Темы статей
Выбрать темы

Забули показати лікарняні в Податковому розрахунку: виправляємося

Долгая Ирина, эксперт по оплате труда
Працівник (основний, без інвалідності) хворів із 1 по 8 лютого 2022 року (8 календарних днів). Лікарняні йому нараховані в лютому в сумі 2238,80 грн (у тому числі за 5 днів за рахунок роботодавця — 1399,25 грн і за 3 дні допомога по тимчасовій непрацездатності від ФСС — 839,55 грн). Лікарняні за рахунок роботодавця виплачені своєчасно разом із зарплатою за лютий. А допомога від ФСС надійшла та виплачена 30 березня 2022 року. Сума зарплати за відпрацьований час у лютому становить 6868,96 грн. У липні з’ясувалося, що нарахування лікарняних та їх виплату забули відобразити в Податковому розрахунку за І квартал. При цьому ЄСВ, ПДФО та ВЗ із суми лікарняних сплачені своєчасно. Як виправити помилку?

Виправляємо в Д1

За загальними правилами лікарняні в Д1 показуємо в місяці їх нарахування в бухобліку та з розбиттям за місяцями, за які вони нараховані. Про правила відображення лікарняних у Податковому розрахунку та його додатках ми писали в статтях «Лікарняні в Податковому розрахунку та Д1: від класики до тонкощів» і «Лікарняні в 4ДФ: увага на виплату», які ви знайдете на сторінках цього номера.

Наразі маємо нестандартну ситуацію, коли лікарняні забули відобразити в Податковому розрахунку в місяці їх нарахування (в І кварталі 2022 року). Виправити цю ситуацію нескладно.

За видом помилка належить до сумової (занизили суму ЄСВ за І квартал). Вона зачіпає базу нарахування та суму ЄСВ. Таку помилку можна виправити за допомогою Податкового розрахунку з типом «Уточнюючий», сформованого за той звітний період, в якому її було допущено. У наведеній ситуації — за І квартал 2022 року.

Донарахування ЄСВ проводимо в Д1 із кодом типу нарахувань (КТН) «2» у графі 09. Це прямо зазначено в п. 6 розд. V Порядку № 4. При цьому графу 25 «Ознака (0, 1)» не заповнюємо!

Приклад заповнення коригуючого Д1 див. на рис. 1.

img 1

скачать файл

Рис. 1. Фрагмент коригуючого Д1 за лютий 2022 року

Як бачите, на працівника в уточнюючому Д1 за лютий формуємо один рядок. У ньому, серед іншого, зазначаємо:

— в графі 8 — код категорії «29» для лікарняного звичайного працівника звичайного роботодавця;

— в графі 9 — КТН «2» для донарахування ЄСВ;

— решту граф заповнюємо за загальними правилами. Нагадаємо, що в Д1 лікарняні показуємо з розбиттям за місяцями їх нарахування та без прив’язки до джерела фінансування (роботодавець чи ФСС).

Увага! При проведенні коригувань ЄСВ за минулі періоди обов’язково перевірте правильність нарахування внеску щодо правил мінімальної та максимальної баз ЄСВ.

У разі якщо в місяці, за який проводиться коригування, була розрахована додаткова база внеску й на неї нарахований ЄСВ, то при проведенні донарахування додаткова база та ЄСВ з неї також підлягають коригуванню.

За умовами наведеної ситуації в лютому 2022 року фактична база внеску становила більше мінімальної (ЄСВ нараховано на фактичну базу внеску) і не було потреби розраховувати додаткову базу ЄСВ.

А чи можна наведену в запитанні помилку виправити без штрафонебезпечного КТН «2» в Д1 за звітний поточний період (наприклад, за липень)? Адже лікарняні можна відображати в Д1 за минулі місяці.

Давайте розбиратися.

Якщо показати у звітному Д1 за липень 2022 року нарахування лікарняного за лютий 2022 року за загальними правилами (без застосування КТН «2»), то такий звіт пройде. Ба більше, дані про період і суми лікарняного благополучно «сядуть» у персональні відомості працівника в реєстрі застрахованих осіб. Але при цьому є одне «але».

Дані, проведені в бухобліку, і дані, показані в Д1 за лютий 2022 року, будуть різними. А лікарняні треба відображати в Д1 у тому місяці, в якому вони нараховані. Тоді, виходить, тут прямо простежується заниження суми ЄСВ за І квартал 2022 року. І при перевірці контролерам нескладно побачити це.

Тому радимо виправити цю помилку самостійно, правильно та заздалегідь (до перевірки).

Податковий розрахунок

У наведеній ситуації формуємо коригуючий Податковий розрахунок із типом «Уточнюючий» за І квартал 2022 року. У ньому заповнюємо рядки 01 — 06 та розд. І на підставі інформації з Д1 (див. рис. 2).

img 2

скачать файл

Рис. 2. Фрагмент коригуючого Податкового розрахунку за лютий 2022 року

Крім Д1, уточнюючий Податковий розрахунок міститиме додаток 4ДФ. Оскільки в ньому не були відображені в лютому нараховані та виплачені лікарняні.

Виправляємо в 4ДФ

Нагадаємо правила заповнення уточнюючого додатка 4ДФ. Реквізити 04, 05 у «шапці» 4ДФ повинні відповідати тим, що були зазначені в раніше поданому додатку, який ви зараз коригуєте (за винятком ситуації, коли ви саме їх коригуєте).

В уточнюючому додатку 4ДФ зазначайте інформацію тільки за рядками, які уточнюються/додаються/вилучаються.

Якщо вилучаємо помилковий рядок із розд. І, то повторюємо його повністю і в графі 10 «Ознака (0, 1)» зазначаємо «1» — рядок на вилучення. Якщо додаємо рядок, формуємо його й у графі 10 зазначаємо «0» — рядок на введення.

У 4ДФ за І квартал у лютому були відображені тільки дані щодо нарахованої та виплаченої зарплати (графи 3а = 3, 4а = 4, 5а = 5). Тобто нарахована сума доходу — 6868,96 грн, утримані ПДФО — 1236,41 грн, ВЗ — 103,03 грн. А лікарняні забули. Треба було показати суму доходу 9107,76 грн (6868,96 зарплата + 2238,80 лікарняні), відповідно ПДФО — 1639,40 грн, ВЗ — 136,62 грн.

Допомога по тимчасовій непрацездатності надійшла від ФСС і виплачена працівнику в березні (в місяці, наступному за місяцем її нарахування). Оскільки для цілей оподаткування лікарняні прирівнюються до зарплати, то і при відображенні їх виплати діють зарплатні правила.

Тобто якщо виплата лікарняних здійснюється в місяці, що йде за місяцем нарахування, то їх суму й суму сплачених ПДФО та ВЗ відображаємо в 4ДФ за місяць їх нарахування. У наведеній ситуації маємо рівність граф (графи 3а = 3, 4а = 4, 5а = 5) у 4ДФ за лютий 2022 року.

Як виправити помилку в 4ДФ за умовами наведеної ситуації, покажемо на рис. 3.

img 3

скачать файл

Рис. 3. Фрагмент коригуючого 4ДФ за лютий 2022 року

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше