Темы статей
Выбрать темы

Розрахунок середньої за час військової служби

Долгая Ирина, эксперт по оплате труда
За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, зберігається середній заробіток (ст. 119 КЗпП). Розповімо, як його розрахувати в різних ситуаціях.

Загальні правила розрахунку

При розрахунку середньої зарплати на період її збереження працівникам під час їх військової служби керуємося Порядком № 100.

Середню зарплату (ЗПс) знаходимо множенням середньоденної (середньогодинної) зарплати (ЗПсд) на кількість робочих днів (годин) (РД) відповідного місяця, пропущених у зв’язку з військовою службою:

ЗПс = ЗПсд х РД

Середньоденна зарплата розраховується з виплат за останні два календарних місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов’язана відповідна виплата (абз. 3 п. 2 Порядку № 100).

Для цього середньоденну зарплату визначаємо за такою формулою:

ЗПсд = ЗПф : РДф,

де ЗПф — сума зарплати за фактично відпрацьовані працівником робочі дні (години) протягом розрахункового періоду;

РДф — кількість робочих днів (годин), фактично відпрацьованих у розрахунковому періоді.

У розрахунку беруть участь:

— фактично нарахований заробіток;

— фактично відпрацьовані робочі дні (години).

Розрахунковий період

У загальному випадку розрахунковий період — останні два календарних місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов’язана відповідна виплата.

Але в житті буває багато випадків коли визначити розрахунковий період не так просто (див. таблицю).

Нюанси визначення розрахункового періоду

Перебування в трудових відносинах

Розрахунковий період для обчислення середньої зарплати

Більше 2 календарних місяців

2 календарних місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов’язана виплата*.

Якщо протягом останніх 2 календарних місяців, що передують місяцю, в якому працівник пішов на військову службу, він не працював — беремо попередні 2 місяці роботи

Менше 2 календарних місяців

Фактичний час роботи протягом 2 місяців, що передують місяцю, в якому працівника прийняли на військову службу.

У Порядку № 100 немає вимоги про повністю відпрацьовані місяці при розрахунку середньої виходячи з двомісячного розрахункового періоду

Немає розрахункового періоду

Середня зарплата обчислюється з установлених працівнику в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу, але не менше ніж МЗП, і пропорційно до його зайнятості

* Такою подією є, зокрема, прийняття працівника на військову службу

Час, протягом якого працівник згідно з чинним законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключаємо з розрахункового періоду, а саме виключаємо:

— дні простою не з вини працівника, за які за працівником частково зберігався заробіток;

— час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років (6/16/18 років — згідно з медичним висновком);

— дні відпустки без збереження заробітної плати за ст. 25 та за ст. 26 Закону про відпустки.

— час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток. Наприклад, дні відрядження, оплата яких здійснена за середнім заробітком, період перебування у відпустці, на лікарняному, час виконання державних і громадських обов’язків.

Зауважте, середньоденна зарплата обчислюється один раз для однієї події. Тобто для розрахунку середньої зарплати протягом усього періоду військової служби працівника перераховувати кожного місяця середньоденну зарплату не потрібно.

Покажемо на прикладах.

Приклад 1. З 24 лютого працівника призвали на військову службу як резервіста. Графік роботи працівника стандартна п’ятиденка.

У розрахунковому періоді (грудень 2021 року — січень 2022 року) він був у відрядженні:

— з 14 по 17 грудня (4 робочі дні) — ці дні оплачені, як звичайні робочі дні (денний заробіток вищий за середньоденну зарплату);

— з 18 по 21 січня (4 робочі дні) — ці дні оплачені за середньою.

За грудень (повністю відпрацьовані 22 робочих дні) йому нараховано 9680,00 грн, у тому числі 1760,00 грн за 4 дні відрядження. За січень (повністю відпрацьовані 19 робочих днів) його зарплата становила 7865,31 грн, у тому числі 1636,36 грн за 4 дні відрядження.

Увільняємо працівника на час проходження військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період і зберігаємо за ним середній заробіток з 24.02.2022 до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення з військової служби.

Особливістю цієї ситуації є участь у розрахунку середньої оплати за дні відрядження. Пояснимо.

Час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, не бере участі в розрахунку середньоденної зарплати за 2 місяці.

Тоді робочі дні відрядження оплачені за середньою заробітною платою (4 дні в січні) не враховуємо при підрахунку загальної кількості календарних днів у розрахунковому періоді.

А ось у грудні, дні відрядження оплачені згідно з умовами трудового договору (як звичайні робочі дні), залишаємо в розрахунку.

Загальна кількість днів у розрахунковому періоді, що візьме участь у розрахунку середньоденної зарплати, становитиме:

22 + (19 - 4) = 37,

де 22 та 19 — кількість робочих днів згідно з графіком роботи працівника в грудні 2021 року та січні 2022 року відповідно.

Обчислимо суму виплат розрахункового періоду:

9680,00 + (7865,31 - 1636,36) = 15908,95 (грн).

Розрахуємо середньоденну зарплату:

15908,95 : 37 = 429,97 (грн).

Середня зарплата за 3 робочих дні в лютому за графіком роботи працівника (з 24 по 28 лютого) становитиме:

429,97 х 3 = 1289,91 (грн).

Приклад 2. Працівника прийнято на роботу з 17.01.2022 (графік роботи — стандартна п’ятиденка). З 25 лютого його призвали на військову службу. За 11 відпрацьованих днів січня йому нараховано 3763,16 грн.

Увільняємо працівника на час проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, зі збереженням середнього заробітку з 25.02.2022 до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення з військової служби.

Місяць настання події, від якої відштовхуємося — лютий 2022 року. Два місяці, що передують лютому грудень 2021 року — січень 2022 року. Але працівник прийнятий у січні 2022 року. У такому випадку розраховуємо середньоденну зарплату виходячи з фактичного часу роботи в січні 2022 року:

3763,16 : 11 = 342,11 (грн).

Середня зарплата за 2 робочих дні в лютому за графіком роботи працівника (з 25 по 28 лютого) становитиме:

342,11 х 2 = 684,22 (грн).

Приклад 3. Працівника прийнято на роботу з 01.02.2022 (графік роботи підприємства — стандартна п’ятиденка). З 25 лютого його призвали на військову службу. Оклад працівника 5005 грн.

За аналогією з прикладом 2 увільняємо працівника і зберігаємо середній заробіток.

Але в працівника відсутній розрахунковий період. Тому розрахунок середньоденної зарплати проводимо виходячи з посадового окладу або МЗП.

Суму середньоденної зарплати знаходимо так. Оклад (МЗП) множимо на 2 (місяці розрахункового періоду) і ділимо на кількість робочих днів у 2-місячному розрахунковому періоді, що передує місяцю початку події, з якою пов’язаний розрахунок, за графіком роботи підприємства.

За умовами прикладу 3 оклад працівника менший за МЗП. Тому розрахунок середньоденної зарплати проводимо виходячи з МЗП. Умовний розрахунковий період грудень 2021 року (22 робочих дні) — січень 2022 року (19 робочих днів).

Розрахуємо середньоденну зарплату:

6500,00 х 2 : (22 + 19) = 317,07 (грн).

Середня зарплата за 2 робочих дні в лютому за графіком роботи працівника (25 — 28.02.2022) становитиме:

317,07 х 2 = 634,14 (грн).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше