Темы статей
Выбрать темы

Доплата за вчене звання: з якої дати встановлювати?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
01.09.2022 до закладу вищої освіти (далі — ЗВО) було прийнято викладача. А 05.10.2022 він надав документ про присвоєння йому вченого звання (атестат доцента), який було видано у 2021 році. Профіль його діяльності збігається з наявним вченим званням. З якої дати слід установити йому доплату за вчене звання: із дати прийняття чи з дати надання атестата?

Вчене звання «доцент»

Відповідно до п. 2 Порядку № 656* вчене звання доцента присвоюється особам, які професійно провадять, зокрема, науково-педагогічну діяльність. Для отримання такого звання працівникам ЗВО необхідно мати (п.п. 1 п. 9 Порядку № 656):

— науковий ступінь;

— період роботи на посадах науково-педагогічних та/або наукових працівників, визначений МОН;

— сертифікат відповідно до Загальноєвропейської рекомендації з мовної освіти (на рівні не нижче В2) або кваліфікаційні документи, пов’язані з використанням іноземної мови (крім осіб з інвалідністю I групи);

— документи, які підтверджують міжнародний досвід кандидата на отримання звання (крім осіб з інвалідністю I групи);

— опубліковані наукові праці у виданнях, що включені до міжнародних наукометричних баз, рекомендованих МОН, у кількості, визначеній МОН.

* Порядок затвердження рішень про присвоєння вчених звань, затверджений постановою КМУ від 19.08.2015 № 656.

Державним документом про присвоєння вченого звання є атестат про вчене звання, зразок якого затверджується Кабміном. Зазначений атестат оформляється і видається МОН.

Рішення вченої ради про присвоєння вченого звання набирає чинності з дати набрання чинності наказом МОН про затвердження рішення вченої ради та видачу державного документа про присвоєння вченого звання на підставі рішення атестаційної колегії МОН. Тобто вчене звання доцента присвоює вчена рада. А рішення ради затверджує МОН та видає атестат.

Після отримання атестата працівник надає його роботодавцю. І вже на його підставі керівник ЗВО приймає рішення про встановлення відповідної доплати.

Доплата за вчене звання

За вчене звання доцента належить доплата в граничному розмірі 25 % посадового окладу (ставки зарплати). Це передбачено абз. 3 п.п. «в» п.п. 3 п. 4 наказу № 557* та абз. 3 п.п. «в» п.п. 3 п. 3 постанови № 1298**.

* Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

** Постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298.

Також про виплату доплати за вчене звання доцента працівникам ЗВО зазначено у ч. 2 ст. 59 Закону про вищу освіту*. У цій нормі йдеться про встановлення такої доплати у фіксованому розмірі 25 % посадового окладу. Передбачено також, що ЗВО може встановити більший розмір доплати за рахунок власних надходжень (детальніше про це читайте у статті «Доплата за науковий ступінь, вчене звання: визначаємо максимальний розмір» // «Оплата праці», 2019, № 12).

* Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII.

При цьому у п.п. 6.3.27 Галузевої угоди* керівникам закладів освіти рекомендовано забезпечити встановлення доплати працівникам, які мають вчені звання, у максимальному розмірі. Відповідно до п. 1.4 Угоди її положення діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів.

* Галузева Угода між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2021 — 2025 роки, зареєстрована Мінекономіки 18.06.2021 за № 12.

ВАЖЛИВО!

Доплата призначається працівникам, якщо їхня діяльність за профілем збігається з наявним вченим званням.

Право встановлювати відповідність вченого звання профілю діяльності працівника на займаній посаді надано керівнику закладу освіти. У нашому випадку така відповідність встановлена, тож викладач ЗВО має право на доплату за вчене звання.

Дата встановлення доплати

Як ми вже з’ясували, рішення про присвоєння вченого звання чинне з дня набрання чинності наказом МОН про затвердження рішення вченої ради та видачу атестата.

Тож у ситуації, що розглядається, викладач ЗВО має право на доплату за вчене звання доцента із дня його прийняття на роботу — з 01.09.2022. Адже атестат доцента він отримав ще у 2021 році. Відповідно йому слід донарахувати доплату за вересень 2022 року.

А у зв’язку з тим, що документи на присвоєння вченого звання доцента подано працівником до закладу із запізненням, бажано, щоб факт подання атестата він засвідчив заявою з проханням встановити відповідну доплату. На підставі заяви та атестата керівник ЗВО видає наказ про встановлення доплати.

Наприкінці зауважимо про ще один важливий нюанс. Як уже було зазначено, однією з умов отримання вченого звання доцента є наявність у працівника ЗВО наукового ступеня. За науковий ступінь п.п. «г» п.п. 3 п. 4 наказу № 557 та п.п. «г» п.п. 3 п. 3 постанови № 1298 також передбачено доплату. Вона встановлюються, якщо діяльність працівника за профілем збігається з наявним науковим ступенем.

При встановленні доплат за вчене звання/науковий ступінь викладачу ЗВО слід враховувати обов’язкове підвищення окладу на 11 %. Воно передбачено для науково-педагогічних працівників ЗВО державної та комунальної форми власності постановою № 36*. Зазначене підвищення формує новий посадовий оклад, від якого обчислюються належні працівникові доплати і надбавки.

* Постанова КМУ «Про підвищення посадових окладів науково-педагогічних працівників» від 23.01.2019 № 36.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше