Темы статей
Выбрать темы

Д5 Податкового розрахунку: відображаємо звільнення в декреті

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Працівниця бюджетної установи звільнена 23.06.2022 за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП у період відпустки для догляду за дитиною до трьох років. Як відобразити цю подію в додатку 5 Податкового розрахунку?

Підстави для заповнення Д5

Роботодавці формують та подають додаток 5 до Податкового розрахунку (далі — Д5) лише за наявності певних подій у звітному кварталі.

Перелічимо ці події:

1) із застрахованою особою було укладено або розірвано трудовий договір чи цивільно-правовий договір на виконання робіт (надання послуг);

2) особу було переведено на іншу постійну посаду або роботу в того самого страхувальника;

3) особу було переміщено з одного структурного підрозділу до іншого в того самого страхувальника;

4) особу призначено на нову посаду;

5) особі надано або в неї закінчилася відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

6) особі надано або в неї закінчилася відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років або відпустка для догляду за дитиною від трьох до шести років.

Якщо нічого з переліченого вище у звітному кварталі не відбувалося, формувати Д5 не потрібно. Також зауважимо, що Д5 подають за звітний квартал без розбиття за місяцями.

Декретні відпустки в Д5

Для відображення інформації про ці відпустки в графі 07 Д5 передбачено такі коди категорій:

5 — особи, яким надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

6 — особи, яким надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

4 — особи, яким надано відпустку для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку.

Графи 13 — 15 при наданні/закінченні декретних відпусток не заповнюємо.

У графі 16 зазначаємо документ-підставу для надання/закінчення відповідної декретної відпустки. Зазвичай це буде один і той самий документ — документ про надання відпустки.

Звільнення в декреті

Трапляються випадки, коли працівниця може звільнитися за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною. Вона має на це повне право, і тут немає жодних перешкод. Адже трудове законодавство забороняє звільняти таку особу тільки за ініціативою роботодавця (ст. 184 КЗпП).

Саме про такий випадок ідеться в запитанні, що розглядається. У цій ситуації в Д5 на працівницю слід сформувати два рядки. Перший — із датою закінчення відпустки для догляду за дитиною до трьох років, другий — із датою припинення трудових відносин і підставою звільнення. Причому в графі 16 Д5 за обома рядками документом-підставою буде наказ про припинення трудового договору.

Як уже було зазначено, у рядку з інформацією про закінчення відпустки для догляду за дитиною графи 13 — 15 не заповнюємо. А ось у рядку з інформацією про припинення трудових відносин їх заповнювати потрібно.

Розглянемо приклад за умовами запитання.

Приклад. Кудінова Олена Петрівна, бухгалтер (код КП 3433, основне місце роботи), звільнена 23.06.2022 за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП у період відпустки для догляду за дитиною до трьох років. Наказ про звільнення від 22.06.2022 № 50-ос.

Відомості щодо працівниці будуть відображені в Д5 так, як показано на рисунку нижче.

img 1

Фрагмент Д5. Звільнення у відпустці для догляду за дитиною

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше