Темы статей
Выбрать темы

Індексація: чи платити у 2023 році?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Законодавці призупинили дію Закону про індексацію на 2023 рік. Чи нараховувати працівникам індексацію, право на яку виникло до 01.01.2023? Чи попереджати працівників про зміну умов праці? Розглянемо ці запитання у сьогоднішньому матеріалі.

На 2023 рік призупинено дію Закону про індексацію*. Таку умову містить п. 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет-2023**. Фактично це означає, що роботодавці не будуть індексувати зарплату працівників у 2023 році. Чи дійсно це так? Давайте з’ясуємо.

* Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 № 1282-XII.

** Закон України «Про Державний бюджет на 2023 рік» від 03.11.2022 № 2710-IX.

Яка індексація призупиняється?

Проведення індексації регулюють Закон про індексацію та Порядок № 1078*. Останній розроблено Кабміном на виконання норми ч. 2 ст. 6 Закону про індексацію. Так-от, якщо дія «старшого брата» призупиняється, то «індексаційний» порядок також не діє протягом 2023 року. Тобто фактично не діють усі норми цих нормативно-правових актів. Без винятків!

* Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078.

Що це означає? А те, що незалежно від того, коли у працівника виникло право на індексацію зарплати, у 2023 році вона йому не нараховується.

Тож, на наш погляд, призупинення нарахування індексації стосується не тільки поточної індексації, яка могла виникнути у працівника протягом 2023 року, а й минулих періодів до 01.01.2023. Сюди ж можна віднести і так звану індексацію-різницю (фіксовану індексацію), яку працівники отримували протягом 2022 року. Адже неможливо, щоб норми Порядку № 1078 відносно обчислення ІСЦ для визначення поточної індексації були призупинені і не діяли, а окремі його приписи щодо нарахування індексації-різниці залишались чинними.

За підтвердженням зазначеного ми звернулись до Мінсоцполітики (направили відповідний запит). Оскільки саме цей орган має право надавати офіційні роз’яснення стосовно застосування норм Порядку № 1078. Тільки-но отримаємо відповідь від фахівців Міністерства, обов’язково поділимось із вами їх думкою.

Чи є зміна умов?

Індексація є державною соціальною гарантією, яка встановлюється з метою підтримання достатнього життєвого рівня громадян та купівельної спроможності їх грошових доходів в умовах зростання цін (ст. 18 Закону № 2017*). Разом з цим вона є складовою зарплати, адже входить до фонду додаткової зарплати (п.п. 2.2.7 Інструкції № 5**).

* Закон України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії від 05.10.2000 № 2017-III.

** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

Тож, на перший погляд, може здатися, що призупинення виплати індексації підпадає під поняття «зміна істотних умов праці». Нагадаємо, що ч. 3 ст. 32 КЗпП дозволяє зміну істотних умов праці (в тому числі й розміру оплати праці) у разі змін в організації виробництва та праці з обов’язковим попередженням працівника за 2 місяці. Але у нашому випадку зазначена норма не працює. Адже призупинення нарахування індексації відбувається не у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці працівника, а в силу прямої норми закону.

Що стосується приписів ст. 103 КЗпП, то, на наш погляд, вони тут також не працюють. Зазначена норма застосовується до відносин, які виникають у зв’язку з запровадженням нових і зміною діючих умов оплати праці в бік погіршення, та зобов’язує попереджати про такі зміни за 2 місяці до їх запровадження. Та чи змінюються у випадку призупинення індексації умови оплати праці працівника, відповідно до яких раніше проводилася оплата його праці? Вважаємо, що ні. Зміни тарифної ставки (окладу), доплат, надбавок, форми оплати праці, системи оплати праці, преміальної системи тощо не відбувається.

Разом з тим попередити працівників про призупинення нарахування індексації у 2023 році все ж таки не завадить. Хоча б для того, щоб не розбиратися потім з кожним «ображеним» працівником окремо. Коли саме? Вважаємо, що достатньо це встигнути зробити до того моменту, як працівник отримає зарплату за січень 2023 року, тобто вже без індексації.

Яким чином оформити попередження? Як варіант, прописати інформацію про призупинення виплати індексації у розрахунковому листі працівника за грудень 2022 року. Або ж розробити окрему форму попередження (у довільній формі) та розіслати його працівникам за допомогою електронної пошти чи певного месенджера (Viber, WhatsApp, Telegram тощо).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше