№13

Оплата труда, июль, 2022/№ 13 Другие номера журнала ›
  • Звільнення під час війни: запитували — відповідаємо Звільнення під час війни — болюче питання. Проте для деяких роботодавців це чи не єдиний спосіб вижити та протриматися на ринку. Подекуди і самі працівники приймають таке рішення: комусь пощастило і він знайшов нову роботу, а дехто з працівників, трудові договори з якими призупинені, втомився чекати його поновлення, тож вирішує, як то кажуть, стати на біржу та отримувати відповідні виплати. Як правильно звільнитися під час війни? Ми вам підкажемо.
  • Індексуємо зарплату в липні 2022 року На липневу індексацію впливає індекс інфляції за травень 2022 року. Він становить 102,7 %. Якими будуть коефіцієнти та суми поточної індексації зарплати в липні 2022 року — дізнаєтеся з нашої статті.
  • Липнева індексація: нюанси для бюджетників У цьому матеріалі наведемо розраховані коефіцієнти індексації для липня 2022 року та готові суми поточної індексації для повністю відпрацьованого місяця. Також до вашої уваги — приклади проведення індексації в окремих випадках.
  • Відпускна компенсація: після прийняття до роботи не приступив Працівника (основний, без інвалідності) прийняли на роботу 01.03.2022 з окладом 4455 грн на повну зайнятість. І одразу з цього ж дня йому оформлено простій з оплатою 2/3 окладу. 05.07.2022 він звільняється, з простою так і не виводили. Як підрахувати кількість днів компенсації за невикористану основну щорічну відпустку (повна її тривалість — 24 календарних дні)? Як для неї розрахувати середню?
  • Військовий збір: «воєнне» звільнення від сплати Немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. Ось уже більше 8 років у нашій країні тривають бойові дії, зумовлені агресією зі сторони РФ.
  • Хвороба замість відпустки: як бути з «оздоровчими»? Головному спеціалісту апарату виконавчого комітету міської ради виплачена допомога на оздоровлення разом із відпускними. Але працівник захворів напередодні свого відпочинку і жодного дня відпустки не використав. Відпустку перенесено на інший період. Чи повертати «оздоровчі»?
  • «Оздоровчі» працівникам бібліотек: як платити при поділі відпустки? Чи можна виплатити допомогу на оздоровлення бібліотекарю центральної районної бібліотеки, якщо він оформив щорічну основну відпустку тривалістю 7 календарних днів (далі — к .дн.)? Якщо так, то чи потрібно йому писати заяву про надання такої допомоги?
  • «Оздоровчі» працівникам ДЮСШ: чи можна виплатити без відпустки? Заступник директора ДЮСШ використав основну щорічну відпустку за 2021-2022 робочий рік (без виплати матеріальної допомоги). У червні він надав заяву з проханням виплатити йому матдопомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу. У колективному договорі закладу передбачено, що така допомога виплачується при наданні щорічної відпустки. Чи можна виплатити матдопомогу в цій ситуації?
  • Виплату середньої зарплати за час військової служби скасують Верховна Рада вирішила послабити навантаження на роботодавців і скасувати виплату середнього заробітку «працівникам-солдатам». Таке послаблення передбачене Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» (законопроєкт від 05.04.2022 № 7251) (далі — Закон). Наразі його направлено на підпис Президенту.
  • Премія під час війни: виплачувати чи ні? Чи можна виплачувати премії під час дії воєнного стану? Якщо вас теж турбує це запитання, то наш матеріал буде вам корисним.
  • Стипендія аспіранта: як індексувати у 2022 році? Аспіранта зараховано на навчання до вишу з 1 жовтня 2021 року. Із цієї ж дати йому було призначено академічну стипендію в розмірі 6705 грн. Чи потрібно її індексувати? Якщо так, то як визначити розмір індексації?
  • Зміна режиму роботи: нюанси в умовах воєнного стану Останнім часом зміна умов праці спостерігається досить часто. Почастішали і запитання від читачів. Наскільки послаблені трудові гарантії працівників через воєнний стан? Яка тривалість робочого часу наразі може бути встановлена? Чи може працівник відмовитися від зміни режиму роботи? Про це розповімо в статті.
  • Доплата за науковий ступінь: чи впливає на розмір «оздоровчих»? У закладі загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) на посаді вчителя працює працівник, якому встановлено доплату за науковий ступінь кандидата педагогічних наук. У липні 2022 року він іде в щорічну основну відпустку з виплатою допомоги на оздоровлення. Чи враховувати цю доплату при визначенні розміру «оздоровчих»?
  • Подаємо трудові дані до ПФУ: нова порція змін уже скоро Уже більше року ми маємо справу з так званими електронними трудовими книжками. Хтось уже впритул зайнявся цим питанням, хтось ще тільки наважується. Але практично кожен роботодавець рано чи пізно зустрінеться з оцифруванням даних про трудову діяльність працівників. Тож варто знати всі актуальні подробиці.
  • Лікарі приватної лікарні: чи мають право на спецстаж? Лікар-терапевт і лікар-педіатр працюють у приватній лікарні, яка має акредитацію МОЗ та ліцензію на провадження медичної діяльності. Чи зараховуються періоди їх роботи до спеціального стажу, що дає право на пенсію за вислугу років?
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у липні 2022 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати та виплатити компенсацію.
  • Потрібен як повітря: відкликаємо працівника з відпустки Працівник потрібен у той час, коли він у відпустці. Чи можна його «висмикнути» з відпочинку? Як це правильно зробити? Ми маємо відповіді.
  • Д5 Податкового розрахунку: відображаємо звільнення в декреті Працівниця бюджетної установи звільнена 23.06.2022 за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП у період відпустки для догляду за дитиною до трьох років. Як відобразити цю подію в додатку 5 Податкового розрахунку?
  • Неповний робочий час: установлюємо під час воєнного стану Сьогодні поговоримо про встановлення неповного робочого часу. Розглянемо його характерні риси, нагадаємо окремі нюанси, а також правила його встановлення в умовах воєнного стану.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше