№21

Оплата труда, ноябрь, 2022/№ 21 Другие номера журнала ›
  • Відключили електроенергію: чи вводити простій? Через пошкодження ворогом об’єктів електроенергетики, по всій країни запроваджені стабілізаційні відключення електроенергії. Що робити роботодавцю, якщо на підприємстві «пропало світло» у робочий час? Як оплачувати працівникам часи їх нероботи? Чи можна вводити простій? Дамо відповіді на ці запитання в нашій статті.
  • Приймаєте на роботу іноземця? Врахуйте останні зміни 15.10.2022 набрав чинності Закон України від 21.09.2022 № 2623-IX, яким були внесені зміни до законодавства щодо застосування праці іноземців. Скажемо одразу, нічого страшного не відбулося. Роботодавці і надалі мають право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства на території України. Проте не всіх та не за тими умовами, що були встановлені для отримання дозволу раніше. Про найсуттєвіші нововведення розкажемо далі.
  • Кількість штатних працівників: рахуємо правильно Показник кількості штатних працівників може зустрітись на шляху бухгалтера не один раз. Наприклад, коли треба розрахувати «інвалідний» норматив чи заповнити Об’єднаний звіт. При цьому маємо облікову та середньооблікову кіл ькість. Кого беремо до уваги при розрахунку, а кого ні? У цьому вам допоможе наша стаття.
  • Індексуємо зарплату у листопаді 2022 року На індексацію за листопад впливає індекс інфляції за вересень 2022 року. За даними Держстату він становить 101,9 %. Якими будуть коефіцієнти та суми поточної індексації зарплати у листопаді 2022 року — дізнаєтеся із нашої статті.
  • Індексація в листопаді: «бюджетні» нюанси У цьому матеріалі наведемо коефіцієнти індексації для листопада 2022 року та готові суми поточної індексації (для повністю відпрацьованого місяця). Також до вашої уваги — приклади проведення індексації в окремих випадках.
  • Графа 04 у додатку 4ДФ: чи відображати мобілізованих? Чи зазначати у заголовній частині додатка 4ДФ у рядку 04 «Працювало за трудовими договорами (контрактами) (ознака 101)» працівників, які проходять військову службу у зв’язку із мобілізацією?
  • Прийшов — не працював — пішов: а відпускну компенсацію заробив Працівника прийнято на роботу з 01.04.2022, але до роботи він так і не приступив. Квітень йому протабельовано як неявка з нез’ясованих причин («НЗ»), а з 01.05.2022 — оформлено відпустку за власний рахунок. Працівник звільняється 21.10.2022. Як правильно розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
  • Донори: зберігаємо гарантії, оформлюємо кадрові документи Під час війни кожен українець допомагає наближувати перемогу своєї держави. Дехто боронить нашу землю на передовій. В них вірить і за них молиться вся країна. І кожен другий мешканець України вважає своїм обов’язком здати кров задля лікування поранених бійців і постраждалих внаслідок бойових дій. А роботодавці, чиїми працівниками є донори, зобов’язані зберігати за ними певні «донорські» гарантії. У цій статті нагадаємо про такі гарантії та їх оформлення у роботодавця.
  • Приймаємо на роботу чоловіка: який військовий документ вимагати? Незважаючи на мирний чи воєнний час, при прийнятті на роботу чоловіків роботодавець зобов’язаний вимагати від таких осіб документ про військовий облік. Який саме документ мається на увазі і чи є ситуації, в яких можна обійтися без нього? Про це розкажемо далі.
  • Компенсація за працевлаштування ВПО: як її отримати Через початок бойових дій багато людей були вимушені покинути свої домівки та роботу, сподіваючись невдовзі повернутися. Але війна триває. Тому внутрішні переселенці змушені шукати нову роботу. Добре, що держава підтримує роботодавців, які готові прийняти до себе таких осіб, — виплачує їм грошову компенсацію. Що це за виплата і як її отримати, поговоримо далі.
  • «Чорнобильська» відпустка: оформлюємо і табелюємо Працівник установи (учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, категорія 1) планує використати додаткову оплачувану відпустку. Як правильно оформити наказ про надання такої відпустки? Як відображати «чорнобильську» відпустку в табелі обліку робочого часу?
  • Ліки для працівника: чи боятись оподаткування? Працівник підприємства потребує дороговартісних ліків. Директор бажає фінансово допомогти із їх придбанням. Які наслідки це матиме в частині ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
  • Асистент вчителя ЗЗСО: визначаємо оплатні умови Як оплачувати працю асистента вчителя закладу загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО)? Який тарифний розряд установлювати такому працівнику? На які доплати та надбавки він має право?
  • Медичне страхування працівників — 2022 Уже давно роботодавці комерційних підприємств практикують добровільне медичне страхування своїх працівників. Для цього укладають договори із страховими компаніями і сплачують їм внески згідно з умовами договору на застрахованих працівників. У цій статті розкажемо про механізм роботи такого медстрахування.
  • Добровільне медстрахування: як оподатковувати У попередній статті ми розглянули принципи добровільного медичного страхування (ДМС) працівників. Якщо страхові внески за договором ДМС сплачує його роботодавець, то такі виплати потрібно правильно оподатковувати. Адже з 1 січня 2022 року податкове законодавство зазнало деякого послаблення щодо оподаткування сум страхових платежів в разі їх сплати роботодавцем на користь працівника. Як працюють зазначені зміни та які при цьому виникають складнощі, розглянемо у статті.
  • Додаток 4ДФ: відображаємо виплати за договором медстрахування Роботодавець сплатив за свій рахунок суму страхових внесків за договорами добровільного медичного страхування (ДМС) працівника. Отже, таку виплату потрібно відобразити в додатку 4ДФ до Податкового розрахунку. Розглянемо питання, які при цьому виникають.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше