Темы статей
Выбрать темы

Допомога від профспілки: види, оподаткування та відображення у звітності

Долгая Ирина, эксперт по оплате труда
Левову долю витрат профспілки займає, як правило, виплата матеріальної допомоги її членам. Така матеріальна допомога має свої різновиди і, відповідно, нюанси при оподаткуванні. Профспілки можуть надавати нецільову або цільову матдопомогу, благодійну допомогу постраждалим внаслідок збройної агресії, матдопомогу на поховання тощо. Розглянемо, якими можуть бути розміри такої допомоги та як вона оподатковується.

Нецільова матеріальна допомога

Виплата нецільової матдопомоги повинна бути передбачена положенням профспілки. Підставою для її виплати є заява члена профспілки і, належним чином оформлене, позитивне рішення профспілки, .

При оподаткуванні нецільової матдопомоги від профсоюзу керуємося п.п. 165.1.47 ПКУ*. Його норма дозволяє вивести з-під оподаткування ПДФО і ВЗ виплати чи відшкодування члену профспілки.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

Сума матдопомоги від профспілки не оподатковується, якщо:

— така виплата здійснюється члену профспілки за рішенням професійної спілки, її об’єднання та/або організації професійної спілки, прийнятим в установленому порядку;

— сума виплат чи відшкодувань (крім заробітної плати чи інших виплат та відшкодувань за цивільно-правовими договорами) від профспілки сукупно протягом року не перевищує граничний розмір, визначений згідно з абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ, у 2022 році — 3470 грн.

Якщо сума матдопомоги від профспілки перевищує граничний неоподатковуваний розмір, то сума перевищення підлягає оподаткуванню ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %). Такий підхід податківці виклали в підкатегорії 103.25 ЗІР.

На суму наданої допомоги від профспілки не нараховується ЄСВ, оскільки члени профспілки не є її найманими працівниками.

Виплату матдопомоги профспілки зобов’язані відобразити в Податковому розрахунку і додатку 4ДФ до нього. Зауважте, ані в Д5, ані в Д1 такі виплати показувати не треба. Для відображення у 4ДФ отримувач допомоги має бути ідентифікований. Тому в заяві на отримання допомоги він має вказати свій податковий номер та надати копію відповідної довідки.

Сума виплат чи відшкодувань, що здійснюються за рішенням професійної спілки, у тому числі та, що перевищує суми граничного розміру доходу, відображається в додатку 4ДФ за ознакою доходу «167».

Цільова благодійна допомога

Мета надання цільової допомоги завжди є визначеною. І використовується тільки за призначенням.

Цільовою благодійною допомогою може бути допомога на лікування. З-під оподаткування її виводить п.п. «а» п.п. 170.7.4 ПКУ.

Основною рисою такої допомоги є те, що вона не надається безпосередньо її набувачу, а перераховується:

— закладу охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю або дитини, в якої хоча б один із батьків є особою з інвалідністю; дитини-сироти, напівсироти; дитини з багатодітної чи малозабезпеченої родини; дитини, батьки якої позбавлені батьківських прав, у тому числі для придбання ліків, медичних засобів і пристосувань, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2009 № 333;

— протезно-ортопедичним підприємствам, реабілітаційним установам для компенсації вартості платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації, наданих платнику податку, визнаному в установленому порядку особою з інвалідністю, або його дитині з інвалідністю.

Зверніть увагу, не звільняються від оподаткування витрати на косметичне лікування або косметичну хірургію (включаючи косметичне протезування, не пов’язане з медичними показаннями), водолікування та геліотерапію, не пов’язані з хронічними захворюваннями, лікування та протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, гальванопластики та порцеляни, аборти (крім абортів, які проводяться за медичними показаннями, або якщо вагітність стала наслідком зґвалтування), операції з переміни статі; лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких стало нестатеве зараження або зґвалтування), лікування тютюнової чи алкогольної залежності.

Підставою для надання допомоги є:

— заява члена профспілки з проханням оплатити його лікування або лікування членів його сім’ї;

— документи, що підтверджують необхідність лікування, суму витрат на його проведення та ідентифікують постачальника і отримувача послуг (медичний висновок, рахунок на оплату лікування, договір на лікування тощо), які мають бути додані до заяви набувача;

— позитивне рішення професійної спілки, її об’єднання та/або організації професійної спілки, прийняте в установленому порядку.

Зверніть увагу, розмір неоподатковуваної цільової благодійної допомоги на лікування та реабілітацію ПКУ не обмежений.

Для цільової благодійної допомоги, що виплачується відповідно до п.п. «а» п.п. 170.7.4 ПКУ, встановлено граничний строк використання (див. п.п. 170.7.5 ПКУ). Набувач цієї допомоги має право на її використання протягом строку, встановленого умовами такої допомоги, але не більше 12 місяців, що настають за місяцем її отримання.

У 4ДФ Податкового розрахунку таку допомогу відображаємо з ознакою доходу «169».

При наданні цільової благодійної допомоги уважно оформлюйте всю документацію, уважно аналізуйте витрати, бо «один хибний крок», і така допомога втратить статус неоподатковуваної і буде розцінена податківцями як додаткове благо. А це вже оподатковувана історія… І оподатковуваний дохід у вигляді додаткового блага відображається в 4ДФ з ознакою доходу «126».

З неоподатковуваної цільової благодійної допомоги ВЗ утримувати не потрібно.

Допомога постраждалим внаслідок військових дій

Професійні спілки можуть здійснювати виплати допомоги постраждалим від збройних конфліктів, а також біженцям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Виплата (надання) благодійниками, у тому числі благодійниками — фізичними особами, допомоги постраждалим унаслідок війни визначена Законом № 5073**.

** Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI.

Суб’єктами благодійної діяльності є благодійні організації, які утворені та діють відповідно до Закону № 5073, а також інші благодійники та бенефіціари (ч. 1 ст. 4 Закону № 5073).

Благодійником, яким є дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права, може здійснюватися благодійна діяльність у вигляді безоплатної передачі у власність бенефіціарів коштів, іншого майна.

Однією зі сфер благодійної діяльності є допомога постраждалим у збройних конфліктах, а також біженцям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах (ч. 2 ст. 3 Закону № 5073).

При наданні благодійної допомоги постраждалим від війни профспілки можуть виступати благодійниками для членів профспілки (бенефіціарів).

Законом № 2120*** врегульовано питання оподаткування зазначеної допомоги шляхом внесення доповнення і зміни до ПКУ.

*** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-IX.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі виплати.

1. Благодійна допомога (п.п. «в» п.п. 165.1.54) виплачена (надана) благодійниками, у тому числі благодійниками — фізичними особами, у порядку, визначеному Законом № 5073, протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану на користь:

— учасників бойових дій — військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників ЗСУ, Національної гвардії України, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, добровольчих формувань територіальних громад, поліцейських та працівників Національної поліції України, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, беруть (брали) безпосередню участь у відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності в період дії воєнного, надзвичайного стану, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів;

— працівники підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій;

— фізичні осіби, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах.

Благодійна допомога, надана згідно з переліком осіб на її отримання, наведеним у п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ, та умовами її надання згідно з нормами п.п. 170.7.8 ПКУ не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників податку:

у будь-якій сумі;

— до 31 грудня (включно) року, наступного за роком, у якому завершено проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

2. Цільова або нецільова благодійна допомога, що надається платнику податку, який постраждав внаслідок збройної агресії Російської Федерації у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану (п.п. «в» п.п. 170.7.2 ПКУ).

Така допомога не має обмеження за розміром її надання.

ВЗ із суми цих видів допомоги також не утримуємо.

У 4ДФ благодійну допомогу, надану згідно з правилами п.п. 170.7.8 ПКУ, а також згідно з п.п. «в» п. 170.7.2 ПКУ, відображаємо з ознакою доходу «169».

Допомога на поховання

Профспілки мають право виплачувати без утримання ПДФО і ВЗ допомогу на поховання платника податку як грошовими коштами, так і у вигляді вартості майна (послуг) (п.п. «а» п.п. 165.1.22 ПКУ).

Важливо, що неоподатковувана допомога може бути надана на поховання як члена профспілки, так і члена його сім’ї. При цьому розмір такої неоподатковуваної допомоги ПКУ не обмежений.

Проте розмір виплати допомоги на поховання має бути визначений профспілкою у положенні і ухвалений рішенням профспілки.

Допомогу на поховання надають на підставі заяви та копії свідоцтва про смерть, виданого органом реєстрації актів цивільного стану.

Суму допомоги профспілка відображає в 4ДФ з ознакою доходу «146».

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше