№8

Оплата труда, апрель, 2022/№ 8 Другие номера журнала ›
  • Виплата стипендій в умовах воєнного стану У закладі вищої освіти на час воєнного стану освітній процес здійснюється в дистанційному режимі. Проте деякі студенти не мають технічної можливості виконувати завдання дистанційно у зв’язку з переїздом в інші регіони та за кордон. Чи виплачувати їм стипендії?
  • Простій під час війни: як платити освітянам? У зв’язку з військовими діями у закладі дошкільної освіти було призупинено освітній процес. Працівникам запроваджено простій. Як оплачувати такий період?
  • Відпускні у воєнний час: нюанси розрахункового періоду Працівник бюджетної установи з 03.05.2022 йде у щорічну відпустку тривалістю 14 календарних днів. Як визначити кількість днів у розрахунковому періоді? Чи виключати 24.04.2022 (Великдень) з розрахунку?
  • Допомога на поховання від ФСС: кому та скільки В умовах воєнного стану нормативка щодо виплати матеріальної допомоги не зазнала змін та обмежень. У разі смерті працівника державою передбачена виплата допомоги на поховання. Вона надається за рахунок Фонду соціального страхування (ФСС). За яких умов та хто може її отримати, як її оформити, оподаткувати та виплатити, розповімо у статті.
  • Допомога на поховання від роботодавця: чи можлива та за яких умов? Поряд із допомогою на поховання від Фонду соціального страхування України таку допомогу можуть надавати і роботодавці. Але якщо комерційники більш вільні у прийнятті рішень щодо надання такої допомоги, то бюджетники зобов’язані діяти в межах галузевої нормативки.
  • Матеріальна допомога & простій у розрахунковому періоді У квітні 2022 року прийнято рішення про надання матдопомоги на соцпобут працівнику в розмірі середньомісячної зарплати. Графік роботи працівника — стандартна п’ятиденка. За 17 відпрацьованих днів лютого працівнику нараховано 6776,97 грн. Із 24.02.2022 в установі запроваджено простій. У березні 2022 року працівник не працював у зв’язку з простоєм. Як розрахувати суму матдопомоги?
  • Призупинення трудового договору: нова опція на час війни Законодавці запровадили особливі правила ведення трудових відносин у період війни. Про них ми говорили в статті «Нові реалії трудових відносин під час воєнного стану» // «ОП», 2022, № 6. Сьогодні ж детальніше розглянемо одну з головних новацій — призупинення дії трудового договору.
  • Призупинення трудового договору: «розгрібаємо» наслідки Призупинення трудового договору — це новий інструмент у трудових відносинах. Правила його застосування та оформлення ми навели у статті «Призупинення трудового договору: нова опція на час війни». Призупинення матиме свої наслідки. Які саме, розберемось далі.
  • Медогляд від військкомату: як оформити та оплатити? Працівник бюджетної установи направлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦКСП) на проходження медогляду. Як оформити його відсутність? Чи оплачувати працівнику такий період? Яку позначку ставити в табелі?
  • Паніка: як розпізнати та впоратися Події останніх двох місяців внесли зміни у звичний спосіб життя багатьох людей. Обстріли, бомбардування, вимушене переселення. Швидко прийняті складні рішення. Труднощі з роботою, нестійкий фінансовий стан. Відсутність стабільності та всілякої впевненості в тому, що ми перебуваємо в безпечному місці. Цей «букет» — великий удар по психіці людини. Зміни відбулися не тільки в навколишньому звичному середовищі, а й усередині нас.
  • Як бронювати військовозобов’язаних працівників? Раніше бронюванню працівників не приділяли значної уваги. Проте підступний напад Росії та введення в Україні воєнного стану, а разом із ними і оголошення загальної мобілізації, спричинили чимало запитань від роботодавців. Ба більше, нещодавно Мінінфраструктури заявило про свої плани щодо залучення до відбудови зруйнованих міст чоловіків призовного віку через процедуру бронювання. Тож давайте розбиратися з тим, що це таке, хто може здійснювати бронювання, яких категорій працівників це стосується, а також як саме проходить ця процедура.
  • Дистанційка часів війни: відповіді на ваші запитання От уже третій рік поспіль дистанційна робота не втрачає своєї актуальності. Спочатку COVID-пандемія, тепер — війна. І ніби з цим варіантом оформлення роботи уже всі знайомі від А до Я. Але запитання все ще є. Сьогодні будемо на них відповідати.
  • Доплата до МЗП: усе, що потрібно знати Вимога законодавства про нарахування заробітної плати не нижче МЗП з’явилася ще у 2017 році. Але й досі виникають питання про те, як її застосувати на практиці. Тому сьогодні пропонуємо згадати основні особливості виконання цієї держгарантії.
  • Доплата до МЗП: сумісництво/суміщення У статті «Доплата до МЗП: усе, що потрібно знати» ми розповіли про основні правила застосування та визначення доплати до МЗП. Тепер розберемо, як застосувати вимогу про виплату зарплати не нижче за МЗП в окремих випадках і що надалі робити з такою доплатою. Розпочнемо із сумісників.
  • Доплата до МЗП: підсумований облік Продовжуємо розкривати секрети застосування вимоги про виплату зарплати не нижче за МЗП. У цій статті в центрі уваги працівники, яким установлено підсумований облік робочого часу.
  • Доплата до МЗП: відрядження У попередніх статтях ми вже дізналися, як виконати МЗП-вимогу для працівників, які працюють за сумісництвом, суміщенням, та для працівників, яким установлено підсумований облік робочого часу. Тепер час приділити увагу працівникам, які були протягом місяця направлені у відрядження та за результатами такого місяця отримали зарплату нижче МЗП .
  • Доплата до МЗП: наслідки Ми довго розповідали про те, як застосовувати та визначати доплату до МЗП. Але як така виплата вплине на розрахунок інших трудових показників? І що буде, якщо не виконати МЗП-вимогу? Саме про це зараз і поговоримо.
  • Об’єднаний звіт: показуємо виплати працівникам-солдатам та тероборонівцям Майже на кожному підприємстві, установі, організації наразі є працівники, які пішли боронити нашу країну від російського агресора. А також ті, які пішли добровольцями до тероборони. Роботодавці щодо цих працівників виконують трудові гарантії. Зокрема, зберігають середній заробіток. Які є нюанси при відображенні в Об’єднаному звіті виплат цим працівникам, зараз розглянемо.
  • Розрахунок виплат за час простою: практичні приклади Працівника прийнято на основне місце роботи 1 грудня 2021 року на неповну зайнятість (0,5 штатної одиниці). 7 лютого 2022 року працівника переведено на повну зайнятість з окладом 4455 грн. Графік роботи — стандартна п’ятиденка. Із 24 лютого запроваджено простій не з вини працівника. Як розрахувати оплату за час простою?
  • Простій + призупинення: відображаємо в Об’єднаному звіті Працівник перебував у простої з 1 по 24 березня 2022 року, а з 25 березня трудовий договір призупинено. Зарплата за березень становить 4673,20 грн. Чи потрібно проводити доплату до МЗП? Чи правильно сплачувати ЄСВ з мінімалки? Як відобразити березневі виплати в Об’єднаному звіті?
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше