Темы статей
Выбрать темы

Підвищили тарифний розряд: чи зміниться «базовий» місяць для індексації?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Працівнику установи в червні 2022 року за результатами кваліфікаційної атестації підвищили тарифний розряд за ЄТС (з 6-го на 7-й). Чи стане червень «базовим» місяцем для цілей індексації зарплати?

Кваліфікаційна атестація

Кваліфікаційна атестація — це визначення рівня кваліфікації та стажу роботи працівника, залежно від чого йому встановлюється кваліфікаційна категорія, рекомендується відповідний тарифний розряд.

При встановленні або підвищенні кваліфкатегорій слід керуватись Довідником № 336*. Його норми передбачають, що кваліфкатегорії підвищуються насамперед тим працівникам, які успішно виконують посадові завдання та обов’язки, сумлінно ставляться до службових доручень та вимог посадових інструкцій.

* Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затверджений наказом Мінпраці від 29.12.2004 № 336.

Атестація проводиться за рішенням роботодавця, який затверджує Положення про проведення атестації, графік її проведення та склад атестаційної комісії. Ця інформація має бути доведена до відома працівників, що підлягають атестації, не пізніше ніж за 2 місяці до її проведення. Такі роз’яснення з приводу зазначеного надають фахівці Держпраці.

«Базовий» місяць

У разі підвищення тарифних ставок (окладів) значення ІСЦ у місяці підвищення слід брати за 1 або 100 %. Пряму вказівку на це містять абз. 1 і 2 п. 5 Порядку № 1078**. Для проведення подальшої індексації обчислення ІСЦ здійснюйте з місяця, наступного за місяцем підвищення грошового доходу.

** Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078.

Тож «базовим» місяцем для індексації зарплати є місяць, в якому підвищили оклад (тарифну ставку) за посадою. При цьому право на індексацію зарплати виникає, коли ІСЦ наростаючим підсумком перевищить поріг індексації (103 %).

Нюанси для бюджетників

Умови оплати праці працівників установ та організацій, які фінансуються з бюджету, визначає Кабмін (ч. 2 ст. 8 і ч. 1 ст. 13 Закону про оплату праці***). Підвищувати посадові оклади бюджетні установи можуть тільки на підставі актів Кабміну.

*** Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР.

Із цього робимо висновок — у питаннях індексації зарплати бюджетники повинні орієнтуватися на останнє законодавче підвищення окладів для відповідної категорії працівників.

У ситуації, що розглядається, йдеться про так зване індивідуальне збільшення розміру посадового окладу працівника. Воно відбулось у результаті підвищення тарифного розряду (кваліфікаційної категорії) за результатами проведеної атестації.

Водночас розміри посадових окладів для працівників з оплатою праці за ЄТС востаннє підвищувалися у грудні 2021 року на підставі постанови № 29****. У червні 2022 року вони не змінюються. Відтак розмір посадового окладу за відповідною посадою (без прив’язки до конкретного працівника) лишився незмінним.

**** Постанова КМУ «Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 20.01.2021 № 29.

Тому якщо в червні 2022 року працівнику підвищено тарифний розряд, а внаслідок цього збільшено і посадовий оклад, «базовим» для нього залишається грудень 2021 року. До речі, аналогічного висновку з цього приводу дійшли й фахівці Мінсоцполітики в листі від 21.03.2016 № 138/10/136-16.

Сума індексації, яку потрібно виплатити працівникові за повністю відпрацьований робочий час у червні 2022 року, становить 270,43 грн (2481,00 грн х 10,9 %).

Більше інформації про особливості індексації зарплат бюджетників ви можете знайти у статті «Червнева індексація: нюанси для бюджетної сфери» // «Оплата праці», 2022, № 11.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше