Теми статей
Обрати теми

Робота держслужбовців під час воєнного стану

Із початком вторгнення російських військ на територію України багато держслужбовців були позбавлені можливості виконувати свої посадові обов’язки безпосередньо на робочих місцях. Деякі з них були вимушені тимчасово змінити місце проживання, при цьому чимало держслужбовців продовжують виконувати свої посадові обов’язки дистанційно.

Для вирішення цього питання Кабмін на своєму засіданні 12.04.2022 ухвалив постанову, яка визначає порядок організації роботи держслужбовців та працівників держорганів у період воєнного стану* .

* kmu.gov.ua/news/uryad-uhvaliv-rishennya-shchodo-organizaciyi-roboti-derzhavnih-sluzhbovciv-ta-pracivnikiv-derzhavnih-organiv-u-period-voyennogo-stanu

Що ж передбачає зазначена постанова?

По-перше, керівникам держслужби надано право під час дії воєнного стану запроваджувати дистанційну роботу для працівників, які перебувають на території України. Зауважимо, що Законом про держслужбу** питання організації дистанційної роботи держслужбовців не врегульовано. Тому в цьому питанні можна орієнтуватися на порядок запровадження дистанційної роботи, передбачений ст. 602 КЗпП.

** Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

Також держслужбовець може працювати дистанційно у випадках та порядку, передбачених Типовими правилами № 50***. При цьому останні зміни до цього нормативного документа щодо можливості роботи держслужбовців дистанційно, перебуваючи за кордоном, Кабмін скасував. Тож виходить, що держслужбовці можуть працювати дистанційно, але перебувати вони при цьому мають на території України.

*** Типові правила внутрішнього службового розпорядку, затверджені наказом НАДС від 03.03.2016 № 50.

По-друге, відтепер установлено, що робота держслужбовців за кордоном допускається лише у випадку відрядження. Нагадаємо, що нещодавно Кабмін збільшив строк відрядження для працівників держорганів, а також установ та організацій, які здійснюють функції з обслуговування держорганів влади, до 180 днів включно****.

**** Див. матеріал «Відрядження в умовах воєнного стану: поправки від КМУ».

По-третє, керівникам держорганів надано право застосовувати дисциплінарне стягнення, в тому числі звільнення з посади держслужби, до працівників, які в робочий час перебувають поза межами робочого місця без відповідного рішення.

Постанова має набути чинності з дня її опублікування, крім норми щодо дисциплінарного стягнення, яка набуде чинності з 25.04.2022. На момент підготовки цього матеріалу постанова не оприлюднена.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі