Темы статей
Выбрать темы

Хвороба замість відпустки: як бути з «оздоровчими»?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Головному спеціалісту апарату виконавчого комітету міської ради виплачена допомога на оздоровлення разом із відпускними. Але працівник захворів напередодні свого відпочинку і жодного дня відпустки не використав. Відпустку перенесено на інший період. Чи повертати «оздоровчі»?

Що каже галузева нормативка?

Посада головного спеціаліста апарату виконавчого комітету міської ради належить до посадових осіб місцевого самоврядування (далі — МС).

Відповідно до ч. 5 ст. 21 Закону № 2493* посадовим особам МС надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законами України не передбачена триваліша відпустка, з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу.

Простіше кажучи, посадовим особам МС гарантовано виплачується допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу при наданні щорічної відпустки.

* Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III.

У свою чергу, у п.п. 3 п. 2 постанови № 268** визначено, що посадовим особам МС у межах затвердженого фонду оплати праці при наданні щорічної відпустки надається допомога на оздоровлення у розмірі, що не перевищує розміру середньомісячної зарплати працівника.

** Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 № 268.

ВАЖЛИВО!

Це одна й та сама допомога, виплата якої здійснюється за наявності фінансових можливостей.

Тобто посадовий оклад — це мінімальний гарантований розмір «оздоровчої» допомоги. Якщо фонду оплати праці вистачає, то така допомога може бути виплачена в розмірі «середньої» (див. лист Мінекономіки від 06.04.2020 № 3511-06/22904-09).

Якщо допомога на оздоровлення виплачується в розмірі окладу, то враховується оклад на момент надання відпустки.

Якщо ж «оздоровчі» надають у розмірі середньомісячної зарплати, то їх розмір визначають згідно з Порядком № 100***. Розрахунковим періодом у такому разі будуть останні два календарні місяці, що передують місяцю виходу у відпустку.

*** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Коли виплачуються «оздоровчі»?

Зарплата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку. Така умова встановлена у нині діючій нормі ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки (ср. ).

Проте зауважимо, що 1 липня 2022 року Верховна Рада прийняла законопроєкт від 05.04.2022 № 7251 (направлений на підпис Президенту), який вносить зміни у зазначену норму та встановлює, що відпускні виплачуватимуться працівникам до початку відпустки. Фактично це означає, що працівник отримуватиме таку виплату не пізніше останнього дня, що передує дню початку відпустки.

Разом із зарплатою за час відпустки виплачується і допомога на оздоровлення. Тому виплачуючи відпускні та «оздоровчі» працівнику напередодні виходу його у відпустку, роботодавець виконує законодавчі вимоги.

У разі збігу щорічної відпустки і хвороби працівника, засвідченої у встановленому порядку, відпустка переноситься на інший період або продовжується (ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки).

При перенесенні щорічної відпустки роботодавець видає відповідний наказ, у якому зазначається новий період такої відпустки. Він має бути погоджений між працівником і роботодавцем. Більше інформації з цього приводу ви можете знайти у статті «Щорічна відпустка: переносимо, подовжуємо» // «Оплата праці», 2021, № 10.

Чи повертати «оздоровчі»?

Як ми вже зазначили, допомога на оздоровлення прямо прив’язана до надання щорічної відпустки. Разом із цим чинне законодавство не містить вимог щодо повернення допомоги в разі невикористання наданої відпустки.

Тож у разі невикористання відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю надані до відпустки «оздоровчі» не повертаються. До речі, так само вважають і фахівці Мінсоцполітики (див. лист від 07.10.2016 № 1382/13/84-16).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше