Темы статей
Выбрать темы

Робота на «декретному» місці: чи проводити індексацію?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Працівниця установи (оплата праці за ЄТС) пішла у відпустку для догляду за дитиною до трьох років з 18.07.2022. На її місце роботи тимчасово (на період декретної відпустки) з 20.07.2022 прийнятий інший працівник за строковим трудовим договором (повна зайнятість). Чи потрібно індексувати зарплату такого тимчасового працівника?

Чи є обмеження?

У разі прийняття на роботу працівника на період перебування працівниці в «доглядовій» відпустці з ним укладають строковий трудовий договір (ст. 23 КЗпП). Строк дії такого трудового договору слід визначати за часом настання певної події, а саме — виходом на роботу постійної працівниці з відпустки.

До речі, приймати на роботу працівника за строковим трудовим договором можна не лише на час відпустки для догляду за дитиною до трьох років. Уже під час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами або навіть щорічної, яка передує догляду, установа може запросити на заміну працівника за строковим трудовим договором.

Правове становище працівників, які працюють на умовах строкових трудових договорів, загалом не відрізняється від правового становища працівників, що уклали безстрокові трудові договори. Вони також:

— підпорядковуються правилам внутрішнього трудового розпорядку;

мають право на гарантії в оплаті праці, щорічну відпустку, допомогу по тимчасовій непрацездатності, індексацію тощо.

Жодних обмежень щодо індексації зарплати працівників, прийнятих на роботу тимчасово, за строковим трудовим договором, не містять ані Закон про індексацію*, ані Порядок № 1078**. Тому зарплату таких працівників індексують за загальними правилами.

* Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 № 1282-XII.

** Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078.

Як індексувати?

«Базовим» місяцем для індексації зарплати є місяць, у якому підвищили посадовий оклад (абз. 1 та 2 п. 5 Порядку № 1078). При цьому зарплату індексують у межах ПМПО. Частина зарплати, що перевищує цей показник, індексації не підлягає. У липні-серпні 2022 року зарплату слід індексувати в межах 2600 грн.

У наведеному запитанні для працівника, прийнятого на роботу за строковим трудовим договором, «базовим» місяцем є грудень 2021 року. Адже саме з 01.12.2021 востаннє підвищувались розміри посадових окладів працівників з оплатою праці за ЄТС. Нормативна підстава — постанова № 29***.

*** Постанова КМУ «Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 20.01.2021 № 29.

Індексація у липні. Для «базового» грудня-2021 липневий коефіцієнт індексації становить 10,9 %, а сума поточної індексації в умовах повністю відпрацьованого місяця (на повну зайнятість) — 283,40 грн (2600 грн х 10,9 %).

Водночас оскільки працівник прийнятий на роботу не з першого робочого дня місяця, індексацію йому слід нарахувати пропорційно відпрацьованому часу.

Сума індексації за липень 2022 року для нього дорівнює:

283,40 грн : 21 роб. дн. х 8 роб. дн. = 107,96 грн,

де 21 — кількість робочих днів у липні 2022 року за графіком роботи;

8 — кількість днів, фактично відпрацьованих у липні.

Індексація у серпні. У серпні 2022 року коефіцієнт індексації від «базового» грудня-2021 становить 17,5 %. Тому цього місяця працівник має право на індексацію в сумі 455 грн (2600 грн х 17,5 %) за умови повністю відпрацьованого часу.

До речі, коефіцієнти для індексації зарплати працівників бюджетної сфери ми щомісячно наводимо у нашому журналі. Так, липневі коефіцієнти ви можете знайти в журналі «Оплата праці», 2022, № 13, а серпневі — в журналі «Оплата праці», 2022, № 15.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше