Темы статей
Выбрать темы

Відпустка за минулі періоди: чи можна надати у воєнний час?

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
Працівник підприємства у серпні 2022 року використав щорічну основну відпустку повної тривалості за поточний робочий рік. У вересні він звернувся із заявою з проханням надати йому щорічну основну відпустку тривалістю 14 календарних днів за попередній робочий рік. Чи може керівник відмовити працівникові у наданні такої відпустки?

Щорічна основна відпустка за поточний робочий рік

Нагадаємо, що з 19.07.2022 ч. 1 ст. 12 Закону № 2136* встановлює право роботодавця у період дії воєнного стану обмежувати щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні (далі — к. дн.) за поточний робочий рік. Водночас невикористані під час війни дні відпустки не пропадають, а надаються після припинення чи скасування воєнного стану.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

ВАЖЛИВО!

Надавати працівникові відпустку 24 к. дн. чи більшої тривалості, вирішує саме роботодавець.

Якщо працівник має право на щорічну основну відпустку більше 24 к. дн., роботодавець може її надати в повному обсязі. Але за потреби може відмовити працівнику надати всю таку відпустку.

Майте на увазі: обмеження у 24 к. дн. стосується:

усіх працівників та роботодавців (незалежно від форми власності);

— щорічної основної відпустки за поточний робочий рік.

Враховуючи зазначене, можна припустити, що якщо в працівника є залишки щорічних основних відпусток за минулі роки, то обмеження в кількості днів, які можна використати, на них не діє. Чи дійсно це так? Давайте з’ясуємо.

Щорічні відпустки за минулі роки

У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки (абз. 3 ч. 1 ст. 12 Закону № 2136). І ось тут найцікавіше. Адже у вищезазначеній нормі не уточнено, про які невикористані дні відпустки йдеться.

На наш погляд, таке обмеження стосується саме невикористаних днів щорічної відпустки за минулі робочі роки. При цьому роботодавець може відмовити в наданні накопичених невикористаних днів як основної, так і додаткових щорічних відпусток.

Також слід ураховувати, що у воєнний період не діють норми:

ч. 7 ст. 79 КЗпП та ч. 2 ст. 12 Закону про відпустки — невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка;

ч. 5 ст. 80 КЗпП і ч. 5 ст. 11 Закону про відпустки — заборона ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль, і ненадання їх протягом робочого року особам віком до 18 років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці.

** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Тож у ситуації, що розглядається, у роботодавця є нормативна підстава для того, щоб відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної основної відпустки за минулий робочий рік. Але ще раз підкреслимо: така відмова — це його право, а не обов’язок. Якщо він все ж таки вирішить надати працівнику невикористану щорічну основну відпустку, то прямої заборони на це немає.

Аналогічного висновку з цього приводу доходять і фахівці Східного міжрегіонального управління Держпраці в роз’ясненні, наведеному на їх офіційному сайті.

Так, вони зазначають, що роботодавець на свій розсуд може надати працівнику в умовах воєнного стану невикористані дні щорічної відпустки за попередні роки. І тут, як бачимо, так само робиться наголос на невикористані відпустки за минулі періоди.

Також нагадаємо, що в період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні щорічної відпустки (як основної, так і додаткової), якщо такого працівника залучено до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури (ч. 2 ст. 12 Закону № 2136). Але у цьому разі знову ж таки вказано «може», тож це право, а не обов’язок роботодавця.

Компенсація за відпустки при звільненні

В абз. 4 ч. 1 ст. 12 Закону № 2136 зазначено, що в разі звільнення грошова компенсація має бути виплачена працівнику за всі не використані ним дні щорічної відпустки та відпустки на дітей відповідно до ст. 24 Закону про відпустки.

УВАГА!

Компенсації підлягають відпустки як за поточний, так і за попередні роки.

Адже чинним законодавством не передбачено строку давності, після якого працівник втрачав би право на щорічні і «дитячі» відпустки. Тому при звільненні абсолютно всі відпускні борги слід компенсувати грошима.

Як розрахувати дні відпускної компенсації, якщо працівник відпрацював рік неповністю? Відповідь на це запитання ви знайдете у статті «Відпускна компенсація: обчислюємо дні» // «Оплата праці», 2022, № 9.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше