Темы статей
Выбрать темы

Як стати на облік до Центру зайнятості

Кучерова Оксана, юрист
Російська агресія проти України призвела до того, що багато громадян нашої країни втратили роботу. Поряд із цим скоротилася кількість вакансій. Знайти нове місце роботи вдається не всім, і кількість безробітних осіб поступово збільшується. Тому законодавець вирішив максимально спростити процедуру реєстрації безробітних. Ці зміни вже працюють. Тож давайте розбиратися.

Хто такий безробітний?

І без офіційного визначення зрозуміло, хто такий безробітний. Проте в законодавстві є чітке визначення цього поняття. Так, безробітною вважається особа віком від 15 до 70 років, яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів як джерела існування, проте готова та здатна приступити до роботи (п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI).

Поряд із цим статус безробітного може набути:

— особа з інвалідністю, яка не досягла пенсійного віку і отримує пенсію по інвалідності чи державну соцдопомогу в порядку, встановленому законодавством;

— особа молодше 16-річного віку, яка працювала і була звільнена у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, зокрема припиненням або перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності (штату) працівників.

Простіше кажучи, працівник, який «іде в нікуди», — це потенційний безробітний. Проте щоб отримати офіційний статус і разом із ним допомогу по безробіттю, потрібно зареєструватися в Центрі зайнятості.

Як отримати статус безробітного?

Детальний Порядок реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, встановлено постановою КМУ від 19.09.2018 № 792 (далі — постанова № 792). Під умови воєнного стану його підкориговано постановою № 334*.

* Постанова КМУ «Деякі питання реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, нарахування та виплати допомоги по безробіттю на період дії воєнного стану» від 19.03.2022 № 334.

Так, статус безробітного надається особі з першого дня реєстрації її в Центрі зайнятості за її особистою заявою:

— під час безпосереднього відвідування Центру зайнятості. Причому обрати можна будь-який зручний для вас Центр зайнятості**, незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування;

** Актуальну інформацію по всій території України можна подивитися на мапі за посиланням: google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=14qd4APq5iu-pCebH-hbmpyclTLQpz9Ve&ll=48.88829780128006%2C32.70920434144314&z=8

— в електронній формі за допомогою засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі — Портал Дія), у тому числі мобільного додатка Дія;

— за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку. Мається на увазі подання заяви електронною поштою на адресу: inbox@es.dcz.gov.ua. Для цього потрібно завантажити, роздрукувати, заповнити та підписати заяви, сфотографувати їх та відправити на електронну адресу Центру зайнятості (тема листа: «реєстрація + П. І. Б.»). Форми таких заяв можна знайти за посиланням: dcz.gov.ua/storinka/reyestraciya-bezrobitnyh-2022.

До речі, особам, які перебувають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії, дозволено подавати заяву будь-якими доступними їм засобами комунікації. Наприклад, шляхом заповнення онлайн-анкети або за допомогою чат-боту (на сайті dcz.gov.ua).

Від обраного варіанта залежать порядок оформлення заяви та необхідність подання документів.

Особистий візит до Центру зайнятості

Подати заяву про отримання статусу безробітного можна особисто, звернувшись до зручного для вас Центру зайнятості.

При цьому за загальним правилом потрібно подати такі документи:

— документ, який посвідчує особу (паспорт або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України);

— довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;

— документ про освіту (за наявності);

— документ про зайнятість, досвід роботи або перебування у трудових відносинах. Мається на увазі трудова книжка або цивільно-правовий договір чи документ, який підтверджує припинення останнього виду зайнятості.

Крім того, залежно від конкретної ситуації можуть знадобитися й інші документи, які передбачені пп. 18, 19 Порядку № 792.

Разом із такими документами безробітний подає заяву за формою, наведеною в постанові № 792.

Нюанси на час війни

Для внутрішньо переміщених осіб та осіб, які перебувають на території ведення бойових дій, дещо послабили вимоги щодо реєстрації безробітними та отримання допомоги.

Якщо працівник не звільнився, але не може продовжувати роботу за попереднім місцем проживання, для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю передбачена можливість:

— подати до Центру зайнятості заяву на ім’я роботодавця про припинення трудових відносин. Центр зайнятості, у свою чергу, повідомляє про це будь-яким засобом комунікації роботодавця, податкову та ПФУ. При цьому датою припинення трудового договору буде день, наступний за днем подання такої заяви.

— подати документи за допомогою мобільного додатка Дія. У цьому випадку немає потреби додавати до заяви всі документи. Проте вже під час першого фактичного відвідування безробітним Центру зайнятості (в якому він зареєстрований), строк якого встановлюється протягом 30 календарних днів після припинення чи скасування воєнного стану, він зобов’язаний подати відповідні документи.

Також на період воєнного стану внутрішньо переміщені особи та особи, які перебувають на території, де ведуться бойові дії, можуть отримати статус безробітного без повного пакета документів. Наприклад, у разі якщо було втрачено документи, які підтверджують факт звільнення, періоди трудової діяльності та страхового стажу, всі необхідні дані можна отримати з реєстру.

За таких умов допомога по безробіттю буде нараховуватися в мінімальному розмірі, встановленому законодавством, а загальна тривалість виплати не може перевищувати 180 календарних днів. Проте після надходження таких документів та відомостей рішення про призначення допомоги по безробіттю переглядається відповідно до законодавства.

Як подати заяву через Дію?

Задля оперативного подання заяви про надання статусу безробітного Кабмін передбачив можливість її подання через Дію (як через мобільний додаток, так і через Портал Дія на комп’ютері)***.

*** Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р. N 334» від 29.04.2022 № 509.

Якщо подавати заяву про отримання статусу безробітного через мобільний додаток, то за аналогією з виплатою допомоги за програмою єПідтримка виплата буде нарахована на спецрахунок (той рахунок, який оформлювали для «ковідної» тисячі та «воєнної» допомоги в розмірі 6500 грн).

Якщо ж подавати заяву через Портал Дія, то для входу на нього не обов’язково мати КЕП. Увійти на Портал можна, наприклад, за допомогою BANK ID. Проте КЕП все одно знадобиться вже в самому кінці оформлення заяви задля її підписання.

Сам собою алгоритм подання заяви простий.

Спочатку необхідно зайти на головну сторінку Порталу Дія, далі завітати до розділу «Послуги» — «Громадянам» — «Пенсії, пільги та допомога» — «Допомога по безробіттю» і подати заяву (кнопка «Подати заяву»).

Одразу ж система запропонує вам авторизуватися. При цьому доведеться дозаповнити анкетні дані, які є у вашому профілі і актуалізувати їх за необхідності.

Далі потрібно заповнити ще одну анкету, яка безпосередньо вже стосується статусу безробітного та відповідної допомоги. Сама собою анкета невелика і складається із запитань, на які здебільшого можна відповісти «Так» чи «Ні». Наприклад: чи відбували ви покарання або примусове лікування? Чи маєте ви на вихованні дітей? Чи є у вас інвалідність?

Також потрібно буде обрати зручний для вас Центр зайнятості (незалежно від зареєстрованого місця проживання), зазначити номер соціального рахунку та обрати періодичність виплат (раз чи два рази на місяць). Під соціальним рахунком тут мається на увазі рахунок у банку, на який здійснюється зарахування заробітної плати, стипендії, пенсії або інших соціальних виплат. Відкривати окремий рахунок не потрібно.

Якщо ви не маєте такого рахунку, то цей етап можна пропустити. Проте вже після надання статусу безробітного та призначення виплат протягом 10 робочих днів потрібно буде відкрити та надіслати до обраного Центру зайнятості реквізити соціального рахунку на електронну адресу.

Після цього система попросить завантажити всі необхідні документи (скан-копії або фотографії документів). Спеціальні поля відведено для:

— паспорта (сторінки 1, 2, 3, 5 та 11);

— документа про останній вид зайнятості (перша сторінка трудової книжки і сторінка з останнім місцем роботи, цивільно-правовий договір, документ, що підтверджує припинення останнього виду зайнятості);

— документа про освіту (можна додати і документи про проходження курсів, тренінгів тощо);

— документа про відсутність зайнятості (заява про припинення трудових відносин, документ, що підтверджує факт припинення зайнятості (цивільно-правовий договір, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань), відповідне рішення суду — у разі припинення трудових відносин або зайнятості в судовому порядку);

— довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи

Зображення має бути чітким, весь текст легко читатись, краї не обрізані і видно печатки. Не забудьте перевірити строки дії — усі документи мають бути дійсними.

І наостанок — перевірка вже заповненої анкети з усіма вашими даними. Якщо все правильно, то потрібно буде лише підписати ці заяви за допомогою КЕП.

Усе. Далі потрібно тільки чекати відповіді від Центру зайнятості.

Статус розгляду заяви можна перевірити в кабінеті громадянина. Результат розгляду заяви буде відображено у вашому кабінеті, направлено на електронну пошту та надіслано на телефон у вигляді смс.

Допомога по безробіттю нараховується після прийняття рішення про надання статусу безробітного на зазначений соціальний рахунок з визначеною періодичністю.

Нюанси отримання допомоги

Оскільки на момент написання цієї статті в Україні продовжує діяти карантин до 31 травня 2022 року, відповідно і продовжують діяти всі «карантинні» правила надання допомоги по безробіттю.

Призначення допомоги. У період дії воєнного стану, так само як і в період дії карантину, присвоєння статусу безробітного здійснюється в день подання заяви. Призначення виплати допомоги по безробіттю також починається з дня реєстрації особи безробітною.

При цьому підстава, за якою вас звільнили з роботи, значення не має: чи то ст. 36 КЗпП (звільнення за угодою сторін), чи то ст. 38 КЗпП (звільнення за власним бажанням) — виплати призначать з першого дня.

За загальним правилом після присвоєння статусу безробітного людині залишається лише відвідувати Центр зайнятості (не рідше одного разу на 30 календарних днів) і очікувати, поки підберуть підходящу вакансію.

Проте на період карантину дозволяється тільки повідомляти Центр зайнятості про намір перебувати у статусі безробітного будь-якими засобами комунікації (телефонний зв’язок, електронні засоби тощо) без особистого відвідування.

Такі ж правила наразі встановлені і на період воєнного стану для осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії. Але все ж вони мають не рідше ніж 1 раз на 30 днів будь-якими засобами комунікації виходити на зв’язок та підтверджувати свій намір перебувати у статусі безробітного.

Розмір допомоги. Розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до середньої заробітної плати (доходу). Її розмір наведено в табл. 1.

Таблиця 1. Розмір допомоги по безробіттю

Страховий стаж

Розмір допомоги

До 2 років

50 %

Від 2 до 6 років

55 %

Від 6 до 10 років

60 %

Від 10 років

70 %

Згодом така сума поступово зменшується залежно від тривалості безробіття (див. табл. 2).

Таблиця 2. Обсяг виплат допомоги по безробіттю

Тривалість безробіття

Обсяг допомоги

Перші 90 днів

100 %

Наступні 90 днів

80 %

У подальшому

70 %

Але в будь-якому разі її розмір буде не менше мінімального розміру допомоги по безробіттю, встановленої для цієї категорії осіб.

Сума мінімальної допомоги, яка має виплачуватися застрахованим громадянам з урахуванням зарплати та страхового стажу, — 1800 грн, а громадянам, виплати яким призначалися без урахування зарплати та страхового стажу в карантинний період та протягом 30 календарних днів після його закінчення, — 1000 грн (постанови правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 31.01.2020 № 211 та від 08.04.2020 № 217).

До того ж встановлено, що максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати розміру 1,5 мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, тобто 9750 грн.

Тривалість виплати. У загальному випадку тривалість виплати допомоги по безробіттю не перевищує 360 календарних днів протягом двох років із дня призначення такої допомоги.

Проте наразі для осіб, які втратили роботу в період карантину, за власним бажанням та угодою сторін загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 270 календарних днів.

Допомога по безробіттю виплачується не рідше ніж два рази на місяць, а за згодою безробітного — один раз на місяць.

До речі, за Законом № 2220**** виплата допомоги припиняється не тільки за загальними підставами (наприклад, з підстав зайнятості особи чи поновлення на роботі тощо). Додатковими підставам для припинення реєстрації у статусі безробітного є перебування за кордоном понад 30 днів, а також непідтвердження без поважних причин будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними, наміру перебування у статусі зареєстрованого безробітного протягом 30 робочих днів з дня, наступного за днем останнього підтвердження (відвідування) (під час дії надзвичайного або воєнного стану, карантину, у разі виникнення надзвичайної ситуації).

**** Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану» від 21.04.2022 № 2220-IX.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше