№9

Оплата труда, май, 2022/№ 9 Другие номера журнала ›
  • Дистанційка для держпідприємств: як працювати під час війни? Кабмін продовжує регулювати правила дистанційної роботи під час воєнного стану. Ідеться про тих, хто має відношення до управління державою та держмайном.
  • Відпускна компенсація: обчислюємо дні Працівника прийнято до установи з 15.11.2021. Увесь березень 2022 року він перебував у відпустці без збереження зарплати. А з 1 квітня з ним було призупинено трудовий договір. 22.04.2022 працівник звільняється за власним бажанням. За скільки днів потрібно виплатити йому відпускну компенсацію, якщо тривалість щорічної відпустки для його посади становить 24 к. дн.?
  • Відпускна компенсація померлому працівнику: оподаткування та звітність Працівник установи (основний, без інвалідності, податковий номер — 2566677777) загинув 2 березня 2022 року. Його син (податковий номер — 3544455555) 25 березня 2022 року надав свідоцтво про смерть. А також звернувся за виплатою остаточного розрахунку, надав заяву і відповідні документи на виплату допомоги на поховання від ФСС (4100 грн). За один відпрацьований день березня працівнику нараховано зарплату в сумі 295,45 грн, а також компенсацію за 8 днів невикористаної щорічної відпустки — 1694,60 грн. Зарплатні виплати отримав син померлого. До ФСС подано заяву-розрахунок на виплату допомоги на поховання (на підставі протокольного рішення комісії соцстрахування), але не виплачено (кошти ще не надійшли). Чи нараховувати ЄСВ на суму компенсації? Як усі ці виплати відобразити в Податковому розрахунку?
  • У табелі позначка «НЗ»: що писати в Об’єднаному звіті? Працівниця з 24 лютого відсутня на роботі. Відомо лише те, що вона перебуває за кордоном. У табелі дні відсутності позначено як «НЗ». За лютий їй нараховано зарплату в розмірі 6300 грн. Як відобразити лютий та березень 2022 року в Об’єднаному звіті?
  • Відпустка за стаж в ОМС: тривалість та особливості надання Посадова особа органу місцевого самоврядування (далі — ОМС) на попередньому місці роботи використала додаткову відпустку тривалістю 11 к. дн за стаж служби понад 13 років. Право на відпустку зазначеної тривалості виникло 17.05.2021. Працівник звільнився 10.01.2022, а 11.01.2022 працевлаштувався на нове місце роботи (теж посадова особа ОМС). Коли він матиме право на отримання додаткової відпустки за стаж?
  • Відпускна компенсація: чи можна виплатити без звільнення? Державний службовець у березні 2022 року використав 24 к. дн. щорічної основної відпустки. На початку травня він написав заяву з проханням виплатити йому грошову компенсацію (без звільнення) за решту невикористаних днів цієї відпустки. Чи можна здійснити таку виплату під час дії воєнного стану?
  • 6500 за працевлаштування переселенця: як отримати Унаслідок російської агресії багато громадян України вимушені були залишити свої домівки, рятуючи життя та близьких. Звісно, багато хто з них втратив роботу. Тому уряд розробив програму допомоги тим роботодавцям, які працевлаштують у себе внутрішньо переміщених осіб. Давайте розбиратися, хто може претендувати на таку допомогу та як її отримати.
  • Індексуємо зарплату у травні 2022 року На травневу індексацію впливає індекс інфляції за березень 2022 року. Він становить 104,5 %. Якими будуть коефіцієнти та суми поточної індексації зарплати за травень 2022 року — дізнаєтеся з нашої статті.
  • Травнева індексація: що отримають бюджетники? У цьому матеріалі наведемо розраховані коефіцієнти індексації для травня 2022 року та готові суми поточної індексації для повністю відпрацьованого місяця. Також до вашої уваги — приклади проведення індексації в окремих випадках.
  • Лише відпустки та лікарняний: заповнюємо Об’єднаний звіт Триває кампанія зі звітування з ЄСВ, ПДФО та ВЗ. Сьогодні розглянемо досить цікаві ситуації: у працівника є лише відпускні та/або лікарняні, і на додаток ще відпустка за свій рахунок. І от запитання: куди «приткнути» дні неоплачуваної відпустки, не маючи рядка із зарплатою? Розберемось на прикладах.
  • Робочі дні у травні: враховуємо «воєнні» зміни На час воєнного стану скасовано святкові та неробочі дні. Якою у зв’язку з цим буде норма тривалості робочого часу у травні 2022 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — звичайну п’ятиденку з двома вихідними (субота та неділя). Адже саме такий графік застосовують більшість роботодавців.
  • Бухгалтер → головбух: як визначити тарифний розряд? Бухгалтера централізованої бухгалтерії (з дипломом спеціаліста, 8-й тарифний розряд) переводять на посаду головного бухгалтера централізованої бухгалтерії відділу освіти. Який тарифний розряд можна встановити переведеній працівниці?
  • Держслужбовця мобілізували: коли присвоїти черговий ранг? Держслужбовцю 16.05.2019 було присвоєно 8-й ранг. Наразі працівник проходить військову службу за призовом під час мобілізації. Коли йому присвоювати черговий ранг?
  • Страховий стаж матусі: визначаємо на першому місці роботи Працівниця, для якої підприємство є першим місцем роботи, захворіла. До цього жінка ніде не працювала, оскільки ще у 2013 році народила першу дитину і отримувала допомогу по догляду за дитиною до 3 років. Після того народила другу дитину, далі — третю. Чи зараховуються такі періоди в страховий стаж для оплати лікарняного і який буде % оплати?
  • Комісія із соцстрахування: як бути, коли голова за кордоном? Голова комісії із соцстрахування через воєнні дії в регіоні виїхав за кордон. Як бути з його обов’язками в комісії? Чи може голова взяти участь у засіданнях онлайн (за допомогою відеозв’язку)?
  • Відпустка в період простою: приклад розрахунку відпускних Працівника прийнято на основне місце роботи 1 грудня 2021 року на неповну зайнятість (0,5 штатної одиниці). 7 лютого 2022 року працівника переведено на повну зайнятість. Із 24 лютого запроваджено простій не з вини працівника. Із 3 травня 2022 року працівнику надано 24 дні щорічної відпустки. Чи враховувати в її тривалість 9 травня? Як розрахувати відпускні?
  • Нюанси працевлаштування внутрішньо переміщеної особи Із територій, де ведуться бойові дії, виїхали чимало осіб у безпечніші місця. Деякі з них продовжують працювати дистанційно, але багатьом роботодавець не може надати таку можливість. Звісно, якщо немає праці — немає доходу. А перемістившись на нове місце проживання (для більшості — тимчасове), потрібно шукати нову роботу. При працевлаштуванні переселенців виникає низка запитань щодо цього. Наприклад: який алгоритм прийняття на роботу переселенців та чи є якісь нюанси при цьому? Або чи можна прийняти особу за зовнішнім сумісництвом з повною місячною нормою робочого часу? Розглянемо ці та інші запитання у статті.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше