Франція є батьківщиною коньяку. За його виробництвом стежить сам уряд країни — напій можна виробляти з суворо визначених законами сортів винограду, вирощених виключно в департаменті Шаранта поблизу міста Коньяк. Інші напої, що виготовляються за такою ж технологією, але в інших регіонах мають назву «бренді».
Коньяк у Франції можна виробляти з сортів винограду «уні блан», «фоль бланш», «коломбар». Причому Ugni Blanc — це основна сировина. Цей сорт повільно дозріває та відрізняється високою кислотністю. Інші сорти винограду, хоча й роблять французький коньяк ароматним і багатим на смак, проте використовуються рідше. Причина тому — схильність до хвороб, порівняно з «уні блан» їх вирощувати складніше.
Щоб полегшити збирання сировини, лоза висаджується рядами на відстані 3 м. Це здешевлює працю та знижує собівартість кінцевого продукту. Збір винограду починається в жовтні. Далі виробництво проходить у декілька етапів:
Ця технологія застосовується у Вірменії, Молдові, Україні та багатьох країнах. Однак вона не дає права кінцевій продукції називатися коньяком. Аби спробувати варіації коньяку та вибрати найкращий, варто замовити алкоголь на Maudau з доставленням.
Під час виробництва коньяку у Франції законодавчо заборонено:
На державному рівні ретельно контролюється процес ферментації виноградного соку. Дистиляція має завершитися до 31 березня та відбуватися лише в Шаранті. Ступінь випалювання бочки контролюється державними актами. Сертифікація напою проводиться Національним міжпрофесійним бюро коньяку, яке засвідчує походження сировини та місце виготовлення продукції.