Темы статей
Выбрать темы

Звільнення в період призупинення: як проводити остаточний розрахунок?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
В установі призупинено дію трудових договорів. У період призупинення працівник звільняється за власним бажанням. Які суми роботодавець зобов’язаний виплатити працівникові? Саме таке запитання було адресоване Мінекономіки та Держпраці. Розглянемо їх відповіді.

Призупинення ≠ звільнення

Нагадаємо, що під час воєнного стану дія трудових договорів із працівниками може бути призупинена. Таку можливість передбачає ст. 13 Закону № 2136*. Призупинення — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Ініціатором призупинення трудового договору може бути як працівник, так і роботодавець. Про прийняте рішення вони за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб (ч. 2 ст. 13 Закону № 2136).

Варто розуміти, що призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин. Працівник за таких умов не ходить на роботу і не виконує своїх обов’язків, проте його не звільняють.

За період призупинення трудового договору роботодавець не нараховує працівникові зарплату. Проте він повинен продовжувати обліковувати, визначати та фіксувати суми зарплатних та компенсаційних виплат, які були б належні працівникові за умови роботи (якщо призупинення не було б). Відшкодування цих виплат у повному обсязі покладено на державу, що здійснює військову агресію проти України. Про це зазначено в ч. 3 ст. 13 Закону № 2136.

Детальніше про порядок призупинення трудових договорів із працівникам читайте у статті «Призупинення трудового договору: нова опція на час війни» // «Оплата праці», 2022, № 8.

Остаточний розрахунок при звільненні

Чи може працівник у період призупинення трудового договору звільнитись за власним бажанням? Так, Закон № 2136 не забороняє йому цього зробити.

При звільненні працівника виплата всіх сум, які належать йому від установи, провадиться в день звільнення (ст. 116 КЗпП). Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

У зв’язку з цим цілком логічно виникають запитання: чи зобов’язаний роботодавець виплачувати працівникові, з яким призупинено дію трудового договору, належні йому суми при звільненні, зокрема компенсацію за невикористану відпустку? Як при цьому враховувати норму ч. 3 ст. 13 Закону № 2136?

Відповіді на ці запитання надали фахівці Мінекономіки в листі від 17.05.2022 № 4706-06/25215-07 та Держпраці в листі від 09.05.2022 № 1922/4/4.1-ЗВ-22а (див. попередні матеріали цього номера).

Так, Мінекономіки у своїй відповіді зазначає: у разі звільнення працівника всі суми, що належать йому від роботодавця, мають бути виплачені працівникові за рахунок коштів роботодавця з урахуванням вимог, установлених ст. 116 КЗпП (ср. ).

А Держпраці на додаток до зазначеного уточнює, що такі суми працівникові мають бути виплачені за період до дня призупинення дії трудового договору.

Ідеться про виплати, які мали нарахувати працівникові за період до моменту призупинення дії трудового договору, але з якихось причин їх нарахування не було проведено. Також виплаті при звільненні підлягає компенсація за невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки на дітей (ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки).

Тож, незважаючи на той факт, що дія трудового договору призупинена, роботодавець все одно повинен виконати приписи ст. 116 КЗпП у разі звільнення працівника.

Що стосується зарплати працівника ЗА період призупинення, то її роботодавець не виплачує. Адже відшкодування цих сум у повному обсязі має здійснити країна-агресор. Проте роботодавець повинен і після звільнення працівника зберігати дані про суму зарплати, яка б йому належала за умовами роботи, але не була виплачена через призупинення. Радимо при звільненні надати працівнику розрахунок такої суми, бо наразі не зрозуміло, хто буде звертатись за її компенсацією: сам працівник чи роботодавець.

Також пам’ятайте, що період призупинення трудового договору не входить до відпускного стажу для щорічної основної відпустки. Тобто за час призупинення щорічна основна відпустка не накопичується. При обчисленні відпускної «середньої» дні призупинення, що увійшли до розрахункового періоду, не враховуються. Детальніше про це читайте у статті «Призупинення трудового договору: «розгрібаємо» наслідки» // «Оплата праці», 2022, № 8.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше