№9

Оплата праці, травень, 2022/№ 9 Інші номери журналу ›
  • Дистанційка для держпідприємств: як працювати під час війни? Кабмін продовжує регулювати правила дистанційної роботи під час воєнного стану. Ідеться про тих, хто має відношення до управління державою та держмайном.
  • Відпускна компенсація: обчислюємо дні Працівника прийнято до установи з 15.11.2021. Увесь березень 2022 року він перебував у відпустці без збереження зарплати. А з 1 квітня з ним було призупинено трудовий договір. 22.04.2022 працівник звільняється за власним бажанням. За скільки днів потрібно виплатити йому відпускну компенсацію, якщо тривалість щорічної відпустки для його посади становить 24 к. дн.?
  • Відпускна компенсація померлому працівнику: оподаткування та звітність Працівник установи (основний, без інвалідності, податковий номер — 2566677777) загинув 2 березня 2022 року. Його син (податковий номер — 3544455555) 25 березня 2022 року надав свідоцтво про смерть. А також звернувся за виплатою остаточного розрахунку, надав заяву і відповідні документи на виплату допомоги на поховання від ФСС (4100 грн). За один відпрацьований день березня працівнику нараховано зарплату в сумі 295,45 грн, а також компенсацію за 8 днів невикористаної щорічної відпустки — 1694,60 грн. Зарплатні виплати отримав син померлого. До ФСС подано заяву-розрахунок на виплату допомоги на поховання (на підставі протокольного рішення комісії соцстрахування), але не виплачено (кошти ще не надійшли). Чи нараховувати ЄСВ на суму компенсації? Як усі ці виплати відобразити в Податковому розрахунку?
  • У табелі позначка «НЗ»: що писати в Об’єднаному звіті? Працівниця з 24 лютого відсутня на роботі. Відомо лише те, що вона перебуває за кордоном. У табелі дні відсутності позначено як «НЗ». За лютий їй нараховано зарплату в розмірі 6300 грн. Як відобразити лютий та березень 2022 року в Об’єднаному звіті?
  • Відпустка за стаж в ОМС: тривалість та особливості надання Посадова особа органу місцевого самоврядування (далі — ОМС) на попередньому місці роботи використала додаткову відпустку тривалістю 11 к. дн за стаж служби понад 13 років. Право на відпустку зазначеної тривалості виникло 17.05.2021. Працівник звільнився 10.01.2022, а 11.01.2022 працевлаштувався на нове місце роботи (теж посадова особа ОМС). Коли він матиме право на отримання додаткової відпустки за стаж?
  • Відпускна компенсація: чи можна виплатити без звільнення? Державний службовець у березні 2022 року використав 24 к. дн. щорічної основної відпустки. На початку травня він написав заяву з проханням виплатити йому грошову компенсацію (без звільнення) за решту невикористаних днів цієї відпустки. Чи можна здійснити таку виплату під час дії воєнного стану?
  • 6500 за працевлаштування переселенця: як отримати Унаслідок російської агресії багато громадян України вимушені були залишити свої домівки, рятуючи життя та близьких. Звісно, багато хто з них втратив роботу. Тому уряд розробив програму допомоги тим роботодавцям, які працевлаштують у себе внутрішньо переміщених осіб. Давайте розбиратися, хто може претендувати на таку допомогу та як її отримати.
  • Індексуємо зарплату у травні 2022 року На травневу індексацію впливає індекс інфляції за березень 2022 року. Він становить 104,5 %. Якими будуть коефіцієнти та суми поточної індексації зарплати за травень 2022 року — дізнаєтеся з нашої статті.
  • Травнева індексація: що отримають бюджетники? У цьому матеріалі наведемо розраховані коефіцієнти індексації для травня 2022 року та готові суми поточної індексації для повністю відпрацьованого місяця. Також до вашої уваги — приклади проведення індексації в окремих випадках.
  • Лише відпустки та лікарняний: заповнюємо Об’єднаний звіт Триває кампанія зі звітування з ЄСВ, ПДФО та ВЗ. Сьогодні розглянемо досить цікаві ситуації: у працівника є лише відпускні та/або лікарняні, і на додаток ще відпустка за свій рахунок. І от запитання: куди «приткнути» дні неоплачуваної відпустки, не маючи рядка із зарплатою? Розберемось на прикладах.
  • Робочі дні у травні: враховуємо «воєнні» зміни На час воєнного стану скасовано святкові та неробочі дні. Якою у зв’язку з цим буде норма тривалості робочого часу у травні 2022 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — звичайну п’ятиденку з двома вихідними (субота та неділя). Адже саме такий графік застосовують більшість роботодавців.
  • Бухгалтер → головбух: як визначити тарифний розряд? Бухгалтера централізованої бухгалтерії (з дипломом спеціаліста, 8-й тарифний розряд) переводять на посаду головного бухгалтера централізованої бухгалтерії відділу освіти. Який тарифний розряд можна встановити переведеній працівниці?
  • Держслужбовця мобілізували: коли присвоїти черговий ранг? Держслужбовцю 16.05.2019 було присвоєно 8-й ранг. Наразі працівник проходить військову службу за призовом під час мобілізації. Коли йому присвоювати черговий ранг?
  • Страховий стаж матусі: визначаємо на першому місці роботи Працівниця, для якої підприємство є першим місцем роботи, захворіла. До цього жінка ніде не працювала, оскільки ще у 2013 році народила першу дитину і отримувала допомогу по догляду за дитиною до 3 років. Після того народила другу дитину, далі — третю. Чи зараховуються такі періоди в страховий стаж для оплати лікарняного і який буде % оплати?
  • Комісія із соцстрахування: як бути, коли голова за кордоном? Голова комісії із соцстрахування через воєнні дії в регіоні виїхав за кордон. Як бути з його обов’язками в комісії? Чи може голова взяти участь у засіданнях онлайн (за допомогою відеозв’язку)?
  • Відпустка в період простою: приклад розрахунку відпускних Працівника прийнято на основне місце роботи 1 грудня 2021 року на неповну зайнятість (0,5 штатної одиниці). 7 лютого 2022 року працівника переведено на повну зайнятість. Із 24 лютого запроваджено простій не з вини працівника. Із 3 травня 2022 року працівнику надано 24 дні щорічної відпустки. Чи враховувати в її тривалість 9 травня? Як розрахувати відпускні?
  • Нюанси працевлаштування внутрішньо переміщеної особи Із територій, де ведуться бойові дії, виїхали чимало осіб у безпечніші місця. Деякі з них продовжують працювати дистанційно, але багатьом роботодавець не може надати таку можливість. Звісно, якщо немає праці — немає доходу. А перемістившись на нове місце проживання (для більшості — тимчасове), потрібно шукати нову роботу. При працевлаштуванні переселенців виникає низка запитань щодо цього. Наприклад: який алгоритм прийняття на роботу переселенців та чи є якісь нюанси при цьому? Або чи можна прийняти особу за зовнішнім сумісництвом з повною місячною нормою робочого часу? Розглянемо ці та інші запитання у статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі