Темы статей
Выбрать темы

єПідтримка під час воєнного стану: як отримати 6500 грн?

Кучерова Оксана, юрист
Війна застала нас зненацька. Тому щоб хоч якось допомогти людям, які опинилися у скрутних умовах унаслідок нескінченних бомбардувань та втратили роботу, уряд вирішив надати їм фінансову допомогу. Хто має право на такі виплати та як правильно подати заявку? Відповіді на ці запитання, а також покрокова інструкція дій далі в статті.

Чим регулюється?

Фінансова підтримка осіб, які втратили роботу через військові дії, передбачена постановою КМУ від 04.03.2022 № 199*.

* Постанова КМУ «Питання надання у 2022 році застрахованим особам одноразової матеріальної допомоги у зв’язку із втратою частини заробітної плати (доходу), робота (економічна діяльність) яких тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні» від 04.03.2022 № 199.

Загалом, механізм надання допомоги від держави особам, які постраждали внаслідок військових дій, схожий на порядок надання 1000 грн за протиковідну вакцинацію. Така допомога надаватиметься в межах Програми «єПідтримка». Отже, основним нормативним документом у цьому питанні є постанова КМУ «Деякі питання надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка» від 09.12.2021 № 1272 зі змінами (далі — Постанова №1272).

Хто може отримати?

Допомога надається застрахованим особам (найманим працівникам та особам, які працюють за ЦПД, у тому числі гіг-контрактом) та для ФОП. При цьому, для отримання такої виплати, страхувальники мають ОДНОЧАСНО відповідати таким ознакам:

— перебувають на обліку як платники ЄСВ у Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях чи в місті Київ. Такий перелік визначений розпорядженням КМУ від 06.03.2022 № 204-р** (зі змінами). Як бачимо, надання такої допомоги прив’язане до місця реєстрації платника ЄСВ (підприємства або ФОП), а не місця фактичної роботи. Тому для цілей отримання допомоги важливо, аби регіон реєстрації перебував у зоні бойових дій;

** Розпорядження КМУ «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми «єПідтримка» від 06.03.2022 № 204-р.

— подали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 року або річну звітність за 2021 рік;

— не є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування.

За наведеними вище вимогами отримувачами допомоги не є, зокрема, непрацюючі пенсіонери, безробітні, «працівники», які офіційно не оформлені, та новостворені ФОП (адже не виконується умова про подання річної звітності за 2021 рік). Щодо найманих працівників, які працевлаштувалися на роботу на початку 2022 року, в Постанові № 1272 обмежень не встановлено, тож можна спробувати. Проте залишається поки що незрозумілим, чи має значення для цілей отримання допомоги, зазначений чи ні такий працівник у звітності за IV квартал 2021 року.

Призначення допомоги здійснюється в межах програми «єПідтримка». Тому відомості про осіб, яким може бути призначена допомога, будуть надаватися Мінцифри від ПФУ на підставі відомостей з Реєстру застрахованих осіб та від ДПС про страхувальників.

Хто подає заяву?

Претенденти (ФОП, працівники) самостійно подають заяву через застосунок «Дія». При цьому роботодавець не повинен подавати жодних документів задля отримання допомоги працівниками.

Нюанси надання допомоги

Розмір допомоги для всіх отримувачів однаковий і становить 6500 грн, що фактично дорівнює розміру мінзарплати на 1 січня поточного року.

При цьому, Уряд виключив із Постанови № 1272 норму щодо обов’язкового використання такої допомоги протягом 9 місяців. Більше того, були зняті обмеження і на її цільове використання. Простіше кажучи, її можна витратити будь-коли і на що завгодно.

До речі, уряд зняв обмеження і щодо використання «ковідної» тисячі. Проте зараз її зможуть отримати тільки ті особи, які встигли подати заявки станом на 26.02.2022. Адже саме із цього дня Мінекономіки призупинило виплату коштів за вакцинацію в межах програми «єПідтримка».

Як отримати допомогу?

Загалом, алгоритм отримання допомоги не складний. Усе залежить від того, чи відкривали ви раніше спеціальну картку єПідтримки для оформлення виплати за вакцинацію. Якщо у вас уже є картка єПідтримки, вам потрібно зробити ще декілька простих кроків:

1. Потрібно оновити програму «Дія» до версії 3.0.35. Для того щоб перевірити версію цього застосунку, потрібно авторизуватися та натиснути на розділ «Меню». Знизу цього розділу якраз і буде вказано поточну версію цієї програми. Якщо вона не відповідає вищезазначеній, доведеться її оновлювати.

2. Після цього потрібно знову авторизуватися у Дії.

Зверніть увагу!

Наразі в Дії документи не відображаються (як було раніше), через те що Дія тільки транслює дані з реєстрів, робота яких зараз зупинена з міркувань безпеки. Замість цього в Дії з’явилося нове тимчасове цифрове посвідчення «єДокумент», який містить паспортні дані, ІПН, а також за можливості фото. Його визнаватимуть органи державної влади, Нацполіція, військові на блокпостах, і він автоматично буде доступний усім користувачам Дії.

3. Далі обираємо розділ «Послуги» та переходимо на вкладку «єПідтримка».

4. Наступний крок — обираємо картку єПідтримка та натискаємо «Отримати допомогу».

5. Якщо ваша заявка була прийнята, очікуйте зарахування коштів.

Якщо у вас немає картки єПідтримка, тоді передусім доведеться зайнятися її оформленням в одному з банків-партнерів. До речі, у програмі беруть участь Monobank, Альфа-банк, Приватбанк, А-Банк, Ощадбанк, Укргазбанк, Raiffeisen BANK, Восток банк, IdeaBank, izibank, ПУМБ.

Наприклад, у Приватбанку оформити картку «єПідтримка» можна в застосунку «Приват24». Для цього треба зайти у вкладку «Гаманець», натиснути меню «Додати» та вибрати картку «єПідтримка». Після підписання заяви на відкриття картки (простіше це зробити через смс) залишається натиснути кнопку для переходу в застосунок «Дія» (якщо він у вас установлений). Якщо ж такого застосунку у вас немає, потрібно встановити його й авторизуватися в програмі.

Зверніть увагу! Оформлення такої картки безоплатне. Також нагадую, що без спеціальної картки отримати таку виплату на звичайний банківський рахунок не можна.

1. Після оформлення такої картки ви можете самостійно зайти в застосунок «Дія», натиснути розділ «Послуги» та вибрати єПідтримку.

2. Далі оберіть для виплати картку «єПідтримка».

3. Натисніть «Отримати допомогу».

4. Якщо ваша заявка була прийнята, очікуйте зарахування коштів.

Увага!

Окрім заяви, жодні підтвердні документи не подаються!

Далі розглянемо найпопулярніші запитання щодо єПідтримки.

«Ковідна» тисяча і допомога

Чи може оформити таку допомогу працівник, який не був вакцинований і відповідно не мав права на отримання «ковідної» тисячі через єПідтримку?

Прив’язка допомоги до картки «єПідтримка» породжує чимало чуток. Одна з таких — те, що невакциновані особи, які не мають картки «єПідтримка», не можуть оформити цю допомогу. Проте наявність або ж відсутність вакцинації і відповідно «ковідної» тисячі ніяк не пов’язане із цією виплатою. Тому особи, які не вакцинувалися, теж можуть її отримати. Єдина особливість — доведеться спочатку оформлювати спеціальну картку «єПідтримка», а вже потім подавати заявку на таку допомогу.

Основний і сумісник

Як оформити таку виплату особі, яка має як основне місце роботи, так і працює за зовнішнім сумісництвом?

У Порядку № 199 чітко зазначено, що така виплата є одноразовою матеріальною допомогою у зв’язку із втратою частини заробітної плати (доходу), робота (економічна діяльність) яких тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Відповідно, працівник зможе отримати 6500 грн тільки один раз незалежно від кількості місць роботи, на яких він працює.

Втрата доходу обов’язкова?

Якщо підприємство буде виплачувати зарплату працівникам, то чи мають право працівники оформлювати собі таку допомогу?

Насправді за задумом урядовців надання такої одноразової матеріальної допомоги мало б бути пов’язане із втратою особами частини заробітної плати (доходу), робота (економічна діяльність) яких тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Принаймні саме про це йдеться в Порядку № 199.

Проте в Постанові № 1272, що містить умови для надання такої виплати, не згадується ані про втрату доходу, ані про необхідність підтвердження цього факту. Тож фактично виходить, що виплата зарплати не має впливати на факт надання держдопомоги. Ба більше, навіть якщо працівники зараз перебувають, наприклад, у щорічній відпустці чи відпустці за власний рахунок або ж оформлений простій, виходячи зі змісту постанови це не повинно стати на заваді для оформлення цієї виплати. До речі, навіть у тих працівників, які наразі перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, удалося подати заявку на отримання єПідтримки. Головне, щоб були дотримані критерії для її надання.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше