Теми статей
Обрати теми

Страховий стаж при розрахунку лікарняних/декретних

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Важливим елементом у розрахунку лікарняних і декретних є страховий стаж. Як він впливає на середню зарплату? Як його визначати? Чим підтвердити? Як впливає воєнний стан на страховий стаж? Ці питання щодо страхового стажу розглянемо у статті.

Страховий стаж і розмір лікарняних

Загальний страховий стаж впливає на відсоток середньої зарплати, який враховують для оплати днів тимчасової непрацездатності звичайних (не пільгових) категорій працівників (ст. 24 Закону про соцстрахування*).

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Як залежить розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності від страхового стажу на момент настання тимчасової непрацездатності, покажемо в табл. 1.

Таблиця 1. Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності і загальний страховий стаж

Загальний страховий стаж

Розмір допомоги (відсоток середньоденної зарплати)

до 3 років

50 %

від 3 до 5 років

60 %

від 5 до 8 років

70 %

понад 8 років

100 %

В розмірі 100 % середньоденної зарплати незалежно від страхового стажу виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності:

— особам, зазначеним у п. 5 ч. 1 ст. 24 Закону про соцстрахування. Серед них, зокрема, застраховані особи, віднесені до 1 — 3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; постраждалі учасники Революції гідності та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України тощо;

— медпрацівникам, які перебувають на лікарняному через COVID-19 (ч. 2 ст. 24 Закону про соцстрахування).

Не залежить від страхового стажу розмір лікарняних працівників і гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті, яким допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачувалися страхові внески. Про це ми писали у статті «Резиденти Дія Сіті: як оплачувати лікарняні та декретні» // «Оплата праці», 2022, № 18.

Допомога по вагітності та пологах надається в розмірі 100 % середньої зарплати і не залежить від страхового стажу, крім працівників та гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті (ч. 1 ст. 26 Закону про соцстрахування).

Резиденти Дія Сіті допомогу по тимчасовій непрацездатності обчислюють незалежно від страхового стажу в розмірі заробітної плати (доходу) застрахованої особи, з якого фактично сплачувалися страхові внески (ч. 2 ст. 26 Закону про соцстрахування).

Страховий стаж і обмеження розміру лікарняних/декретних

Загальні обмеження. Загальні обмеження стосуються працівників, страховий стаж яких протягом останніх 12 місяців становить 6 і більше місяців, а розмір трудових доходів за місяць дорівнює чи перевищує максимальну величину бази нарахування ЄСВ.

Максимальна база ЄСВ, у свою чергу, прив’язана до розміру МЗП. Про підвищення МЗП і про його вплив на обмежувальні показники при розрахунку лікарняних/декретних ми писали у статті «Мінзарплата — 6700 грн: що враховувати роботодавцям?» // «Оплата праці», 2022, № 18.

Загальними обмеженнями встановлена:

— максимальна межа розміру лікарняних/декретних. Так, середньоденна зарплата не може перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ з розрахунку на 1 календарний день (п. 4 Порядку № 1266). Крім того, сума лікарняних/декретних у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, що діяв в останньому місяці розрахункового періоду;

— мінімальна межа встановлена тільки для розміру декретних. Так, сума допомоги по вагітності та пологах не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Спеціальні обмеження. Спеціальні обмеження застосовуються під час обчислення лікарняних/декретних працівникам, страховий стаж яких протягом останніх 12 місяців перед настанням страхового випадку менше 6 місяців.

Отже, якщо працівник протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку має страховий стаж менше 6 місяців, то він має право на:

— лікарняні, розраховані виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачений ЄСВ, але не більше за розмір лікарняних, обчислений із МЗП, встановленої на час настання страхового випадку;

— допомогу по вагітності та пологах — виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачений ЄСВ, але не менше за розмір допомоги, обчислений з розміру МЗП, установленої на час настання страхового випадку, та не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру МЗП, установленої на час настання страхового випадку.

Далі розглянемо, як визначити страховий стаж працівника.

Визначаємо страховий стаж працівника

Страховий стаж, як загальний, так і за 12 місяців (спеціальний), визначаємо на дату настання страхового випадку.

Страховий стаж обчислюється:

за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі за даними про трудову діяльність працівників, внесеними відповідно до Закону про ЄСВ*;

за періоди, за які не внесені дані до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Для визначення страхового стажу, якщо застрахована особа працює на одному підприємстві менше 8 років, можуть використовуватись дані із додатків до Положення про реєстр застрахованих осіб, затвердженого постановою ПФУ від 18.06.2014 № 10-1:

— додаток 4 «Форма ОК-5»;

— додаток 5 «Форма ОК-7». Її може отримати працівник через вебпортал ПФУ або за особистим зверненням до ПФУ за весь період своєї трудової діяльності. Роботодавець може отримати таку довідку тільки за період трудових відносин безпосередньо з ним, а за періоди роботи в інших роботодавців — ні;

— додаток 9 «Дані про трудовий та страховий стаж». Її може отримати роботодавець через вебпортал ПФУ на застраховану особу, яка перебуває з ним у трудових відносинах. При цьому інформація в цій довідці буде охоплювати весь період трудової діяльності застрахованої особи.

Крім того, за потреби, використовуємо трудову книжку. Завдяки цифровізації трудових книжок визначення страхового стажу значно спрощується. Адже паперову трудову книжку повинна повністю замінити її електронна наступниця. До речі, з нюансами оцифровування паперових трудових книжок ми вас знайомили у статті «Подаємо трудові дані до ПФУ: нова порція змін уже скоро» // «Оплата праці», 2022, № 13. Якщо дані паперової книжки фізособи оцифровано і передано до ПФУ, то щодо такої фізособи можна замовити відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Держреєстру соцстрахування та отримати в особистому кабінеті на вебпорталі ПФУ.

ФСС на своєму порталі зазначав, що якщо працівник почав трудову діяльність у 2016 році та пізніше, достатньо врахувати дані з додатка 9. Це пов’язано з тим, що з 01.01.2016 для платників єдиного внеску було запроваджено однакову ставку єдиного внеску в розмірі 22 %. Тож починаючи з цієї дати страховий стаж за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за пенсійним страхуванням збігаються.

Але якщо трудова діяльність працівника бере свій початок до 2016 року, то потрібно дещо більше інформації для правильного визначення страхового стажу. Якими джерелами при цьому потрібно користуватися при визначенні страхового стажу у різні періоди трудової діяльності, наведемо в табл. 2.

Таблиця 2. Джерела визначення страхового стажу

Період трудової діяльності

Документи, якими керуємося

До страхового стажу зараховуємо

до 28.02.2001

Трудова книжка + Правила № 1658*

Зараховуємо час роботи на умовах трудового договору; час військової, альтернативної (невійськової) служби, перебування на службі в митних органах; час навчання в професійно-технічному закладі; час перепідготовки і навчання новим професіям, участі в оплачуваних громадських роботах і період отримання допомоги по безробіттю; інші періоди, зазначені в п. 4 Правил № 1658

З 28.02.2001 до 01.01.2011

Трудова книжка + ст. 7 Закону № 2240** в редакції, що діяла до 01.01.2011

Зараховуємо час роботи на умовах трудового договору, за який сплачувалися страхові внески до Фонду тимчасової втрати працездатності, відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до 3 років**, отримання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соцстрахування (за винятком пенсій усіх видів).

Також до страхового стажу цього періоду зараховується час підприємницької діяльності залежно від статусу ФОП і сплати внесків. Якщо застрахована особа у цей період була підприємцем:

— на єдиному податку — весь такий період у межах 28.02.2001 — 01.01.2011 можна зараховувати до страхового стажу за умови наявності довідки з ДПІ про сплату єдиного податку;

— на загальній системі — зазначений період зараховується до стажу за умови сплати внесків до ФСС з ТВП (зазвичай добровільно) та наявності довідки з Фонду про сплату страхових внесків за формою, наведеною в додатку 4 до Порядку, затвердженого постановою ФТВП від 02.06.2005 № 62

З 01.01.2011 до 01.01.2016

Трудова книжка + «Форма ОК-7» + ст. 7 Закону № 2240 в редакції, що діяла до 01.01.2011, + ст. 21 Закону про соцстрахування у редакції, що діяла до 01.01.2016

Зараховується:

— час роботи на умовах трудового договору, за який щомісячно сплачені страхові внески в сумі не менше ніж мінімальний страховий внесок. І якщо сума ЄСВ за місяць буде меншою за мінімальний розмір — до страхового стажу включається лише частина місяця (розраховується пропорційно). Зверніть увагу, період роботи на умовах цивільно-правового договору не зараховується в «лікарняний» страховий стаж;

— період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років (незалежно від факту сплати страхових внесків та їх розміру);

— отримання виплат за окремими видами соцстрахування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності).

Що стосується ФОП, то при добровільній сплаті ним у цей період страхових внесків такий період зараховується до страхового стажу (за наявності довідки) за загальними правилами

З 01.01.2016

Дані про трудовий та страховий стаж (додаток 9) + ст. 21 Закону про соцстрахування

Зараховуються всі періоди, протягом яких особою (чи страхувальником за таку особу) був сплачений ЄСВ у сумі не менше ніж мінімальний страховий внесок. При цьому не має значення джерело доходу (трудовий/цивільно-правовий), на який був нарахований ЄСВ.

Зараховується як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску, період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності)

* Правила обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджені постановою КМУ від 19.10.1998 № 1658.

** Періоди перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною від 3 до 6 років та у відпустці без збереження заробітної плати (ст. 25, 26 Закону про відпустки від 15.11.96 № 504/96-ВР) у страховий стаж у цей період не включають (див. лист ФТВП від 02.10.2007 № 04-06/Х-179з-283).

*** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-ІІІ.

Підступні «дірки» в страховому стажі через війну

Як ми зазначили вище, наразі до страхового стажу зараховуються повні місяці, за які був сплачений ЄСВ не менше ніж мінімальний страховий внесок. Місяці, за які ЄСВ сплачено в розмірі менше мінімального страхового внеску, включаються до страхового стажу за спеціальною формулою відповідно до ч. 3 ст. 21 Закону про соцстрахування:

ТП = Св : В,

де ТП — тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається у місяцях;

Св — сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, сплаченого за відповідний місяць;

В — мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць.

Триває воєнний стан. У такий період спостерігається багато ситуацій відсутності працівників на роботі, відсутності можливості роботодавців забезпечити працівників роботою тощо.

Наразі маємо випадки довготривалих відпусток без збереження зарплати, випадки довготривалої відсутності працівників через бойові дії (наприклад, пояснення працівника, яке роботодавець визнав поважною причиною), випадки призупинення трудових договорів тощо. У таких ситуаціях, як правило, у працівників немає зарплатних нарахувань, відповідно немає і бази нарахування ЄСВ. Отже, місяці, за які не сплачений страховий внесок, не зараховуються в страховий стаж. Тому при розрахунку лікарняних/декретних цим працівникам обов’язково контролюйте страховий стаж.

Особливо будьте обережні при його підрахунку за останні 12 місяців. Адже він може виявитися меншим за 6 місяців. Тоді мусимо застосовувати спеціальні обмеження для лікарняних/декретних. Навіть якщо працівник у вас працює «100 років» і раніше ви із заплющеними очима прогортали для нього сторінку «спеціальні обмеження для лікарняних». Проте за останні 12 місяців його страховий стаж може виявитися меншим за 6 місяців, наприклад через довготривалі відпустки без збереження зарплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі