Темы статей
Выбрать темы

Про внесення зміни до Закону України «Про вищу освіту» щодо формування штатного розпису вищих навчальних закладів

Закон України від 18.02.2016 р. № 1017-VIII

Верховна Рада України постановляє:

I. Пункт 5 частини другої статті 32 Закону України «Про вищу освіту» (Відомості Верховної Ради України, 2014 р., № 37 — 38, ст. 2004) викласти в такій редакції:

«5) формувати та затверджувати власний штатний розпис відповідно до законодавства. При зменшенні чисельності осіб, які навчаються за кожною освітньою програмою, у межах 20 відсотків чисельності, визначеної на початок навчання за цією програмою, штатна чисельність науково-педагогічних працівників не скорочується».

II. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування*.

* Закон опублікований у газеті «Голос України» № 45 від 12.03.2016 р. — Прим. ред.

2. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом:

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Президент України П. Порошенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Кількість штатних одиниць викладачів вишів: визначаємо з урахуванням нового «послаблюючого» припису

Одразу відзначимо: Закон, що коментується (набрав чинності 13.03.2016 р.), спрямований на урегулювання кількості штатних одиниць викладацького складу у вишах. Для цього наведеним Законом викладено у новій редакції п. 5 ч. 2 ст. 32 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII (далі — Закон № 1556).

Справа у тому, що визначення кількості штатних одиниць науково-педагогічних працівників у вишах здійснюється на підставі постанови КМУ «Про затвердження нормативів чисельності студентів (курсантів), аспірантів (ад’юнктів), докторантів, здобувачів наукового ступеня кандидата наук, слухачів, інтернів, клінічних ординаторів на одну штатну посаду науково-педагогічного працівника у вищих навчальних закладах III і IV рівня акредитації та вищих навчальних закладах післядипломної освіти державної форми власності» від 17.08.2002 р. № 1134.

Так ось, відповідно до норм цієї постанови кількість штатних посад науково-педагогічних працівників залежить від чисельності осіб, що навчаються у виші. Виходить, що у разі зменшення чисельності студентів (курсантів, аспірантів тощо) мають бути переглянуті штатні розписи вишів з метою скорочення посад науково-педагогічних працівників. У свою чергу, це призводить до звільнення спеціалістів викладацького складу.

Для виправлення цієї ситуації Законом, що коментується, запропонований новий підхід: штатна чисельність науково-педагогічних працівників не скорочується, якщо чисельність осіб, які навчаються за кожною освітньою програмою, визначена на початок навчання за цією програмою, у подальшому зменшиться у межах 20 %.

Інший припис, наведений в оновленій нормі ст. 32 Закону № 1556, залишився незмінним: виші мають право формувати і затверджувати власний штатний розпис. Так, основним орієнтиром для вишів III — IV рівнів акредитації при формуванні штатного розпису (крім викладацького складу) є потреба у штатних одиницях певних посад і наявний фонд оплати праці. Нагадаємо, що з 01.09.2015 р. скасовано наказ МОН від 11.01.2014 р. № 26, яким були затверджені Типові штатні нормативи вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації (див. «ОП», 2015, № 22, с. 3).

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці (e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше