Темы статей
Выбрать темы

«Оздоровчі» працівникам бібліотек: як платити при поділі відпустки?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Чи можна виплатити допомогу на оздоровлення бібліотекарю центральної районної бібліотеки, якщо він оформив щорічну основну відпустку тривалістю 7 календарних днів (далі — к .дн.)? Якщо так, то чи потрібно йому писати заяву про надання такої допомоги?

Чим гарантовано «оздоровчі»?

Для працівників державних і комунальних бібліотек виплата допомоги на оздоровлення передбачена ч. 6 ст. 30 Закону № 32/95* та п. 3 постанови № 84**.

* Закон України «Про бібліотеки та бібліотечну справу» від 27.01.95 № 32/95-ВР.

** Постанова КМУ «Про затвердження Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек» від 22.01.2005 № 84.

Вона виплачується під час надання щорічної відпустки в розмірі посадового окладу. Право на таку допомогу мають виключно ті працівники, посади яких зазначено в Переліку, затвердженому постановою № 84. Звичайно, що посада бібліотекаря є у цьому Переліку.

Також право на отримання «оздоровчих» мають працівники бібліотек, які працюють за сумісництвом (див. лист Мінпраці від 16.03.2010 № 278/13/84-10).

ВАЖЛИВО!

Допомога на оздоровлення до щорічної відпустки працівникам бібліотек є обов’язковою виплатою, і кошти для її виплати необхідно передбачати в кошторисі.

При цьому під час формування фонду оплати праці на відповідний бюджетний рік для кожного працівника передбачається тільки одна допомога на оздоровлення (див. лист Мінсоцполітики від 27.05.2019 № 73/0/205-19).

Чи платити в період воєнного стану?

Трудові відносини в період дії воєнного стану регулює Закон № 2136***. Але жодних заборон чи обмежень щодо виплати допомоги на оздоровлення у воєнний час зазначений нормативний документ не встановлює. Детальніше про це читайте у статті «Оздоровчі» і «соцпобут»: чи можна надати допомогу під час війни?» // «Оплата праці», 2022, № 10.

*** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Тому працівники бібліотек мають право на «оздоровчі» при наданні щорічної відпустки в розмірі посадового окладу під час воєнного стану. Тобто фактично на тих умовах, що діяли в довоєнний час.

Аналогічного висновку з цього приводу доходять фахівці Держпраці в роз’ясненні, наведеному на їх офіційному сайті.

Як можна поділити відпустку?

За загальними правилами поділ щорічної відпустки здійснюється на прохання працівника та за згодою роботодавця. Проте роботодавець може не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник. Він цілком може запропонувати свої умови поділу (див. лист Мінсоцполітики від 05.07.2013 № 290/13/116-13).

Тож кількість частин, на які буде поділена щорічна відпустка, і послідовність їх використання визначає працівник за погодженням із роботодавцем. Але основна частина відпустки не може бути меншою 14 к. дн. Про це чітко зазначено в ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки****).

**** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

При цьому зовсім не обов’язково спочатку використовувати основну неподільну частину відпустки (14 к. дн.). Наприклад, при загальній тривалості щорічної відпустки в 24 к. дн. її можна використовувати так:

1) 5 к. дн. + 5 к. дн. + 14 к. дн.;

2) 10 к. дн. + 14 к. дн.;

3) 16 к. дн. + 8 к. дн.;

4) 20 к. дн. + 4 к. дн. тощо.

Варіантів безліч! Враховуйте: ділити на частини, за умови що основна безперервна частина становитиме не менше 14 к. дн., можна як основну, так і додаткову щорічну відпустку.

Детальніше про правила поділу щорічної відпустки читайте у статті «Щорічна відпустка: ділимо на частини» // «Оплата праці», 2021, № 12/1.

До якої частини виплачуємо «оздоровчі»?

Як ми вже зазначили, допомога на оздоровлення працівникам бібліотек виплачується один раз на рік тільки при наданні щорічної основної відпустки. Про своє бажання отримати «оздоровчі» працівник зазначає у заяві (заяві про надання відпустки або в окремій заяві). На підставі заяви керівник видає відповідний наказ (розпорядження).

Якщо ж працівник йде у відпустку повної тривалості, то писати заяву на виплату «оздоровчих» не обов’язково.

УВАГА!

Якщо щорічна відпустка поділена на частини, то працівник має право отримати допомогу на оздоровлення до будь-якої з її частин.

Звичайно, із збереженням умови виплати такої допомоги лише один раз на календарний рік. Причому він сам обирає, до якої саме частини відпустки її приєднати (див. листи Мінсоцполітики від 21.07.2015 № 409/13/116-15 та від 19.09.2017 № 2416/0/101-17).

Отже, якщо бібліотекар хоче отримати допомогу на оздоровлення до 7 к. дн. щорічної основної відпустки (за умови дотримання правил поділу відпустки), то він має на це право.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше