Темы статей
Выбрать темы

Уточнення облікових даних як підстава для відвідування ТЦК

Долгая Ирина, эксперт по оплате труда
Однією з підстав для виклику до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) працівника за врученою повісткою може бути уточнення його облікових даних. Які гарантії в цьому випадку покладено до виконання на роботодавця, як таке відвідування оформити, розглянемо у статті.

Гарантії

Громадяни України для виконання обов’язків, пов’язаних із взяттям на військовий облік, звільняються від роботи на час, необхідний для виконання зазначених обов’язків із збереженням за ними місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати (ч. 2 ст. 119 КЗпП та ч. 2 ст. 21 Закону № 2232*).

* Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII.

Отже, роботодавець, працівник якого відсутній на роботі у зв’язку з відвідуванням ТЦК, зобов’язаний:

— звільнити працівника від виконання обов’язків (мається на увазі не звільнення з роботи, а увільнення від роботи) на час, необхідний для цього;

— зберігати за працівником місце роботи, посаду, а також виплачувати середній заробіток з урахуванням положень Порядку № 100**.

** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Оформлення

Оформлюємо відсутність працівника наказом (розпорядженням) керівника про виконання розпорядження відповідного ТЦК та/або на підставі повістки, наданої працвником.

Коли відвідування працівником ТЦК відбувається за розпорядженням військового комісару, то притримуємося наступних правил.

Відповідно до п. 47 Порядку № 921*** у разі отримання розпоряджень районних (міських) військових комісаріатів щодо оповіщення призовників і військовозобов’язаних про їх виклик на призовні дільниці (пункти попереднього збору) для їх приписки до призовної дільниці, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних керівники центральних і місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, виконавчих комітетів сільських, селищних та міських рад, військових комісаріатів, військових частин, підприємств, установ, організацій та навчальних закладів незалежно від їх підпорядкування та форми власності зобов’язані:

— видати наказ про оповіщення призовників і військовозобов’язаних та довести його до їх відома у частині, що стосується забезпечення їх прибуття за викликом районного (міського) військового комісаріату у визначені ним строки;

— забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям призовників і військовозобов’язаних до районних (міських) військових комісаріатів;

— письмово повідомити районним (міським) військовим комісаріатам про осіб, які не виконали наказ керівника державного органу, підприємства, установи та організації та не прибули за викликом до районного (міського) військового комісаріату.

*** Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджений постановою КМУ від 07.12.2016 № 921.

Отже, роботодавці зобов’язані ураховувати ці вимоги при підготовці наказу про відсутність працівника на роботі.

У такому наказі, серед іншого, зазначаємо:

— сповістити працівника про виклик до визначеного ТЦК на визначений у повістці час. Контроль за виконанням відвідування працівником ТЦК та обов’язок у разі неприбуття зазначеного працівника до ТЦК шляхом надання письмового повідомлення військовому комісару покласти на відповідальну особу роботодавця (начальника відділу кадрів, керівника підрозділу тощо);

— увільнити працівника від роботи та зберегти місце роботи і посаду, або можна сформулювати так, як і в ч. 2 ст. 21 Закону № 2232: «звільнити від роботи» (замість «увільнити від роботи»), щоб не мати суперечності в частині виконання Закону. Ця вимога також покладається на відповідальну особу роботодавця;

— бухгалтерії розрахувати і виплатити середній заробіток працівнику за час, необхідний для відвідування ТЦК. Тут також можна прописати «з урахуванням часу проїзду».

Табелювання

У табелі обліку робочого часу необхідно проставити відмітку, яка використовується для позначення відсутності працівника в разі виконання ним державних і громадських обов’язків, тобто ІН (цифрова позначка — 22), або іншу, яка застосовується на вашому підприємстві в таких випадках.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше