Іноземний досвід: як виготовляють коньяк у Франції

25.04.2024 18

Франція є батьківщиною коньяку. За його виробництвом стежить сам уряд країни — напій можна виробляти з суворо визначених законами сортів винограду, вирощених виключно в департаменті Шаранта поблизу міста Коньяк. Інші напої, що виготовляються за такою ж технологією, але в інших регіонах мають назву «бренді».

img 1

Яка використовується сировина

Коньяк у Франції можна виробляти з сортів винограду «уні блан», «фоль бланш», «коломбар». Причому Ugni Blanc — це основна сировина. Цей сорт повільно дозріває та відрізняється високою кислотністю. Інші сорти винограду, хоча й роблять французький коньяк ароматним і багатим на смак, проте використовуються рідше. Причина тому — схильність до хвороб, порівняно з «уні блан» їх вирощувати складніше.

Технологія виробництва

Щоб полегшити збирання сировини, лоза висаджується рядами на відстані 3 м. Це здешевлює працю та знижує собівартість кінцевого продукту. Збір винограду починається в жовтні. Далі виробництво проходить у декілька етапів:

  1. Віджимання винограду. При цьому не використовуються гвинтові преси, щоб не пошкоджувалися кісточки та не псувався смак соку. Ягоди чавлять дуже акуратно традиційними пневматичними пресами.
  2. Сік розливається в ємності, об'єм яких не перевищує 200 літрів. Починається процес бродіння.
  3. Отримане сухе вино піддається процесу дріжджового відстоювання.
  4. Дистиляція вина. Для цього використовується шарантський куб. Під час первинної дистиляції отримують спирт-сирець міцністю до 32%. На етапі вторинної дистиляції — до 72%.
  5. Витримка. На цьому етапі спирт витримується щонайменше 2 роки в дубовій бочці об'ємом від 270 до 450 л. Бочки виготовляють вручну з дубів, вирощених у лісах Лімузена та Тронсе. Оскільки бочки обпікаються зсередини, коньяк набуває характерного смаку та аромату.
  6. Купажування. При цьому виходить напій із заданими органолептичними характеристиками. Деякі виробники можуть додавати карамель і дубову стружку.

 

Ця технологія застосовується у Вірменії, Молдові, Україні та багатьох країнах. Однак вона не дає права кінцевій продукції називатися коньяком. Аби спробувати варіації коньяку та вибрати найкращий, варто замовити алкоголь на Maudau з доставленням.

 

Контроль якості та сертифікація

Під час виробництва коньяку у Франції законодавчо заборонено:

  1. використовувати в процесі віджиму винограду гвинтові преси;
  2. додавати цукор для прискорення процесу бродіння та зміни концентрації спирту;
  3. використовувати у виробництві бочок клей і металеві деталі;
  4. знижувати міцність водою.

 

На державному рівні ретельно контролюється процес ферментації виноградного соку. Дистиляція має завершитися до 31 березня та відбуватися лише в Шаранті. Ступінь випалювання бочки контролюється державними актами. Сертифікація напою проводиться Національним міжпрофесійним бюро коньяку, яке засвідчує походження сировини та місце виготовлення продукції.

 

Реклама
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі