Темы статей
Выбрать темы

Лікарі приватної лікарні: чи мають право на спецстаж?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Лікар-терапевт і лікар-педіатр працюють у приватній лікарні, яка має акредитацію МОЗ та ліцензію на провадження медичної діяльності. Чи зараховуються періоди їх роботи до спеціального стажу, що дає право на пенсію за вислугу років?

Хто має право?

За загальним правилом медичні працівники залежно від обійманої посади та місця роботи мають право на пенсію за віком на пільгових умовах чи на пенсію за вислугу років.

Право медиків на пенсію за вислугу років передбачено в п. «е» ст. 55 Закону № 1788*.

* Закон України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 № 1788-XII.

Таке право може виникнути в лікарів і середнього медперсоналу (незалежно від найменування посад) за умови, що вони працюють у закладах та на посадах, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років.

Перелік таких закладів затверджено постановою № 909** (далі — Перелік № 909). Це, зокрема, лікарняні заклади, лікувально-профілактичні заклади особливого типу, амбулаторно-поліклінічні заклади, заклади швидкої та невідкладної медичної допомоги, заклади переливання крові, санаторно-курортні заклади.

** Постанова КМУ «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» від 04.11.93 № 909.

Чи є обмеження для приватних лікарень?

У примітці 2 до Переліку № 909 зазначено, що робота за спеціальністю в закладах і на посадах, передбачених цим переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів та установ.

Крім того, у ст. 3 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 № 2801-XII встановлено, що заклад охорони здоров’я — це юридична особа незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, основними завданнями якої є забезпечення медичного обслуговування населення та/або надання реабілітаційної допомоги на основі відповідної ліцензії та забезпечення професійної діяльності медичних працівників.

Свою позицію в зазначеному питанні мають і представники Феміди.

Так, Вищий адміністративний суд в ухвалі від 24.09.2015 у справі № К/800/36508/13 зазначив, що заклади охорони здоров’я створюються підприємствами, установами та організаціями з різними формами власності, а також приватними особами за наявності необхідної матеріально-технічної бази і кваліфікованих фахівців. При цьому заклад офіційно набуває статусу закладу охорони здоров’я на підставі державної акредитації.

ВАЖЛИВО!

Для того щоб у медпрацівників з’явилося право на пенсію за вислугу років, вони повинні перебувати у трудових відносинах із медзакладом.

У ситуації, що розглядається, зазначені умови виконуються: заклад акредитовано й працівники офіційно працевлаштовані. Тому робота лікарів приватної лікарні на відповідних посадах зараховується до спеціального стажу, що дає право на пенсію за вислугу років.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше