина непрацездатності е-лікарняного на дитину не скорочує період дії е-лікарняного на працівника (див. Правила нижче). Тож е-лікарняний на дитину повинен отримати статус «Недійсний».

Якщо працівник 8 жовтня одужає і лікарняний на працівника не буде продовжено, то з 9 жовтня буде сформовано ще один е-лікарняний на дитину на кількість днів, що виходять за межі періоду непрацездатності за е-лікарняним на працівника.

Видача е-лікарняного

Маємо зміни щодо строків. Листок непрацездатності вважається виданим через 7 днів після дати його закриття. Чому так? Тому що, як зазначали вище, протягом 7 днів до е-лікарняного можуть бути внесені зміни.

Тож навіть якщо е-лікарняний отримав статус «Готовий до сплати» до закінчення 7-денного строку очікування, не спішіть брати його в роботу. Краще зачекайте, поки минуть 7 днів.

А ось е-лікарняний з причиною непрацездатності «Вагітність і пологи» вважається виданим через 7 днів з дати його відкриття.

Правила скорочення періодів тимчасової непрацездатності в листках непрацездатності

№ з/п

Причина непрацездатності в е-лікарняному

Причина непрацездатності в новому е-лікарняному, яка скорочує період дії наявного е-лікарняного

1

Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві

Вагітність і пологи

Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства

Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу

2

Вагітність і пологи

Не скорочується жодною причиною

3

Необхідність догляду за хворою дитиною

Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві

Вагітність і пологи

Карантин, встановлений відповідно до законодавства

Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства

Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу

4

Необхідність догляду за хворим членом сім’ї

Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві

Вагітність і пологи

Необхідність догляду за хворою дитиною

Необхідність догляду за дитиною віком до 3 років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною

Карантин, встановлений відповідно до законодавства

Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства

Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу

5

Необхідність догляду за дитиною віком до 3 років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною

Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві

Вагітність і пологи

Необхідність догляду за хворою дитиною

Карантин, встановлений відповідно до законодавства

Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства

Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу

6

Карантин, встановлений відповідно до законодавства

Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві

Вагітність і пологи

7

Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства

Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві

Вагітність і пологи

Необхідність догляду за хворою дитиною

Необхідність догляду за хворим членом сім’ї

Необхідність догляду за дитиною віком до 3 років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною

Карантин, встановлений відповідно до законодавства

Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу

Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії COVID-карантину

8

Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу

Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві

Вагітність і пологи

Необхідність догляду за хворою дитиною

Необхідність догляду за хворим членом сім’ї

Необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною

Карантин, встановлений відповідно до законодавства

Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства

Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії COVID-карантину

9

Тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу

Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві

Вагітність і пологи

Необхідність догляду за хворою дитиною

Необхідність догляду за хворим членом сім’ї

Необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною

Карантин, встановлений відповідно до законодавства

Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства

Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу

Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії COVID-карантину

10

Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії COVID-карантину

Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві

Вагітність і пологи

Необхідність догляду за хворою дитиною

Необхідність догляду за хворим членом сім’ї

Необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною

Карантин, встановлений відповідно до законодавства

Висновки

• Пошук страхувальника-роботодавця для е-лікарняного відбуватиметься з урахуванням інформації, зазначеної в Повідомленні про прийняття працівника на роботу.

• е-Лікарняний надсилатиметься всім роботодавцям застрахованої особи.

• е-Лікарняний вважається виданим через сім днів після дати його закриття, а з причиною непрацездатності «Вагітність і пологи» — через сім днів з дати відкриття листка непрацездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі