Темы статей
Выбрать темы

Виплата стипендій в умовах воєнного стану

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
У закладі вищої освіти на час воєнного стану освітній процес здійснюється в дистанційному режимі. Проте деякі студенти не мають технічної можливості виконувати завдання дистанційно у зв’язку з переїздом в інші регіони та за кордон. Чи виплачувати їм стипендії?

20 березня 2022 року набув чинності Закон № 2126*. Цим нормативним документом було внесено зміни до Закону про освіту**, зміст якого було доповнено новою ст. 571. Основною метою змін є встановлення гарантій педагогічним працівникам та здобувачам освіти в період дії воєнного стану. Але наше запитання стосується останніх, тому зосередимо свою увагу саме на них.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану» від 15.03.2022 № 2126-IX.

** Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

Які гарантії передбачені для студентів?

Здобувачам освіти, у тому числі тим, які в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану, оголошених у встановленому порядку, були вимушені змінити місце проживання (перебування), місце навчання, незалежно від місця їх проживання гарантуються:

— організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною;

здійснення виплати стипендії та інших виплат, передбачених законом;

— місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби).

Такі гарантії встановлені в ч. 1 ст. 571 Закону про освіту. Тож якщо студенти під час воєнного стану не відвідують заняття та не виконують завдання дистанційно, вони все одно мають право отримувати призначену їм стипендію.

Поки що незрозуміло, на який конкретно строк їм гарантовано таке право, адже період дії воєнного часу може затягнутися. Згодом має відбутися семестровий контроль, за результатами якого студенти можуть втратити право на стипендію. Але сподіваємося, що найближчим часом це питання буде узгоджене МОН. Адже саме освітнє Міністерство уповноважено здійснювати нормативно-правове забезпечення функціонування системи освіти та видавати накази з питань організації здобуття освіти, освітнього процесу та з інших, не врегульованих в умовах воєнного стану.

Про це зазначають фахівці профспілки МОН на своєму офіційному сайті.

Також зауважимо, що на період воєнного стану зберігають за собою право на отримання належних їм державних гарантій студенти-сироти та особи з їх числа (у т. ч. ті, які виїхали в інший регіон чи за кордон). Детальніше про виплати, які належать зазначеній категорії студентів, ви можете прочитати в журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 36, с. 10 — 14.

За чий рахунок?

Забезпечення вищезазначених гарантій, створення безпечного освітнього середовища, організацію здобуття освіти, освітнього процесу в умовах воєнного стану в межах своєї компетенції здійснюють (ч. 2 ст. 571 Закону про освіту):

— органи виконавчої влади, органи військового командування, військові, військово-цивільні адміністрації та ОМС, їх представники, посадові особи (керівники, голови, начальники), органи управління (структурні підрозділи) у сфері освіти;

— заклади освіти, наукові установи, їх засновники;

— громадські об’єднання, благодійні організації та фізичні особи, які здійснюють благодійну (волонтерську) діяльність.

При цьому в ч. 3 ст. 571 Закону про освіту зазначено, що ці органи приймають у межах своєї компетенції рішення, обов’язкові до виконання на відповідній території, для реалізації державних гарантій.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше