Темы статей
Выбрать темы

«Чорнобильська» відпустка: оформлюємо і табелюємо

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Працівник установи (учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, категорія 1) планує використати додаткову оплачувану відпустку. Як правильно оформити наказ про надання такої відпустки? Як відображати «чорнобильську» відпустку в табелі обліку робочого часу?

Визначаємо підставу

У ч. 2 ст. 4 Закону про відпустки* визначено, що окрім відпусток, передбачених цим Законом, законодавством можуть установлюватися й інші види відпусток.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504-96/ВР.

Так, додаткова «чорнобильська» відпустка зі збереженням зарплати передбачена Законом № 796*. Вона надається як пільга та компенсація за шкоду, заподіяну здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи.

* Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 № 796-XII.

Право на таку відпустку мають не всі категорії осіб, постраждалих від аварії на ЧАЕС, а лише особи, віднесені до 1 категорії (п. 22 ст. 20 Закону № 796) та 2 категорії (п. 1 ст. 21 Закону № 796). При цьому хто саме до них належить, визначено у ч. 1 ст. 14 Закону № 796.

Так, до категорії 1 віднесені:

— особи з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою;

— хворі внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу.

Категорія 2 це:

— учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які працювали у зоні відчуження:

— з моменту аварії до 1 липня 1986 року — незалежно від кількості робочих днів;

— з 1 липня по 31 грудня 1986 року — не менше 5 календарних днів;

— у 1987 році — не менше 14 календарних днів, а також потерпілі від Чорнобильської катастрофи;

— евакуйовані у 1986 році із зони відчуження (у тому числі особи, які на момент евакуації перебували у стані внутрішньоутробного розвитку, після досягнення ними повноліття);

— особи, які постійно проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення.

ВАЖЛИВО!

Підтвердженням права на додаткову відпустку є посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС або потерпілого від Чорнобильської катастрофи.

Форму та порядок його видачі регламентує постанова № 551*.

* Постанова КМУ «Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян» від 11.07.2018 № 551.

Тривалість відпустки

Законодавчо встановлена тривалість додаткової «чорнобильської» відпустки — 14 робочих днів на рік. Проте тривалість відпусток, у тому числі визначених іншими законами, розраховується виключно в календарних днях. Про це йдеться у ст. 5 Закону про відпустки. Тож у перерахунку на календарні дні тривалість «чорнобильської» відпустки становить 16 календарних днів.

Підтверджують зазначений факт і фахівці Мінпраці у листі від 14.06.2006 № 206/13/116-06 та Мінсоцполітики у листі від 29.08.2016 № 584/20/112-16 (ср. ).

Оформлюємо відпустку

Наведемо порядок оформлення «чорнобильської» відпустки покроково.

Крок 1. Працівник пише заяву з проханням надати йому додаткову оплачувану відпустку. У заяві він зазначає бажану дату початку «чорнобильської» відпустки та її тривалість. Майте на увазі: таку відпустку надають тривалістю 16 календарних днів однією частиною. Ділити її не можна (див. лист Мінпраці від 17.11.2006 № 415/13/116-06).

Крок 2. Роботодавець на підставі заяви працівника видає наказ про надання йому додаткової відпустки із збереженням зарплати (див. рис. 1). І тут враховуйте, що «чорнобильська» відпустка надається лише за основним місцем роботи. Сумісники не мають права на таку відпустку (див. лист Мінсоцполітики від 18.05.2011 № 164/13/116-11). На час «чорнобильської» відпустки за основним місцем роботи працівник може оформити на роботі за сумісництвом відпустку без збереження зарплати на підставі п. 14 ст. 25 Закону про відпустки.

У наказі не потрібно зазначати, за який робочий рік надається «чорнобильська» відпустка. Адже така відпустка не пов’язана із робочим процесом, тому надається за календарний рік незалежно від часу роботи протягом цього року на підприємстві. Навіть відпрацювавши один робочий день у поточному календарному році, «чорнобилець» має право на таку відпустку повної тривалості. Звичайно, за умови, що він не скористався нею в іншого роботодавця протягом такого календарного року.

Новоприйнятий працівник для отримання права на «чорнобильську» відпустку в році прийняття на роботу має надати роботодавцю довідку з попереднього місця роботи про те, що він такою відпусткою у відповідному році не скористався (див. лист Мінсоцполітики від 11.10.2019 № 131/0/205-19).

Детальніше про особливості надання «чорнобильської» відпустки, її оплату та фінансування ви можете прочитати у статті ««Чорнобильська» відпустка: алгоритм дій роботодавця» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 25.

img 1

Рис. 1. Приклад наказу про надання «чорнобильської» відпустки

Відображаємо у табелі

У табелі обліку використання робочого часу (далі — Табель) обов’язково потрібно зазначати період «чорнобильської» відпустки. Для цього використовують буквений код «Ч» або цифровий — «10». А враховуючи той факт, що «чорнобильська» відпустка надається у календарних днях, у Табелі кодом «Ч» («10») слід відмічати не лише робочі, а й вихідні дні.

Приклад. Працівник-«чорнобилець» оформив додаткову оплачувану відпустку з 15.11.2022 тривалістю 16 календарних днів.

Табель буде заповнено таким чином (рис. 2).

img 2

Рис. 2. Фрагмент Табеля за листопад 2022 року

До речі, зазначимо про ще один важливий момент. Табелі на осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зберігають 75 років (позиція 685 Переліку № 578/5*).

* Перелік типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Мін’юсту від 12.04.2012 № 578/5.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше