№18

Оплата труда, сентябрь, 2022/№ 18 Другие номера журнала ›
  • Військовий облік жінок: to be continued Комплексну оцінку ситуації ми проводили у матеріалі «Військовий облік жінок: розставляємо крапки над «і» // «Оплата праці», 2022, № 16*. Усі пам’ятають про час «Ч» — 01.10.2022. Відтоді мала б запрацювати обов’язкова постановка на військовий облік жінок за Переліком № 313**. Але всі сподівались, що обов’язок змінять на право. Що маємо на сьогодні? Наш матеріал саме про це.
  • Декретні & неповний робочий час: особливості розрахунку середньої Працівниця прийнята на роботу 06.09.2021 на умовах неповного робочого дня (основне місце роботи). Графік роботи — 4 години на день 5 днів на тиждень із вихідними в суботу та неділю. 05.09.2022 жінка йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Як розрахувати декретні такій працівниці, якщо: — з 25.02.2022 по теперішній час вона перебувала у відпустці без збереження зарплати; — за вересень 2021 — лютий 2022 року їй нараховано зарплату у розмірі 18015,91 грн (зокрема, за вересень 2021 року — 2590,91 грн, за жовтень 2021 року — січень 2022 року — 12500 грн, за лютий 2022 року — 2925 грн )?
  • Резиденти Дія Сіті: як оплачувати лікарняні та декретні Ще у 2021 році з метою стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні запроваджено новий правовий режим — Дія Сіті. А вже з 01.01.2022 завдяки Закону України від 14.12.2021 № 1946-ІХ для його резидентів введено особливий режим оподаткування та прописані спеціальні норми щодо розміру лікарняних та декретних. Про останні й поговоримо далі.
  • Неоплачувана воєнна відпустка: як відобразити у табелі? Працівниця підприємства перебуває за кордоном. На підставі особистої заяви до закінчення періоду воєнного стану їй було надано неоплачувану відпустку. Як відображати у табелі обліку робочого часу період такої відпустки: умовним позначенням «НА» чи «БЗ»?
  • Щорічна грошова винагорода педпрацівникам: чи платити вчителю-новачку? Вчитель школи прийнятий на роботу 01.09.2022. У жовтні 2022 року усім педагогам закладу освіти планується виплатити щорічну грошову винагороду. Чи має право її отримати новоприйнятий працівник? Якщо так, то в якому розмірі?
  • Компенсація за затримку зарплати: нараховуємо, оподатковуємо та відображаємо у звітності Від початку війни підприємство знаходиться в зоні бойових дій. Всі працівники підприємства з 1 березня 2022 року перебувають у відпустках без збереження зарплати. Підприємство в лютому 2022 року виплатило працівникам зарплату за першу половину місяця (лютого). Решта зарплати за лютий 2022 року сплачується у вересні 2022 року. Як нараховувати компенсацію за затримку виплати? Як її оподатковувати та показувати в Об’єднаному звіті?
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у вересні 2022 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Відпустка за минулі періоди: чи можна надати у воєнний час? Працівник підприємства у серпні 2022 року використав щорічну основну відпустку повної тривалості за поточний робочий рік. У вересні він звернувся із заявою з проханням надати йому щорічну основну відпустку тривалістю 14 календарних днів за попередній робочий рік. Чи може керівник відмовити працівникові у наданні такої відпустки?
  • Мінзарплата — 6700 грн: що враховувати роботодавцям? Із 1 жовтня 2022 року підвищиться розмір мінімальної зарплати. На що вплине зростання цього показника? Давайте з’ясуємо.
  • Відпустка до трьох років без відпустки по вагітності та пологах Вагітна працівниця виїхала за кордон. Лікарняний лист по вагітності та пологах не оформлено, тож і відповідну відпустку їй не надано. Тепер працівниця повідомила, що народила дитину і хоче піти у відпустку для догляду за нею до трьох років. Чи можна надати їй таку відпустку? Якщо можна, то з якої дати?
  • Виправляємо помилки в Д1: одночасно сумову і несумову Працівник хворів з 3 червня по 5 липня 2022 року. З 1 по 2 червня за 2 відпрацьованих дні йому нараховано 1134,55 грн (ЄСВ — 249,60 грн). Помилково у Д1 за 2 квартал 2022 року у червні не відобразили нараховану зарплату, натомість у графі 13 зазначили 30 днів відпустки без збереження зарплати. Помилку помітили в серпні. Як виправити ці помилки, якщо граничний строк подання Податкового розрахунку за 2 квартал минув?
  • Стаж служби в ОМС: обчислюємо правильно Особа була призначена на посаду спеціаліста сільської ради 11 серпня 2022 року (без проведення конкурсу). Вона має стаж роботи на посаді діловода 2 роки та 6 місяців. Чи зараховується цей період до стажу служби в органах місцевого самоврядування для нарахування надбавки за вислугу років?
  • Оренда житла для працівника: наслідки для роботодавця З початком війни проблема житла стала дуже гостро. Дехто зміг знайти вільне помешкання та оплатити його оренду сам, а про декого подбали його роботодавці. Які наслідки для підприємства буде мати оренда житла для співробітників — розкажемо далі.
  • Суд поновив працівника: чи повертати вихідну допомогу? Працівник був звільнений за скороченням штату на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП з виплатою вихідної допомоги. Після звільнення він звернувся до суду і за рішенням останнього його було поновлено на роботі. Чи потрібно працівнику повертати суму вихідної допомоги?
  • Середня педагогам, які воюють: чи зберігати й надалі? Останнім часом у всіх на слуху важлива тема: середній заробіток більше не зберігають за мобілізованими працівниками. Але щодо педагогів, які захищають Батьківщину, є певні особливості. Чому виокремили саме педагогів? Ми маємо відповіді на всі запитання.
  • Лікарняні новачку: визначаємо розрахунковий період Працівник після прийняття на роботу деякий час пропрацював і захворів. Або працівник захворів у свій перший робочий день. Знайомо? Нагадаємо, яким буде розрахунковий період для обчислення лікарняних у кожному з подібних випадків.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше