Теми статей
Обрати теми

Дистанційка для держпідприємств: як працювати під час війни?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Кабмін продовжує регулювати правила дистанційної роботи під час воєнного стану. Ідеться про тих, хто має відношення до управління державою та держмайном.

Нещодавно державним службовцям заборонили працювати дистанційно з-за кордону. Працювати за межами України їм дозволено тільки у відрядженні. Подробиці в матеріалі «Робота держслужбовців під час воєнного стану» // «ОП», 2022, № 7.

Тепер справа дійшла до суб’єктів господарювання державного сектору економіки (далі — суб’єкти господарювання). Відповідне рішення прийняте постановою КМУ від 26.04.2022 № 481.

Нагадаємо: до зазначених суб’єктів господарювання належать (ч. 2 ст. 22 Господарського кодексу України від 16.01.2003 № 436-IV):

— суб’єкти, що діють на основі лише державної власності;

— суб’єкти, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50 %;

— суб’єкти, державна частка у статуті яких забезпечує державі право вирішального впливу на їх госпдіяльність.

На період воєнного стану для працівників держпідприємств можна вводити дистанційну роботу. Для цього потрібне відповідне рішення виконавчого органу або керівника підприємства. І, звісно, організаційна й технічна можливості для роботи віддалено.

Для членів виконавчого органу або керівників, які перебувають на території України, дистанційка також дозволена. Для цього необхідне рішення суб’єкта управління об’єктами державної власності, загальних зборів акціонерів (учасників) господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 % акцій (часток) належать державі, а також наглядових рад суб’єктів господарювання. Однак керівництву дистанційка «світить», якщо працюючи віддалено вони зможуть забезпечити належну (безперервну) роботу підприємства.

УВАГА!

Працювати за межами України можна лише у службовому відрядженні, оформленому в установленому порядку.

Це стосується і «простих» працівників, і членів виконавчого органу, і керівників. Тобто «класична» дистанційна робота дозволена лише в Україні. Для роботи за кордоном необхідне оформлене відрядження.

Що буде з тими, хто залишиться працювати поза робочим місцем без оформлення дистанційки або за кордоном без відрядження? Їм загрожує дисциплінарне стягнення, а керівникам та членам виконавчих органів — можливе й припинення повноважень.

Нагадаємо, що за загальним правилом ст. 147 КЗпП дисциплінарним стягненням може бути як догана, так і звільнення. Тож не варто ставитись до вимог Кабміну легковажно.

Повернутись із-за кордону працівники, які працюють віддалено, мають до 3 травня цього року. А от членам виконавчих органів і керівникам дали часу лише до моменту набрання чинності постановою № 481. А це 28.04.2022.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі