Темы статей
Выбрать темы

Держслужбовця мобілізували: коли присвоїти черговий ранг?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Держслужбовцю 16.05.2019 було присвоєно 8-й ранг. Наразі працівник проходить військову службу за призовом під час мобілізації. Коли йому присвоювати черговий ранг?

Що каже нормативка?

Прийняття на держслужбу, просування по службі здійснюються з урахуванням категорій посад держслужби та рангів держслужбовців як виду спеціального звання, що їм присвоюється. Такий припис містить ст. 38 Закону про держслужбу*.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

Про ранги держслужбовців зазначено у ст. 39 Закону про держслужбу. А механізм їх присвоєння визначений у Порядку № 306**.

** Порядок присвоєння рангів державним службовцям, затверджений постановою КМУ від 20.04.2016 № 306.

Ранг держслужбовцям присвоюють одночасно з призначенням на посаду, а в разі встановлення періоду випробування — після закінчення його строку. Присвоюють ранг залежно від категорії посади держслужбовця. Таких категорій три — «А», «Б», «В». А рангів для держслужбовців установлено дев’ять (див. таблицю нижче).

Ранги держслужбовців залежно від категорії посади

Категорія посад держслужби

Ранг

А

1, 2, 3

Б

3, 4, 5, 6

В

6, 7, 8, 9

Майте на увазі: якщо держслужбовець уперше призначається на посаду державної служби, то йому присвоюють найменший ранг у межах відповідної категорії. Для категорії «В» це буде 9-й ранг.

Коли підвищують ранг?

Черговий ранг у межах відповідної категорії присвоюють держслужбовцю через кожні три роки (ч. 6 ст. 39 Закону про держслужбу). При цьому враховують результати оцінювання його службової діяльності.

У питанні оцінювання держслужбовців керуються Типовим порядком № 640***.

*** Типовий порядок проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, затверджений постановою КМУ від 23.08.2017 № 640.

Черговий ранг не присвоюється протягом шести місяців з дня отримання держслужбовцем негативної оцінки. Цей період також не включають у трирічний строк для присвоєння рангу.

Який «бонус» дає ранг?

Наявність у держслужбовця присвоєного рангу дає право на встановлення надбавки за ранг. Розміри цієї надбавки наведено в таблиці нижче.

Розміри надбавки за ранг держслужбовця

Ранг держслужбовця

Розмір надбавки, грн

1

1000

2

900

3

800

4

700

5

600

6

500

7

400

8

300

9

200

При встановленні такої надбавки слід враховувати декілька нюансів.

По-перше, надбавка за ранг встановлюється з дня його присвоєння.

По-друге, особі, яка призначена на посаду держслужби з випробуванням і має ранг, присвоєний за попереднім місцем роботи, надбавка в період випробування виплачується відповідно до такого рангу.

По-третє, держслужбовцям, які не повністю відпрацювали місяць, надбавка за ранг виплачується пропорційно фактично відпрацьованому часу (див. лист Мінсоцполітики від 23.09.2016 № 1346/13/84-16).

Як впливає військова служба?

Держслужбовцю, увільненому від виконання обов’язків на період проходження військової служби за призовом під час мобілізації або на особливий період, період проходження такої військової служби зараховується до стажу роботи для присвоєння чергового рангу (абз. 3 п. 9 Порядку № 306).

Тож якщо у держслужбовця виникло право на присвоєння чергового рангу в період участі у воєнних діях, то йому присвоюється відповідний ранг. Про це також зазначають фахівці НАДС у своїх роз’ясненнях, наведених на офіційному сайті агентства.

У випадку, що розглядається, держслужбовець має право на присвоєння 7-го рангу з 16.05.2022. При цьому не слід забувати, що за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, зберігається середній заробіток (ст. 119 КЗпП). До його розрахунку включається, зокрема, і надбавка за ранг, причому в тому розмірі, який був установлений на момент мобілізації (початку військової служби).

Детальніше про обчислення середнього заробітку читайте у статті «Розрахунок середньої за час військової служби» // «Оплата праці», 2022, № 6.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше