Темы статей
Выбрать темы

Графа 04 у додатку 4ДФ: чи відображати мобілізованих?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Чи зазначати у заголовній частині додатка 4ДФ у рядку 04 «Працювало за трудовими договорами (контрактами) (ознака 101)» працівників, які проходять військову службу у зв’язку із мобілізацією?

Заголовна частина 4ДФ

Додаток 4 (далі — 4ДФ) до Податкового розрахунку призначений для відображення нарахованого й виплаченого доходу фізособам і утриманих із нього ПДФО та військового збору. Його формують податкові агенти в розрізі місяців звітного кварталу і подають до податкового органу за основним місцем обліку.

Майте на увазі: якщо податковий агент формує Податковий розрахунок за звітний квартал, то 4ДФ повинні бути сформовані за кожен місяць такого кварталу, незалежно від того, чи є дані для відображення в них.

Заголовна частина 4ДФ містить відомості про звітний період, тип додатка до Податкового розрахунку, реквізити підприємства, показники кількості працівників за трудовими, цивільно-правовими договорами. Наведемо фрагмент заголовної частини 4ДФ до Податкового розрахунку на рисунку.

img 1

Фрагмент заголовної частини 4ДФ за вересень 2022 року

Але нас сьогодні насамперед цікавить рядок 04 «Працювало за трудовими договорами (контрактами) (ознака 101)». Тож зосередимо свою увагу на ньому.

Рядок 04

У рядку 04 заголовної частини 4ДФ зазначається кількість працівників, що працюють за трудовими договорами (контрактами) у звітному періоді, щодо яких здійснюється нарахування доходу з ознакою «101» (п.п. 1 п. 4 розд. IV Порядку № 4*). Цей показник заповнюється в кожному 4ДФ, що подається за відповідний місяць.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом МФУ від 13.01.2015 № 4.

Також тут зазначаємо тих працівників, які фактично не працювали, при цьому трудовий договір з ними не розірваний і їм нараховувався зарплатний дохід (ознака «101»). Зокрема, працівників, які:

проходять військову службу і за якими на період служби зберігається за місцем роботи середній заробіток на підставі ч. 3 ст 119 КЗпП;

уклали контракт добровольця тероборони і за якими «середня» зберігається за місцем роботи на підставі ч. 1 ст. 119 КЗпП.

Якщо нарахувань немає

Усі ми чудово пам’ятаємо, що з 19.07.2022 законодавці змінили норму ч. 3 ст. 119 КЗпП та скасували вимогу про збереження середнього заробітку працівникам, призваним або прийнятим на військову службу. Відповідні зміни були внесені Законом № 2352*.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ.

Тож, як бути, якщо роботодавець з 19.07.2022 зберігає за мобілізованим працівником місце роботи, посаду, а «середню» при цьому не нараховує? Чи відображати такого працівника у рядку 04?

У випадку, коли нарахувань середнього заробітку за «солдатами» підприємства не проводилось, вони взагалі не потраплять до 4ДФ. Адже у цьому додатку відображаємо лише тих працівників, стосовно яких протягом звітного періоду здійснювалось нарахування (виплата) доходу. Отже, у рядку 04 заголовної частини 4ДФ за липень 2022 року мобілізовані працівники будуть відображені, а ось у 4ДФ за серпень та вересень вони вже не потраплять (немає нарахувань).

ВАЖЛИВО!

У 4ДФ за серпень та вересень працівника, що прийнятий чи призваний на військову службу, не відображаємо, якщо йому не нараховувався дохід.

Також у рядку 04 заголовної частини 4ДФ не відображаються працівники, які увесь місяць перебувають у відпустках по вагітності та пологах, по догляду за дітьми, у відпустці без збереження заробітної плати (відповідні роз’яснення розміщені в підкатегорії 103.25 ЗІР).

Якщо виплату продовжено

Можливий такий варіант, що роботодавець з 19.07.2022 продовжив добровільно (з власної ініціативи) зберігати середній заробіток «солдату» підприємства чи нараховувати йому іншу щомісячну виплату за період проходження військової служби (детальніше про це читайте у статті ««Середня» мобілізованому: як продовжити виплату?» // «Оплата праці», 2022, № 16).

Якщо така добровільна виплата входить до складу зарплати, то в 4ДФ вона зазначається із ознакою доходу «101». Відповідно і працівник, який отримував таку виплату у серпні та вересні, потрапить до рядка 04 заголовної частини 4ДФ відповідного звітного місяця.

А що робити, якщо бухгалтер припустився помилки при заповненні показників заголовної частини 4ДФ? Тут важливо знати, як правильно усе виправити. У цьому вам допоможе наша стаття «Помилки в 4ДФ: як виправити» // «Оплата праці», 2022, № 16 (ср. ).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше